Kiemgroente telen, gezond en lekker!

Kiemgroente telen, gezond en lekker! Kiemgroente telen en eten neemt in ons land steeds meer in populariteit toe. Het gebruik van de jonge kiemplantjes heeft de harten veroverd van de moestuinder die ermee bezig gaat binnenshuis, in de winter of de tuinder die het gewoon leuk vindt om te doen. Niet alleen leuk om te telen natuurlijk, kiemgroenten zitten ook nog eens vol met vitaminen en mineralen, meer nog dan in volgroeide gewassen zelfs! En tenslotte zijn kiemgroente super makkelijk om te kweken. Zaaien, water geven en vaak al na een paar dagen te oogsten!    Wat zijn kiemgroente? Laten we beginnen bij het begin. Wat zijn kiemgroente? Kiemgroente zijn eigenlijk de jonge plantjes en scheuten van een gewas dat doorgaans groot geteeld wordt. Denk hierbij breed aan allerlei soorten groente. Zo kennen we Broccolikers , Koolrabi of gewoon Sla...

Lees meer

De basisprincipes van bonen telen

De basisprincipes van bonen telen Bonen zijn altijd leuk om te telen. Het kost in principe niet heel veel tijd aan onderhoud, behalve dan dat je even stokken moet zetten voor de bonen die daar behoefte aan hebben. Verder valt het mee en geeft het vaak een grote opbrengst aan bonen. Maar bonen, daar zijn niet maar 2 of 3 rassen van. Alle kleuren en maten kun je krijgen! Ook verschillen de rassen erg van elkaar in smaak, vorm en gebruik. Ik ga je proberen wat basis principes te leren over bonen telen.   Welke bonen soorten zijn er? Bonen telen is zo moeilijk nog niet. Echter het uitkiezen van de juiste rassen is een hele klus. Je komt om in het aanbod van de verschillende bonensoorten. Stokbonen, sperziebonen, droogbonen, tuinbonen, stamslabonen; ik kan nog wel even doorgaan. Voordat je met de teelt van bonen wilt beginnen, kies dan eerst welk soort...

Lees meer

Wat is een Coloradokever?

Wat is een Coloradokever? De Coloradokever, een verschrikkelijke plaag als je deze beestjes in de moestuin hebt. Ze hebben het vooral voorzien op de aardappelplanten. Althans, de kevers zelf nog niet eens zozeer. Vooral de larven van de Coloradokevers zijn grote veelvraten en eten binnen mum van tijd de complete bladeren van je planten op. Geen bladeren is geen fotosynthese en dat betekent hele kleine of zelfs helemaal geen aardappels. Probleem? Behoorlijk ja. Geen idee waar ik het over heb, dan ga ik je meenemen in mijn Coloradokever avontuur. Wat is een Coloradokever? Een Coloradokever is een klein beestje van ongeveer een centimeter lang met 10 zwarte strepen op zijn schild. De naam Coloradokever komt van oorsprong uit de Verenigde Staten, omdat de mensen vroeger dachten dat deze kever daar van oorsprong vandaan kwam, uit de staat Colorado. Dit...

Lees meer

Bij-zondere bloemen

Bij-zondere bloemen De één houdt ervan en de ander vindt het maar niets, al dat gezoem om je oren van bijen, hommels en wespen. Eerlijk is eerlijk, als je in de zomer even lekker buiten zit met een koud glas drinken is het niet ideaal. Toch zijn deze zoemende beestje ontzettend nuttig voor diverse doeleinden! Bijen bijvoorbeeld, zijn echt nodig bij de bestuiving van bloemen, groente en fruit. Lang niet alle planten in de tuin zijn namelijk zelf bestuivend en hebben meer hulp nodig dan alleen de wind. Daarom vandaag een speciaal eerbetoon aan de bijenlokkers! Bijenlokkers zijn voornamelijk planten met bloemen die, zoals de naam het al aangeeft, bijen aantrekken. Maar niet alleen bijen worden getrokken door de meest prachtige kleuren en de allerfijnste geuren. Ook wespen, hommels en vlinders komen graag af op deze roepende planten. ...

Lees meer

Aan de vruchten kent men...

Aan de vruchten kent men... We kunnen ons vast allemaal nog wel de bloedhete zomer van vorig jaar herinneren. Temperaturen van boven de dertig graden lieten ons landje niet koud. Integendeel, we zweetten ons helemaal lek en het water was niet aan te slepen. Ook de moestuin had het er zwaar onder, en vergeet de gietende tuinders ook niet. Echter zit er ook een grote ‘maar’ aan deze klaagzang… We hebben het afgelopen jaar namelijk ontzettend veel courgettes, tomaten, paprika’s en andere vruchtgewassen kunnen eten door deze hitte. Vruchtgewassen geven namelijk extra veel vruchten bij warm weer! Vruchtgewassen hebben veel vocht nodig Overigens is het natuurlijk wel belangrijk dat de vruchtgewassen voldoende vocht krijgen. Meestal bestaan deze vruchten namelijk grotendeels uit water.  Denk maar aan komkommer, courgette en...

Lees meer

Schatten uit het verleden | Vergeten Groente

Schatten uit het verleden | Vergeten Groente ‘Schatten uit het verleden’, zo worden door onze leverancier de zaden genoemd die al jaren lang geteeld worden. Oneerbiedig door ons ook vaak overgenomen als ‘gouwe ouwe’. Desalniettemin zijn het pareltjes binnen de moestuin, die mij overigens al vaak verrast hebben. Wat dacht je van koolrabi: een soort zwevende knol met een knalgroene of paarse kleur? Of schorseneren: zwartkleurige wortels die van oudsher geteeld werden als alternatief voor asperge? Kunnen we de schatten uit het verleden terughalen?   Koolrabi Het was de zomer van 2018 toen ik thuis kwam met een koolrabi. Ik weet nog goed dat m’n moeder met tegenzin, na 2 eerdere aandringpogingen van mijn kant, toch maar eens de koolrabi ging proberen te bereiden. De Rijssense nuchterheid kwam hier even goed om de (Achter)hoek...

Lees meer

Kun je zelf anijs telen? (Tips)

Kun je zelf anijs telen? (Tips) Als er ergens een baby wordt geboren, is het in veel gezinnen een traditie om beschuit met muisjes te eten. Maar wat zit er eigenlijk in die blauwe en roze balletjes. Anijs! Het is een aparte smaak die we eigenlijk niet goed meer kennen. Toch zit het overal in: Wist je bijvoorbeeld dat er anijs zit in likeur, gebak, brood of peperkoek. En dus ook in onze bekende muisjes. En ja, anijs is ook zelf te telen. Hoe? Dat ga ik je vertellen!   Werkt anijs als medicijn? Anijs behoort niet tot de meest bekendste kruiden die je kunt telen in een moestuin. Raar eigenlijk, anijs is namelijk super lekker en ook nog eens hartstikke gezond! Wist je bijvoorbeeld dat anijs ontzettend goed werkt als je last hebt van de luchtwegen zoals hoest, taaislijm of zelfs astma. Voortaan dus geen vies drankje meer tegen het hoesten, maar...

Lees meer

Regen, wat doet het met je moestuin?

      13-03-2019     Reacties (0)

Regen, wat doet het met je moestuin? Regen, regen, regen… Het lijkt maar niet te stoppen! Toch is het helemaal niet zo slecht dat het nu wat meer regent. Afgelopen zomer was ontzettend warm en droog, iets wat we normaal gesproken niet vaak hebben in Nederland. Het grondwater is nog steeds niet op het oude niveau, hier in Overijssel. Wat doet nou al die regen met je moestuin? Je plantjes hebben in grove lijnen 3 dingen nodig: vocht, zon en voeding. Stel nu dat het komende zomer weer lang warm en droog blijft, dan kan de grond toch nog even profiteren van de lange regenbuien die er nu zijn! Het grondwater komt hoger en hierdoor hebben je plantjes hier nog een tijdje plezier van. Zon Aan de andere kant gaan regen en zon niet vaak samen. Wanneer het zoveel regent, wordt het aantal zonuren drastisch minder. Iets wat voor je moestuin vaak niet goed...

Lees meer

Wat kun je zaaien in maart? | Moestuin

Wat kun je zaaien in maart? | Moestuin Maart is de eigenlijke start-maand voor het moestuinseizoen . De temperaturen stijgen, de zon laat zich steeds meer zien en ook het groen komt af en toe al een beetje meer door in de natuur. Ook merken we het natuurlijk zelf met het lekkere weer van de afgelopen week. Zon, bijna 20 graden: het lijkt wel zomer! Heerlijk om bezig te zijn in de moestuin. Dat deden we ook massaal, want Instagram stond vol met vrolijke tuinders die in het zonnetje bezig waren. Maart: Een echte moestuinmaand! 'Bestel direct via moestuinland.nl'   Ondertussen zijn de eerste kiemplantjes al zeker te zien. Bij de één komt de paprika prachtig op, bij de ander staat de peper al heerlijk met z'n kopje boven de grond. Anders dan de vorige blog over het zaaien in februari, maak ik dit keer geen overzicht...

Lees meer

Knolselderij, een vergeten groente?

Knolselderij, een vergeten groente? Deze tweejarige plant is niet zo bekend is ons land. Toch is knolselderij of knolselderie erg veelzijdig. De knol die je oogst kan namelijk rauw, gekookt of zelfs gefrituurd gegeten! De plant van deze knol wordt tussen de 50 en 80 centimeter hoog en de vrucht is een dikke knol van ongeveer een kilo zwaar. Het vruchtvlees heeft een crème-achtig kleur en heeft een zeer opmerkelijke smaak. Knapperig en tegelijkertijd zeer voedzaam. Knolselderij zaaien Knolselderij kun je in ons lang erg goed zaaien. Deze groente heeft namelijk echt een Nederlands klimaat nodig om te groeien. De zaaitijd van knolsolderij ligt over het algemeen genomen in de maanden februari tot en met april. Zaai de zaden in een kas, met voorkeur bij een afnemende maan. Uitplanten als de kiemplanten ongeveer 4 à 5 bladeren hebben naar...

Lees meer