Februari is alweer halverwege en Instagram en Facebook staan al weer vol met foto's van jonge zaailingen en kleine kiemplantjes. Hartstikke leuk om te zien natuurlijk maar misschien wordt je langzaam maar zeker ook wel een beetje jaloers op de mensen die nu bezig zijn om straks in de zomer lekker te gaan genieten van heerlijke groenten en kruiden uit eigen tuin. Want tja, jij hebt (nog) geen tuin... Stop met treuren, kom uit je stoel en begin vandaag nog met je eigen moestuin! Wij gaan je ermee helpen. Hoe? Door je een paar handige tips te geven die het starten van je moestuin nog makkelijker en leuker gaan maken!
Stap 1) Stuk grond nodig
Nu kun je zelf ook gaan beginnen met het telen van eigen groenten en kruiden. Het begint met kiezen van een stuk grond of een mogelijkheid voor het telen van je eigen...
Kruiden ! Persoonlijk ben ik er al jaren enorm fan van. Kruiden hebben namelijk al honderden jaren geleden bewezen dat ze niet alleen lekker smaken maar ook dat ze een positieve werking hebben op ons lichaam en onze geest. Het leuke aan kruiden is dat je eindeloos kunt combineren met de mogelijkheden. Je kunt kruiden laten drogen en het gebruiken ter decoratie. Je kunt gedroogde kruiden gebruiken als smaakmaker door diverse gerechten.
Ook kun je thee maken van allerlei soorten kruiden. In deze blog loop ik een aantal kruiden langs waarvan ik de voordelen probeer op te noemen zodat je vandaag nog wilt beginnen met het telen van je eigen kruiden. Kruidenplanten zijn overal op de aarde te vinden. Van bieslook in Europa tot anijs uit het Middellandse-Zee gebied. Elk kruid heeft zijn eigen geur, vorm en specialiteit.
In deze blog...
Het jaar van de Paprika en de peper
We zijn al bijna aan het einde van de eerste maand van 2018. Alsof we gisteren Kerst hebben gehad, begint over een aantal dagen februari alweer. De tijd vliegt en het moestuinseizoen begint ook langzaam op te komen. Voordat we echt februari ingaan zullen we eerst nog even ingaan op het moestuinseizoen van 2018. En dan gaan we in het bijzonder kijken naar 2 vruchtgewassen die relatief dicht bij elkaar staan wat betreft smaak. De paprika en de peper. Ik kies er natuurlijk niet zomaar voor om deze 2 pittige vruchten eens uit te lichten. Nee, daar heb ik een speciale reden voor: 2018 is namelijk uitgroepen tot het jaar van de paprika en de peper!
Wat staat er in deze blog?
We mogen zowel de paprika als de peper onder de categorie vruchtgroente plaatsen. Waarbij de paprika een...
Met drie man sterk zijn we vanmorgen naar onze moestuin gegaan om een deel van de boerenkool te gaan oogsten. Het weer zit ons mee en ook over de temperatuur valt niet te klagen. Met ruim 7 graden Celcius is het niet erg koud voor de tijd van het jaar. Wél heeft het al gevroren dit jaar en dat betekent dat de boerenkool in feite al klaar is om geoogst te worden. Samen met mijn eigen oma en moeder rijden we naar de tuin. Eenmaal bij de tuin aangekomen merken we meteen dat er al meer mensen hetzelfde idee hebben bedacht om vandaag de boerenkool te gaan oogsten. Een gezellige boel bij de tuin dus waar de sfeer altijd goed is.
Als we aankomen bij het hekje van onze tuin merk ik aan m'n oma meteen dat ze erg tevreden is over de 'môôs', zoals boerenkool in het Rijssens genoemd wordt. Mij wordt vol...
In ons land kent iedereen wel de mooie, rode zomervruchten die we aardbeien noemen. We eten ze (helemaal in de zomer) best wel vaak. Maar weet je dan eigenlijk wel eens wat je eet en hoe gezond deze rode vitamine-C bom is? Een dokter uit het zuiden van ons land zei eens het volgende over aardbeien: "Het moet een droom van iedere wetenschapper zijn om een pil uit te vinden die erg gezond is en die ook nog eens lekker is. Maar deze pil bestaat al: de aardbei!" In deze blog leg ik uit hoe 'koninklijk' gezond deze zomervrucht is en waarom het zeker de moeite waard is om 'm te eten
Allereerst moet ik, als het om aardbeien gaat, even wat zeggen over de benaming van aardbeien. De naam aardbei komt van het Latijnse woord 'frage'. De aardbei staat voor kortstondig genot. Het woordje 'bei' in...
Het is alweer aardig koud aan het worden! De dagen worden steeds korter en de moestuinen steeds leger. Dit jaar hadden we al vroeg sneeuw! Prachtige plaatjes levert het op. Je zou verwachten dat je moestuin na de winter een lege zandgrond geworden is, maar dit hoeft zeker niet zo te zijn. Er zijn namelijk, net zoals in de siertuin, planten die de winter overleven. Dit zijn trouwens vooral kruiden, zoals deze:
Rozemarijn : kan aardig wat hebben, maar bij strenge vorst kan ‘ie het loodje gaan leggen. Hier hebben we in Nederland niet zo vaak meer last van.
Salie: deze houdt z’n blad in de winter. Maar, als de salie niet gesnoeid wordt, zal de plant verhouten. Salie houdt van een kalkrijke grond. Als salie in een pot staat, is het zeker aan te raden om ‘m te beschermen tegen de kou.
Tijm: houdt van een...
Een maand geleden ongeveer schreven we over de tuinkers: Een kiemgroente die niet alleen lekker, maar ook nog eens erg gezond is. Je kon lezen dat de tuinkers makkelijk het hele jaar door te telen is, omdat tuinkers makkelijk in de keuken geteeld kan worden met bijvoorbeeld hulp van de ideale Tuinkers in Zinken Teil . Tuinkers is één van de toppers als het gaat om kiemgroenten. Kiemgroenten zijn, zoals het woord het al zegt, groenten die nog in de kiemfase zitten. Normaal zaai je zaden in de grond en na een aantal dagen ontkiemt het zaad. Je laat deze dan staan en oogst pas als de groente rijp is en geoogst kan worden. Echter op dit moment is het te koud om groenten te zaaien, willen ze overleven. Om niet het telen te verleren kun je dan in de winter kiemgroenten binnenshuis gaan telen. Deze zijn snel te oogsten, en...
Wintertijd: Spitten of juist niet?
Nu de winter er echt aan komt en er s'nachts al vorst te meten is, is het meeste in de moestuin wel gedaan. De zomergroenten zijn er al uit en je kan nu nog gaan genieten van de wintergroenten zoals bijvoorbeeld boerenkool en andijvie. Sommige mensen vragen zich af wat je nu nog in de tuin kan doen wat betreft de grond en mest. Vroeger was dit voor iedereen een kwestie van een reeks handelingen die uitgevoerd moesten worden. Nadat de laatste groenten uit de grond werden gehaald werd de tuin winterklaar gemaakt door de hele tuin om te spitten. De gedachte hierachter was dat het goed zou zijn voor de structuur van de bodem. Alleen.... is dit wel zo goed voor je moestuin?
Hieronder hebben we een klein rijtje beschreven met motieven die aangeven dat je beter niet kan gaan spitten....
De moestuin in de winter
Er wordt weleens gezegd: 'Wanneer de vorst z'n intrede in het land doet, dan is het moestuin seizoen eigenlijk afgelopen.' Natuurlijk zijn we het hier niet mee eens. Zo heb je in onze eerdere blogs bijvoorbeeld kunnen lezen dat boerenkool juist vorst nodig heeft, wil het lekker zoet smaken. Ook kun je diverse koolsoorten en winterprei de hele winter door nog oogsten. Maar ook als je niets meer op het land hebt staan dan kun je alsnog bezig in de moestuin. Wat dacht je van de boel eens flink opruimen. Of een winterjas over je tuintje spreiden in de vorm van compost of afgevallen bladeren. Al met al, geen excuus om de tuin een tijdelijk vaarwel te zeggen.
Rode bieten oogsten
Ook voor mij was de kou van vanmorgen geen excuus om lekker aan de slag te gaan. Toen ik vanmorgen richting...
Nu alweer een maand geleden hebben wij de ‘sleutels’ van onze volkstuin gekregen van de vorige eigenaar. En raad eens: de hele tuin was overwoekerd door onkruid.
Het stond overal! Vooral peter is druk in de weer geweest om het onkruid weg te halen. En wat eronder vandaan kwam, was een feestje! Wortels, boerenkool, uien, courgettes, rode bieten, maar ook aardbeienplanten en bramenstruiken stonden er nog volop! De bramenstruiken hebben we laten staan, en het is de bedoeling om alle aardbeienplanten bij elkaar te zetten met een gaaskooi eroverheen.
De tuin is nu helemaal netjes en we zijn van plan om komend seizoen een deel van onze zaden in te zaaien om eens te proberen hoe het allemaal werkt. Doorgewinterde moestuinders zijn we niet, maar wat niet is, kan nog komen! We vinden het namelijk erg belangrijk om naast de...