Wat is een Coloradokever?

De Coloradokever, een verschrikkelijke plaag als je deze beestjes in de moestuin hebt. Ze hebben het vooral voorzien op de aardappelplanten. Althans, de kevers zelf nog niet eens zozeer. Vooral de larven van de Coloradokevers zijn grote veelvraten en eten binnen mum van tijd de complete bladeren van je planten op. Geen bladeren is geen fotosynthese en dat betekent hele kleine of zelfs helemaal geen aardappels. Probleem? Behoorlijk ja. Geen idee waar ik het over heb, dan ga ik je meenemen in mijn Coloradokever avontuur.

Wat is een Coloradokever?

Een Coloradokever is een klein beestje van ongeveer een centimeter lang met 10 zwarte strepen op zijn schild. De naam Coloradokever komt van oorsprong uit de Verenigde Staten, omdat de mensen vroeger dachten dat deze kever daar van oorsprong vandaan kwam, uit de staat Colorado. Dit bleek achteraf toch wat zuidelijker te zijn geweest, maar de naam doet nog steeds stand. Zowel in ons land, als in de landen om ons heen is de naam Coloradokever niet meer weg te denken. Zeker in de gebieden als Zuid-Amerika en Noord-Amerika, komt de kever veel voor. Amerika, Mexico en Peru zijn vooral landen waar de Coloradokever zich goed gevestigd heeft. Maar dus ook in Europa hebben we ermee te maken. Enfin, nu naar de gevolgen van deze kever.
































 

Wat doet de Coloradokever?

Als je Coloradokevers in je moestuin hebt, dan komt dat waarschijnlijk doordat je gewassen verbouwd uit de Nachtschadefamilie. Groenten als aubergine, paprika en tomaat horen onder andere bij deze familie. Maar nu in relatie met de Coloradokever, heeft dit beestje het vooral gemunt op de aardappels. De aardappelplant komt namelijk ook uit de Nachtschadefamilie en daarom erg lekker voor de kever en zijn larven. Vooral de larven van de Coloradokever voeden zich met het blad van de aardappelplant. Ze vreten in een kleine tijd complete bladeren weg. De kever lust zelf ook wel een blaadje, maar deze eten slechts hele kleine delen van de rand. Hier moet dus wat aan gedaan worden als dit ongedierte eenmaal ontdekt is!

Hoe zien de Coloradokever larven eruit?

De Coloradokever paart doorgaans op de bladeren van de aardappelplant. Zie je er één of meerdere zitten? Meteen weghalen! Je kunt dit doen door ze dood te trappen of als je lange rijen met aardappels hebt, door ze in een bakje met water en zeep te doen. Door de zeep kunnen ze niet eruit klimmen. Nadat de kevers gepaard hebben, leggen ze veel eitjes. Deze zijn geel van kleur en hangen altijd onderaan de bladeren. Goed controleren dus, en meteen weghalen! Controleer de bladeren allemaal goed, want als ze eenmaal uitgekomen zijn, dan ben je overgeleverd aan de vraatzuchtige larven. Deze zijn rood van kleur en erg klein. Ze lijken op een kleine lieveheersbeestjes. Deze kun je doodknijpen tussen je vingers, of ook doodtrappen of vangen in een bakje water.































 


Wat kun je doen tegen Coloradokevers?

Voorkomen is beter dan genezen! Dat is in dit geval echt voor 100 procent waar. Als je dagelijks, of om de tijd eens de planten controleert op kevers en eitjes, dat is het bij te houden. Doe dit met uiterste precisie! Mis je een blad met eitjes en deze komen uit, dan zit de plant snel helemaal onder en wordt hij snel opgegeten. Er is nog geen duidelijk vergif tegen de Coloradokever in omloop, aangezien de beestjes zich telkens resistent maken tegen het vergif. Ook heeft het beestje weinig natuurlijke vijanden. Wel worden er Aaltjes gebruikt tegen de kevers, of lieveheersbeestjes die de eieren opeten. Maar de werking hiervan is niet helemaal verzekerd. We zullen dus nog moeten blijven controleren op de eitjes en de kevers.

Welke aardappelrassen hebben last van Coloradokevers?

De Coloradokevers zitten vrijwel op alle aardappels. Echter gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ik de afgelopen periode, toen ik met veel andere tuinders over dit onderwerp sprak, er achter ben gekomen dat de kevers wel voorkeur hebben voor bepaalde rassen. Zo schijnt de Coloradokever veel minder het aardappelras Raja te kiezen om zich in te nestelen. Weer andere rassen schijnen juist extra aantrekkingskracht te hebben op de kever. Een duidelijke lijst over welke rassen wel en niet, is er nog nooit gemaakt. De ervaring zal het moeten leren...
 

      01-07-2019 12:41     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Rene -  27-05-2021

Bij mij hetzelfde, In de kas zaten ze op de aubergine planten, en buiten de kas op de aardappelplanten. ik controleer eens in de 2 dagen alle planten op eitjes en kevers en uiteraard ook op larven. Als je dat niet doet vreten ze je de hele oogst op

 . -  21-07-2020

Vorig jaar heb ik 4 maal moeten spuiten met conserve. Wij hadden ook Siertabak staan. Zij waren schijnbaar verdoofd door het sap van deze plant.Op EEN plant ving ik er 30 in een emmertje met water en een scheut zeep. Dit jaar hebben wij geen aardappelen gezet en alle Siertabak verwijdert. Op het stuk waar vorig jaar aardappelen stonden had ik aardappelopslag en daar waren ze weer. Terug vernietigd. In de serre had ik er een op de aubergines.