Andijvie telen, 4 tips!

Jaarrond telen, dat is een uitdaging in de moestuin. Hiermee wordt niet bedoeld dat je elke moment van het jaar kan zaaien, hoewel dat ook mogelijk is bij diverse gewassen. Jaarrond telen in de zin van bezig zijn met de gewassen. Bijvoorbeeld andijvie. Al vroeg te zaaien, en te oogsten. Maar ook kun je de zaden vanaf juli weer in de grond stoppen voor de winterteelt! 4 teelttips over andijvie:
 

Andijvie zaaien als sla?

Andijvie is afkomstig uit de familie waar ook de witlof en cichorei vandaan komen. Officieel is het een bladgewas, maar de familieafkomst verklaart de enig bittere smaak die het kan hebben. Desalniettemin is deze groente ontzettend lekker in zowel de zomer als de winter. Het is maar net hoe je het bereid en welke teelt je toepast. Vroeg zaaien voor oogst in de zomer, later zaaien voor andijvie eten in de wintermaanden.
 

Kan andijvie vorst hebben?

De andijvie kan goed kou weerstaan. Mits je natuurlijk het juiste ras neemt voor de teelt. Zoals al eerder genoemd is er verschil het zomer en winter andijvie. Winterandijvie kun je dus lekker laten staan als het oktober is geweest. Andijvie heeft wel eens de neiging om te gaan schieten. Als je zelf zaad wilt telen is dat geen probleem, maar als je direct wilt oogsten wel. Zaai daarom na de laatste dag, 21 juni, om doorschieten te voorkomen.
 

Wanneer kun je andijvie oogsten?

Belangrijk om te weten als je andijvie gaat telen is de tijd van oogsten. Andijvie is het lekkerst om direct te eten na de oogst. Ligt het langer dan een dag, dan is de smaak wel minder geworden. Invriezen kan ook natuurlijk, maar de beste manier blijft het om gewoon direct te gaan genieten. Om die reden is het ook niet handig om direct heel de moestuin vol te zaaien, maar een paar dagen te wachten alvorens je nieuwe zaait.
 

Welke groenten eten als superfood?

Andijvie is niet alleen enorm lekker, maar als je andijvie teelt kun je ook nog dubbel gebruik maken van de goede stoffen die erin zitten. Wat dacht je bestrijding tegen jicht, acne of astma. Er schijnen heilzame stoffen in de andijvie te zitten. Overigens nog een tip bij het oogsten van andijvie. Veel mensen gebruiken alleen de bladeren bij het oogsten, maar ook het gele hart van de andijvie is goed te gebruiken. Maak er bijvoorbeeld een salade van, erg lekker!


 

      08-10-2019 21:06     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Verzelen Cecile -  04-07-2022

GESTOOFDE andijvie :eerst een ajuintje + een teentje look fijn gesneden stoven in boter,grof gesneden andijvie toevoegen + een scheutje water + kruiden en laten stoven ongeveer 20 min. Laatst een grote lepel Boursin toevoegen! O zolekker!!! RAUW zeer zeer fijn gesneden + mayonaise + fijn gesneden. Ajuin,Peterselie,Bieslook,en Chinese Bieslook.!!! O zo lekker ! Fris opdienen