Tips voor het telen van spinazie!

Deze keer gaat het in de blog over het telen van spinazie. Een mooi gewas dat op diverse manieren te bereiden is. En het is erg gezond natuurlijk! Als kind geloofde ik er volledig in: Van veel spinazie eten wordt je onwijs sterk. Dat vertelde mijn moeder, oma, de juf op school, etc. Wat viel dat krachtbeeld als een pudding in elkaar toen bleek dat er iemand een komma was vergeten in die rekensom…
 

Wordt je helemaal niet sterk van spinazie?

Ja inderdaad, een vergeten komma heeft dat fabeltje volgens internet in de wereld gebracht. Bij de berekening over hoeveel ijzer er in spinazie zou zitten. Jammer, geen beer worden in 3 dagen door het eten van spinazie. Maar niet getreurd, spinazie is wel degelijk erg gezond en hartstikke goed voor de spieren. Niet door de ijzer die erin zit, maar vooral door het hoge percentage aan nitraat. Lekker blijven telen en eten dus.
 

Welke spinazie rassen zijn er?

Spinazie is een gewas dat niet erg gemakkelijk te telen is. Het schiet best snel door namelijk, of de bladeren raken verlept. Maar dat is niet het begin. De eerste keus is die van het zaad en de zaaiperiode. Spinazie is namelijk te telen als vroege groente of als later gewas. Zo heb je breedbladige spinazie, deze is al vroeg te zaaien. Of kies voor winterspinazie, deze zaai je pas in de herfst.
 

Hoe moet je spinazie zaaien?

Spinazie is een gewas dat niet echt vrolijk wordt van verpoten. Nu gebied me de eerlijkheid te zeggen dat geen enkele groente dat fijn vindt. Maar vooral spinazie heeft hier een hekel aan en de overlevingskans wordt drastisch kleiner. Gewoon zaaien dus, ter plekke in de vollegrond. Die grond moet overigens goed bemest zijn, aangezien spinazie snel groeit. Verder vraagt het grond dat water voldoende vasthoudt, maar waardoor spinazie geen natte voeten krijgt.
 

Hoe moet spinazie telen?

Wanneer de spinazie eenmaal gezaaid is, de eerste kiemplantjes zich laten zien, dan is het tijd om de spinazie te helpen bij het groeien. Belangrijk bij de teelt van spinazie is het water geven. Zeker in het begin vraagt het voldoende vocht. Geef het dan bij de grond, en niet op de bladeren. Dit kan schimmel opleveren en dat wil je niet. Bescherm indien nodig ook tegen vogels en muizen. Deze zijn er namelijk ook dol op!
 

      30-10-2019 14:11     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.