Onkruid, wat nu?

Onkruid. Wie kent het niet? Vooral op de plekken waar je geen groei wilt komt onkruid naar boven. Maar wat is onkruid? En wat kan ik er tegen doen?

Onkruid, wat is het?

Een 'Onkruid' is een kruid of plant die groeit op een plek waar je deze plant niet hebben wilt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een hele waardevolle en mooie plant ergens groeit waar je dit niet verwacht en niet wenst. Zo kwam er vorig jaar onverwachts een maggiplant naarboven in de moestuin, maar hij is toch blijven staan. Het is dan ook de manier waarop je tegen onkruid aankijkt.

Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt, kan je ervoor kiezen om bepaalde delen van je tuin te laten voor wat ze zijn. Dit kan verassende resultaten opleveren! Maar wat nou als ik er maar niet vanaf kom, en het onkruid de gewenste plantjes in de weg zit om de tuin een rommeltje doet lijken?

Wat kan ik tegen onkruid doen?

Zoals met zoveel dingen in het leven en de tuin geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe voorkom je dan onkruid? Dit kan je doen door de bodem te bedekken. Doe dit bijvoorbeeld met bodembedekkende planten, om zo de aarde niet direct te zien en om het onkruid weinig kans te geven. helaas zijn er tuintjes die last hebben van hele aggressieve vormen van onkruid, die echt oneindig op blijven komen. enkele soorten die hardnekkig zijn:
- heermoes
- kweekgras
- haagwinde
- zevenblad

Deze soorten onkruid hebben helaas de neiging om door je prachtige bodembekkende geraniums of kruiptijm heen te groeien, en voor je het weet, zie je geen geraniums maar alleen maar zevenblad. Wat frustrerend! De enige manier om deze onkruidsoorten te bestrijden is om ze geen zuurstof te gunnen. zo kan je de bodem bedekken met een flinke laag houtsnippers of bijvoorbeeld nog hele grove compost. 

Onkruid bestrijden met middelen

Ook dat is een optie natuurlijk, een middel gebruiken zoals round-up om het onkruid tegen te gaan. Zelf ben ik hier geen voorstander van, omdat je hierbij ook planten in de weg zit die je wel graag wil laten groeien op deze plek. Daarnaast komen er stoffen in het milieu terecht waar we niet trots op kunnen zijn. Dus als het even kan, kies voor een vriendelijker alternatief!

Succes met het op orde houden van je tuin! ;)
Ruben van Moestuinland.nl

      14-08-2019 10:01     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.