Winter in de moestuin en winterkruiden!

De dagen worden korter, en kouder. Totaal geen weer om met de moestuin bezig te zijn, zouden de meeste mensen vinden. Maar toch is het handig en leuk om nog wat karweitjes voor elkaar te maken. Hieronder volgen enkele dingen die je nog zou kunnen oppakken, voor de vorst in het land is.

De grond bewerken

Wanneer je te maken hebt met een kleigrond, wordt de tuin meestal omgespit voor de winter begint. De omgespitte kleikluiten kunnen dan namelijk stukvriezen, om vervolgens in het begin van het nieuwe jaar makkelijker verkruimeld te worden door bijvoorbeeld een cultivator. Moestuinen die liggen op zandgronden zijn totaal anders van bodem. De bodem wordt dan ook, volgens traditionele methodes, niet in het najaar, maar in het voorjaar gespit. De grond ligt er in de winter dan kaal bij.

Biologische methode; niet spitten

De laatste jaren is de biologische manier van werken een manier die steeds meer aandacht krijgt. Biologische moestuinders zijn vaak van mening dat de spitmethode niet de juiste is. Vergelijk het met de natuur: daar wordt de bodem niet gespit en zal de grond nooit echt kaal zijn, maar deels bedekt. Behalve op het strand en in de woestijn komen kale gronden niet voor. De methode hierboven is dus zeker het proberen waard!

De omgespitte grond, of in het geval van zandgrond, de kale grond,  wordt in de winter heel koud, zodat wormen en andere bodemverbeteraars naar diepere delen van de grond verdwijnen, onder de zogeheten teellaag. Deze tuinders houden de grond dan ook altijd, maar vooral in de koude winter, bedenkt met blad, mest of iets anders. De grond blijft dan warm, wat ervoor zorgt dat de wormen in de teellaag actief blijven. Dit heeft een mooi voordeel: de grond wordt los door de wormen, en onkruidwortels zullen minder kans krijgen.

Winterkruiden

Salie

De groei van eetbare gewassen hoeft natuurlijk niet helemaal stil te staan in de winter. Denk bijvoorbeeld aan kruiden, die in de winter gewoon hun mannetje staan. Zo kan een salieplant in de winter gewoon buiten blijven, en zal z’n blad gewoon houden. Maar denk eraan dat de wortels niet in kunnen vriezen, als deze in een pot staat. Vooral bij veel vocht in de pot en geen isolatie ligt dit gevaar op de loer.

Tijm

Een tijmplant is ook prima bestand tegen de vorst. De tijm zal zijn blad gewoon houden en je kan er dan ook gewoon van genieten. Zorg voor een mooie beschutte plek om de plant nog een beetje te helpen. In het tweede jaar van de tijmplant zullen de takken verhouten. Als je dit wil voorkomen zal je hem in het voorjaar flink terug kunnen snoeien.

Rozemarijn

Rozemarijn is ook een kruid die de winter bijna zonder moeite doorkomt. Dit kruid kan je eigenlijk een heester noemen, en blijft zijn blad dan ook de hele winter houden. De bladeren zijn naaldachtig, wat het een heel sterk kruid maakt.

Oregano

De blaadjes van oregano worden in de winter wat stugger, om zich te wapenen tegen de kou. Hij blijft in de winter zijn blad behouden. Een andere naam voor oregano is wilde marjolein. De gewone marjolein is niet winterhard. 

      07-11-2019 23:38     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.