Bij-zondere bloemen

De één houdt ervan en de ander vindt het maar niets, al dat gezoem om je oren van bijen, hommels en wespen. Eerlijk is eerlijk, als je in de zomer even lekker buiten zit met een koud glas drinken is het niet ideaal. Toch zijn deze zoemende beestje ontzettend nuttig voor diverse doeleinden! Bijen bijvoorbeeld, zijn echt nodig bij de bestuiving van bloemen, groente en fruit. Lang niet alle planten in de tuin zijn namelijk zelf bestuivend en hebben meer hulp nodig dan alleen de wind. Daarom vandaag een speciaal eerbetoon aan de bijenlokkers!

Bijenlokkers zijn voornamelijk planten met bloemen die, zoals de naam het al aangeeft, bijen aantrekken. Maar niet alleen bijen worden getrokken door de meest prachtige kleuren en de allerfijnste geuren. Ook wespen, hommels en vlinders komen graag af op deze roepende planten. 

 

Bijen vriendelijke omgeving

Even een klein uitstapje buiten de moestuin. Wellicht heb je net zoals ik ook wel eens last gehad van wespen in de zomer. Niet altijd even fijn, zeker als je aan het eten bent of op het terras zit. Toch kan het je ook opgevallen zijn, zeker als je de verhalen wel eens hebt gehoord van opa en oma, dat er vroeger meer bijen waren dan nu. Ook daarvoor ben je super goed bezig met het zaaien van bijenlokkende zaaisels. Het mengsel zorgt ervoor dat we de massale uitsterfte van de bijen wat tegengaan door een ‘bij-vriendelijke’ omgeving te creëren. Fijn om de bijen even te laten genieten!
 

Moestuin bestuiven

De moestuin heeft dus bijen nodig, maar waarvoor dan? Het afgelopen jaar hebben Ruben en ik in de moestuin diverse bijenlokkers gezaaid voor de vruchtbestuiving. Zo stonden tussen de bramenstruik en de aardbeien, rode klaver. Niet alleen een mooi gezicht dus, ook goed voor het lokken van bijen die de bramen en de aardbeien bestuiven. Stel je voor, je wilt dit jaar graag meloenen gaan telen. Je hebt geen moestuin, maar bent ambitieus dus je gaat het telen uitvoeren in de achtertuin of op het balkon. Leuk! Maar ook dan is het belangrijk om bijenlokkers te zaaien naast de meloenen, om zo voldoende bestuiving te creëren.
 

Groenbemester zaaien

De beste bijenlokkers voor in de moestuin zijn toch ook wel de groenbemesters. Vaak gaan deze ook samen. Bij de start van www.moestuinland.nl hebben we deze ook als vanzelfsprekend in 1 categorie gevoegd. Ik hoor je denken, groenbemesters? Dit zijn (vaak) bloemen die naast de bloei, ook de grond doorwoekeren, zoals Phacelia of Rode Klaver. De wortelmassa van deze planten maakt de grond los en luchtig. Het geeft verder veel organische stof voor in je moestuin. En zo vang je 2 vliegen in 1 klap. Nou ja, misschien is dit spreekwoord nu niet helemaal op z’n plek. Al overtuigd? Dan kun je direct beginnen met zaaien. Succes!


 

      19-06-2019 11:00     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.