De voordelen van het zaaien!

Het is heel simpel: Als je een moestuin, een vierkante meter of op een andere manier groente, fruit en kruiden wilt telen, dan heb je óf plantjes, óf zaden nodig. Een andere manier is er niet, je koopt plantjes die al iemand heeft gezaaid voor je, of je gaat zelf lekker aan de slag om iets te kweken wat je gezaaid hebt. In deze blog ga ik de kant van het zaaien belichten. Wat zijn de voordelen en welk nut heeft het zaaien van de zaden, in tegenstelling tot het kopen van plantjes.
 

Wat zijn de voordelen van zaaien?

1) Het eerste voordeel aan het zelf zaaien van je eigen groente, is de hoeveelheid. Wanneer je een zakje met zaad koopt, dan zitten er gemiddeld honderden zaadjes in. Dit verschilt natuurlijk per gewas, en uiteraard komen die zaden niet allemaal op. Desondanks is het aantal dat wél opkomt vele malen groter dan het aantal plantjes dat je ervoor koopt. 

2) Dan komen we direct aan bij het tweede voordeel, namelijk de prijs. De prijs voor een zakje zaad is namelijk gemiddeld gezien gelijk aan de prijs van een zestal jonge plantjes. Daarnaast kun je met een zakje zaad meerdere jaren doen als je het goed opbergt, extra voordelig dus. Neem als voorbeeld een zakje met slazaden. Daar zitten al gauw zo'n 1000 zaden in. Hier kun je enorm veel kroppen sla van eten, in elk geval prijstechnisch veel meer dan de prijs voor het kopen van sla planten. 

3) Het derde voordeel is niet bij iedereen van toepassing. Echter bij andere is dit juist het grootste voordeel van zaaien. Ik heb het hier namelijk over het plezier ervan en de uitdaging erin. Zelf iets in de grond stoppen als zaadje, om vervolgens na een traject van tijd er een mooi gewas van te kunnen oogsten. Dat gevoel, die uitdaging is een groot voordeel van het zelf zaaien van groente. Ook tevens een reden van sommige mensen om zelf een moestuin te beginnen.

4) Ten slotte is de keuze een groot voordeel bij het zelf zaaien. Als je opzoek bent naar plantjes van een speciaal gewas, een ras of een hybride soort groente dan heb je vaak pech. De meeste groente worden vaak maar in 1 of 2 soorten verkocht als plant. Bij het zaaien heb je veel meer keuze in het rassoort, kleur en kenmerken. Zo kun je blijven groeien in de soorten die je wilt telen en blijft het ook afwisselend. Zeker als je bepaalde rassen nodig hebt voor de grond waarop je teelt. Wat denk je van tomaten? Er zijn honderden soorten maten, kleuren en types. Je kunt ze allemaal zelf telen als je de zaden zelf in de grond stopt en er zorg voor draagt.

Wat is de natuur toch mooi hè?
Peter

      25-09-2019 14:15     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.