Hoe moet ik starten met een moestuin, tuinieren of het telen van eigen groente? Er zijn veel mensen die graag zelf willen telen maar geen idee hebben hoe ze moeten starten met een moestuin. Voor deze mensen een handreiking en tips voor het starten. Welke groente zijn eenvoudig om te telen? Wat heb ik nodig als zelf groente wil telen? Hier wat vragen met de bijhorende antwoorden!
 

Hoe moet ik starten met een moestuin?

1. Kies wat je wil telen! Je wil graag zelf je eigen groente telen, dus waarschijnlijk heb je al nagedacht over wat dat dan moet zijn. Groente, fruit, misschien wel kruiden? Kies wat je leuk vindt, daar begint het mee!
2. Koop zaden! Als je gekozen hebt wat je wil telen, moet je zaden hebben die je kunt zaaien. Nu zijn er heel veel verschillende soorten en maten te vinden van alle groente en kruiden. Begin met de gewone versie van een gewas. Deze is vaak het eenvoudigst te telen.
3. Zaaien maar! Op alle verpakkingen van zaden die wij aanbieden staat duidelijk omschreven wat je moet doen om de zaden te kunnen zaaien. Zaaien in een kas, binnenshuis of direct buiten. Het staat allemaal aangegeven!
4. Zorg voor de planten! Uiteraard de plantjes zullen niet helemaal vanzelf groeien. Belangrijk zijn de 3 kernwoorden: Water, licht en warmte. Af en toe water geven dus, lekker bij het raam of buiten natuurlijk en niet middenin de winter gaan zaaien, dan is het te koud. Ook dit staat op de zakjes, handig hè?
5. Oogsten, oogsten en oogsten! Nu al? Ja! Je kunt je eigen groente heel eenvoudig zelf telen en vaak na enkele weken al heerlijk eigen oogst eten. Zo simpel kan het zijn!


 

Wat is makkelijk om te telen?

1. Microgroente! Hierbij ben je eigenlijk de bladeren en jonge scheuten aan het telen en oogsten van planten die normaal als volwaardige groente worden gegeten. Extra veel vitaminen en vaak al in enkele dagen of paar weken te oogsten!
2. Kruiden! Kruiden kun je vaak het hele jaar door wel telen. Basilicum, tijm of verse munt zijn erg leuk om zelf te telen. Het bespaard je trouwens vaak ook veel geld, aangezien kruiden in de winkel behoorlijk prijzig zijn!
3. Rode bieten, wortels, radijsjes of sperziebonen. Wil je toch echt tuinieren in de moestuin en ben je opzoek naar wat makkelijke groente, dan is dit een mooi rijtje om mee te beginnen. De teelt is eenvoudig en lukt bijna altijd. Gewoon goed de beschrijving op het zakje lezen en het gaat helemaal goed komen!


 

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor een moestuin?

Veel mensen denken bij het telen van eigen groente direct aan een grote moestuin, maar dit is helemaal niet nodig! Je kunt al beginnen met tuinieren in een kleine pot van 20 centimeter doorsnee. Je kiest helemaal zelf hoeveel ruimte je eraan wilt besteden. Vooral kruiden kun je prima telen in potten, maar ook heb je speciale tomaten en paprika's die te telen zijn in potten en bakken. Wil je het wat groter hebben, kies dan voor een kweekbak of een vierkante meter moestuin. Mooi gezicht, leuk telen en weinig onderhoud! En als laatste kun je natuurlijk een grote moestuin nemen, zodat je oneindig veel groente kan verbouwen. Kies zelf maar!
 

Hoeveel verzendkosten rekenen jullie?

De verzendkosten voor zaden zijn 2,50 en voor pakketproducten is dit 4,90. Hier zitten ook administratie en verwerkingskosten bij-in, zoals de betalingsmethode, printen, wegbrengen, etc. Is je orderwaarde groter dan dan 40 euro, dan hoef je niets te betalen voor de verzending en sturen we de bestelling zo naar je op! 
 

Versturen jullie ook naar België en Duitsland?

Ja! Sinds de invoering van nieuwe PostNL regels, is het helaas niet meer mogelijk met brievenbuspost te versturen. De verzendkosten zijn dan varieërend tussen de 8 euro en 14,50 voor ons. We vragen daarom altijd 6,99 verzendkosten, zodat we het kunnen dekken. Dit geldt voor België, Frankrijk en Duitsland. Voor andere landen maken we soms een uitzondering, zeker als we de verzendkosten delen. Vraag naar de mogelijkheden!

Heb je nu alsnog een vraag? Geen probleem! Stel deze gerust aan ons, zodat we deze vraag en het antwoord ook aan andere mensen kunnen laten weten!