-
De basisprincipes van bonen telen
Bonen zijn altijd leuk om te telen. Het kost in principe niet heel veel tijd aan onderhoud, behalve dan dat je even stokken moet zetten voor de bonen die daar behoefte aan hebben. Verder valt het mee en geeft het vaak een grote opbrengst aan bonen. Maar bonen, daar zijn niet maar 2 of 3 rassen van. Alle kleuren en maten kun je krijgen! Ook verschillen de rassen erg van elkaar in smaak, vorm en gebruik. Ik ga je proberen wat basis principes te leren over bonen telen.
Welke bonen soorten zijn er?
Bonen telen is zo moeilijk nog niet. Echter het uitkiezen van de juiste rassen is een hele klus. Je komt om in het aanbod van de verschillende bonensoorten. Stokbonen, sperziebonen, droogbonen, tuinbonen, stamslabonen; ik kan nog wel even doorgaan. Voordat je met de teelt van bonen wilt beginnen, kies dan eerst welk soort boon je wilt gaan telen. In de volksmond hebben we het bij bonen meestal over sperziebonen. Je kunt ze krijgen stok en stam variaties.
Stokkenteelt
Bij het telen van bonen aan stok, moet je denken aan de bamboestokken die je over de volkstuintjes ziet staan. Als een soort tipi staan deze in elkaar, waar de plant tegenaan kan groeien. Bij het zaaien krijgt elke ‘stok’ meerdere zaden. Ze groeien vanzelf omhoog. Bij stambonen is dit echter niet nodig. Deze bonensoort groeit namelijk gewoon op de grond. Elke variatie heeft z’n voor- en nadelen. Stambonen drogen vaak niet goed op na een regenbui, echter duurt de teelt van stokbonen vaak langer.
Bonen laten weken
Voordat je de bonen kunt gaan zaaien, is er nog wel wat werk te verrichten. Zeker als je kiest voor de teelt aan stokken natuurlijk. Heb je eenmaal de moestuin gereed voor het zaaien, dan moet je voorzichtig te werk gaan. Zelf heb ik altijd van mijn opa geleerd om de zaden eerst te laten weken in water voordat ze onder de grond gaan. Zo slaan de zaden voldoende water op, zeker als het warm is bij het zaaien.
Sla telen onder bonenstokken
De laatste tip die ik je wil meegeven rondom de bonenteelt, is van toepassing op de stokteelt. Een week of twee, voordat je de bonen gaat zaaien, is het een leuke en handige optie om sla te zaaien tussen de stokken. Als je namelijk stokken in rijen zet, dan is de ruimte ertussen leeg. Zaai er wat sla of andijvie zaden, en als dan de bonen te veel licht weg nemen, zijn ze klaar om te oogsten!
Beste Saskia, Zeker kan dat, juli is nog de maand waarin gezaaid kan worden. Wel is dit aan de late kant, dat is waar. Maar het is zeker nog mogelijk om bonen te zaaien in juli. Sterker nog, dan groeien ze veel en veel sneller. 6 weken is wat krap, maar het duurt dan echt weken minder lang voordat je bonen kunt oogsten. Ook zijn bonen enorm afhankelijk van het weer. Met warme temperaturen schieten ze de grond uit en staan de bonen in 5 dagen halverwege de stokken. Dan kun je wel met 6 weken bonen eten. Helaas als het wat kouder is, dan duurt het vaak iets langer. Bij warm weer wel voldoende water geven, ze hebben veel vocht nodig namelijk! :)
Dag Peter, Dankjewel voor deze tips. Kun je stokbonen ook nog eind juli zaaien? Ik las ergens dat ze binnen 6 weken bonen geven. Graag je reactie. Groetjes Saskia
hoi, heb voor het eerst eens paarse, of zwarte bootjes gezet. nu mijn vraag, er hangen al mooie lange groene boontjes aan, in mijn ogen oogst klaar, maar kan nergens een paars of zwart exemplaar bespeuren ???