Andijvie telen, 4 tips!

Andijvie telen, 4 tips! Jaarrond telen, dat is een uitdaging in de moestuin. Hiermee wordt niet bedoeld dat je elke moment van het jaar kan zaaien, hoewel dat ook mogelijk is bij diverse gewassen. Jaarrond telen in de zin van bezig zijn met de gewassen. Bijvoorbeeld andijvie. Al vroeg te zaaien, en te oogsten. Maar ook kun je de zaden vanaf juli weer in de grond stoppen voor de winterteelt! 4 teelttips over andijvie:   Andijvie zaaien als sla? Andijvie is afkomstig uit de familie waar ook de witlof en cichorei vandaan komen. Officieel is het een bladgewas, maar de familieafkomst verklaart de enig bittere smaak die het kan hebben. Desalniettemin is deze groente ontzettend lekker in zowel de zomer als de winter. Het is maar net hoe je het bereid en welke teelt je toepast. Vroeg zaaien voor oogst in de zomer, later zaaien voor andijvie eten...

Lees meer

De voordelen van het zaaien!

      25-09-2019     Reacties (0)

De voordelen van het zaaien! Het is heel simpel: Als je een moestuin, een vierkante meter of op een andere manier groente, fruit en kruiden wilt telen, dan heb je óf plantjes, óf zaden nodig. Een andere manier is er niet, je koopt plantjes die al iemand heeft gezaaid voor je, of je gaat zelf lekker aan de slag om iets te kweken wat je gezaaid hebt. In deze blog ga ik de kant van het zaaien belichten. Wat zijn de voordelen en welk nut heeft het zaaien van de zaden, in tegenstelling tot het kopen van plantjes.   Wat zijn de voordelen van zaaien? 1) Het eerste voordeel aan het zelf zaaien van je eigen groente, is de hoeveelheid. Wanneer je een zakje met zaad koopt, dan zitten er gemiddeld honderden zaadjes in. Dit verschilt natuurlijk per gewas, en uiteraard komen die zaden niet allemaal op. Desondanks is het aantal dat wél...

Lees meer

Rode biet, wie kent ze niet?

Rode biet, wie kent ze niet? De uitdrukking ‘zo rood als een biet’ komt nog wel eens voorbij. En dat is volledig terecht als het in wezen gaat om de kleur van bieten. Bloedrood, dat zijn ze. Nog nooit gemerkt? Dan heb je nog nooit eerder rode bieten geteeld, geoogst, of klaar gemaakt. Het telen van bieten is helemaal niet moeilijk, en zeker als beginnende moestuinder, leuk om mee te starten in de moestuin! Naast de heerlijke smaak en de mooie kleur van de bieten, zijn ze ook nog eens super gezond. Lees maar mee! Tips bij het telen van bieten Rode bieten, of kroten zoals ze ook wel genoemd worden, zijn eigenlijk bijna het hele jaar door te telen. Wanneer je het juiste ras kiest, kun je al heel vroeg in het voorjaar beginnen met zaaien. Dan kun je tot de winter nog rode bieten vers oogsten.  Je hebt daarom ook verschillende soorten...

Lees meer

Onkruid, wat nu?

      14-08-2019     Reacties (0)

Onkruid, wat nu? Onkruid. Wie kent het niet? Vooral op de plekken waar je geen groei wilt komt onkruid naar boven. Maar wat is onkruid? En wat kan ik er tegen doen? Onkruid, wat is het? Een 'Onkruid' is een kruid of plant die groeit op een plek waar je deze plant niet hebben wilt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een hele waardevolle en mooie plant ergens groeit waar je dit niet verwacht en niet wenst. Zo kwam er vorig jaar onverwachts een maggiplant naarboven in de moestuin, maar hij is toch blijven staan. Het is dan ook de manier waarop je tegen onkruid aankijkt. Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt, kan je ervoor kiezen om bepaalde delen van je tuin te laten voor wat ze zijn. Dit kan verassende resultaten opleveren! Maar wat nou als ik er maar niet vanaf kom, en het onkruid de gewenste plantjes in de weg zit om de tuin een...

Lees meer

Kiemgroente telen, gezond en lekker!

Kiemgroente telen, gezond en lekker! Kiemgroente telen en eten neemt in ons land steeds meer in populariteit toe. Het gebruik van de jonge kiemplantjes heeft de harten veroverd van de moestuinder die ermee bezig gaat binnenshuis, in de winter of de tuinder die het gewoon leuk vindt om te doen. Niet alleen leuk om te telen natuurlijk, kiemgroenten zitten ook nog eens vol met vitaminen en mineralen, meer nog dan in volgroeide gewassen zelfs! En tenslotte zijn kiemgroente super makkelijk om te kweken. Zaaien, water geven en vaak al na een paar dagen te oogsten!    Wat zijn kiemgroente? Laten we beginnen bij het begin. Wat zijn kiemgroente? Kiemgroente zijn eigenlijk de jonge plantjes en scheuten van een gewas dat doorgaans groot geteeld wordt. Denk hierbij breed aan allerlei soorten groente. Zo kennen we Broccolikers , Koolrabi of gewoon Sla...

Lees meer

De basisprincipes van bonen telen

De basisprincipes van bonen telen Bonen zijn altijd leuk om te telen. Het kost in principe niet heel veel tijd aan onderhoud, behalve dan dat je even stokken moet zetten voor de bonen die daar behoefte aan hebben. Verder valt het mee en geeft het vaak een grote opbrengst aan bonen. Maar bonen, daar zijn niet maar 2 of 3 rassen van. Alle kleuren en maten kun je krijgen! Ook verschillen de rassen erg van elkaar in smaak, vorm en gebruik. Ik ga je proberen wat basis principes te leren over bonen telen.   Welke bonen soorten zijn er? Bonen telen is zo moeilijk nog niet. Echter het uitkiezen van de juiste rassen is een hele klus. Je komt om in het aanbod van de verschillende bonensoorten. Stokbonen, sperziebonen, droogbonen, tuinbonen, stamslabonen; ik kan nog wel even doorgaan. Voordat je met de teelt van bonen wilt beginnen, kies dan eerst welk soort...

Lees meer

Wat is een Coloradokever?

Wat is een Coloradokever? De Coloradokever, een verschrikkelijke plaag als je deze beestjes in de moestuin hebt. Ze hebben het vooral voorzien op de aardappelplanten. Althans, de kevers zelf nog niet eens zozeer. Vooral de larven van de Coloradokevers zijn grote veelvraten en eten binnen mum van tijd de complete bladeren van je planten op. Geen bladeren is geen fotosynthese en dat betekent hele kleine of zelfs helemaal geen aardappels. Probleem? Behoorlijk ja. Geen idee waar ik het over heb, dan ga ik je meenemen in mijn Coloradokever avontuur. Wat is een Coloradokever? Een Coloradokever is een klein beestje van ongeveer een centimeter lang met 10 zwarte strepen op zijn schild. De naam Coloradokever komt van oorsprong uit de Verenigde Staten, omdat de mensen vroeger dachten dat deze kever daar van oorsprong vandaan kwam, uit de staat Colorado. Dit...

Lees meer

Bij-zondere bloemen

Bij-zondere bloemen De één houdt ervan en de ander vindt het maar niets, al dat gezoem om je oren van bijen, hommels en wespen. Eerlijk is eerlijk, als je in de zomer even lekker buiten zit met een koud glas drinken is het niet ideaal. Toch zijn deze zoemende beestje ontzettend nuttig voor diverse doeleinden! Bijen bijvoorbeeld, zijn echt nodig bij de bestuiving van bloemen, groente en fruit. Lang niet alle planten in de tuin zijn namelijk zelf bestuivend en hebben meer hulp nodig dan alleen de wind. Daarom vandaag een speciaal eerbetoon aan de bijenlokkers! Bijenlokkers zijn voornamelijk planten met bloemen die, zoals de naam het al aangeeft, bijen aantrekken. Maar niet alleen bijen worden getrokken door de meest prachtige kleuren en de allerfijnste geuren. Ook wespen, hommels en vlinders komen graag af op deze roepende planten. ...

Lees meer

Aan de vruchten kent men...

Aan de vruchten kent men... We kunnen ons vast allemaal nog wel de bloedhete zomer van vorig jaar herinneren. Temperaturen van boven de dertig graden lieten ons landje niet koud. Integendeel, we zweetten ons helemaal lek en het water was niet aan te slepen. Ook de moestuin had het er zwaar onder, en vergeet de gietende tuinders ook niet. Echter zit er ook een grote ‘maar’ aan deze klaagzang… We hebben het afgelopen jaar namelijk ontzettend veel courgettes, tomaten, paprika’s en andere vruchtgewassen kunnen eten door deze hitte. Vruchtgewassen geven namelijk extra veel vruchten bij warm weer! Vruchtgewassen hebben veel vocht nodig Overigens is het natuurlijk wel belangrijk dat de vruchtgewassen voldoende vocht krijgen. Meestal bestaan deze vruchten namelijk grotendeels uit water.  Denk maar aan komkommer, courgette en...

Lees meer

Schatten uit het verleden | Vergeten Groente

Schatten uit het verleden | Vergeten Groente ‘Schatten uit het verleden’, zo worden door onze leverancier de zaden genoemd die al jaren lang geteeld worden. Oneerbiedig door ons ook vaak overgenomen als ‘gouwe ouwe’. Desalniettemin zijn het pareltjes binnen de moestuin, die mij overigens al vaak verrast hebben. Wat dacht je van koolrabi: een soort zwevende knol met een knalgroene of paarse kleur? Of schorseneren: zwartkleurige wortels die van oudsher geteeld werden als alternatief voor asperge? Kunnen we de schatten uit het verleden terughalen?   Koolrabi Het was de zomer van 2018 toen ik thuis kwam met een koolrabi. Ik weet nog goed dat m’n moeder met tegenzin, na 2 eerdere aandringpogingen van mijn kant, toch maar eens de koolrabi ging proberen te bereiden. De Rijssense nuchterheid kwam hier even goed om de (Achter)hoek...

Lees meer