Kiemgroente telen, gezond en lekker!

Kiemgroente telen en eten neemt in ons land steeds meer in populariteit toe. Het gebruik van de jonge kiemplantjes heeft de harten veroverd van de moestuinder die ermee bezig gaat binnenshuis, in de winter of de tuinder die het gewoon leuk vindt om te doen. Niet alleen leuk om te telen natuurlijk, kiemgroenten zitten ook nog eens vol met vitaminen en mineralen, meer nog dan in volgroeide gewassen zelfs! En tenslotte zijn kiemgroente super makkelijk om te kweken. Zaaien, water geven en vaak al na een paar dagen te oogsten! 
 

Wat zijn kiemgroente?

Laten we beginnen bij het begin. Wat zijn kiemgroente? Kiemgroente zijn eigenlijk de jonge plantjes en scheuten van een gewas dat doorgaans groot geteeld wordt. Denk hierbij breed aan allerlei soorten groente. Zo kennen we Broccolikers, Koolrabi of gewoon Sla als kiemgroente. De zaden kun je gemakkelijk zaaien met een zaairooster of gewoon in een bakje. Je kunt er dan voor kiezen om te zaaien in aarde of op watten. Dat hangt af van het gewas. De meeste kiemgroente zijn al na een paar dagen te oogsten. Wil je de scheuten oogsten? Dan hoef je maximaal 4 weken te wachten voordat je kunt gaan genieten!
 

Zaden voor kiemgroente

Dus, er zijn tal van verschillende soorten kiemgroente. Uiteraard hebben we ook nog diversiteit in biologische en niet-biologische zaden. De zaden voor kiemgroente hebben ook een aantal diverse bijnamen gekregen in de loop der tijd. Mede door de invloed van het buitenland, waar ze namen hebben zoals: Micro Greens, Organic Sprouting, Baby Leaves of Micro Leaves. In Nederland worden ze ook wel aangeduidt met termen als: Spruitgroente, microgroente of kersgroente. Zo zul je ook gaan zien dat diverse groente die als kiemgroente geteeld worden, de naam 'kers' in hun naam hebben staan. Zo zijn er zaden te koop van rucolakers, broccolikers of tuinkers.


 

Tuinkers, de oorsprong van spruitgroente

Tuinkers inderdaad, dat is wel echt de voorloper geweest als we het hebben over de teelt van keimgroente. Tuinkers is wereldwijd erg bekend en heeft al ontelbaar veel kiemplantjes doen groeien en laten oogsten. Het wordt vaak ook gezien als de meest makkelijke groente die er te telen is. Je hebt bovendien, net als bij veel andere spruitgroente het geval is, bijna alleen maar water nodig. Alleen een beetje houvast is nodig om wat ondersteuning te bieden aan de jonge plantjes. Zo kun je dat dus doen met watten. Enfin, tuinkers krijgt de eer van de oorsprong, en wij zijn dat plantje er erg dankbaar voor. Zo maken we kennis met de andere variaties!
 

Zijn kiemgroente super gezond?

Ja, kiemgroente zijn echt enorm gezond en zitten vol met vitaminen en mineralen. Dit komt doordat er in kiemgroente een hoger percentage aan voedingsstoffen zit. Meer nog dan in volgroeide gewassen zoals kolen en knollen. De concentratie vitaminen moet namelijk verdeeld worden over deze kleine plantjes. Hierdoor kun je dus veel makkelijker deze vitaminen binnen krijgen.
 

Microgroente, ze zijn geweldig!

Conclusie: Kiemgroente zijn dus makkelijk te telen, er bestaat veel diversiteit in zaden en ze zijn ook nog eens super gezond. Bovendien, en misschien nog wel belangrijker, ze zijn ook nog super lekker. En goed te combineren met diverse gerechten. Eetsmakelijk! 

      12-08-2019 11:05     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.