Kruiden in topvorm!

Kruiden telen


Kruiden zijn het hele jaar door te telen. Veel mensen telen kruiden het hele jaar door in de keuken. Ook in de vollegrond zijn kruiden eenvoudig bij te houden. Kruiden hebben niet veel verzorging nodig. Toch wil ik jullie een paar handige tips meegeven als het om de teelt van kruiden gaat. Eigenlijk hebben kruiden naast de nodige zuurstof, water en licht alleen maar een knipbeurtje bij de kapper nodig. Wanneer dit gebeurt is en het kruid een kort kapsel heeft, dan groeit het goed door en zul je lang kunnen genieten van verse kruiden!

Kruiden snoeien

Kruiden die meerjarig zijn zoals lavendel, tijm, salie en hysop moeten na de bloei in vorm worden geknipt. Kort de planten naast de uitgebloeide stengels met ongeveer één derde in. De kruiden oregano, marjolein, citroenmelisse en munt knip je in de zomer 2 tot 3 keer tot vlak boven de grond terug. Een oogstsnoei van toppen is voldoende voor basilicum, peterselie, kervel, koriander, lavas en dragon. Tenslotte knip je bij bieslook bij het oogsten regelmatig tot ongeveer 2 centimeter terug. 


 

Mest en water voor kruiden

Veel kruiden kunnen niet tegen natte voeten. Sommige kruiden, zoals lavendel, tijm en salie, doen het juist goed bij een droge periode. Deze hebben genoeg aan eens in de 2-3 dagen water. Potkruiden hebben juist veel water nodig. Voorkom dat water blijft staan door een drainelaagje van kiezelstenen of potscherven op de bodem te leggen. Lavas, peterselie, bieslook en munt hebben veel voedingsstoffen nodig. Geef iedere plant tot half augustus 1 tot 2 keer 2 volle eetlepels compost. Daarna gaan de kruiden in hun winterstand. Geef geen verse koemest, door de hoge concentratie aan voedingsstoffen beschadigd dit de kruiden. 


 

Tip tegen mieren

Tenslotte wil ik afsluiten met een tip tegen mieren. Het is een oud recept wat ik gevonden heb in een boek over de geneeskrachtige werking van kruiden. Daar staat mooi omschreven hoe de grootmoeder van de schrijven dit middeltje gebruikte tegen lastige mieren in de moestuin: Maak een sterke thee. Doe dit met 2 el kruiden, bijvoorbeeld tijm, lavendel, rozemarijn of munt. Laat de kruiden ongeveer 8 minuten in één vierde liter water trekken. Na het afkoelen over de grond gieten. Hierdoor slaan de dieren op de vlucht en blijven ze weg door de geur van de kruiden. 


 
      23-04-2018 21:52     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.