Kruidenreeks 1) Tijm, de eenzame groeier

Het is hartje zomer en dat betekent in de moestuin vooral veel water geven. Omdat we niet alleen maar willen schrijven over water geven en over het warme weer, starten we vanaf vandaag een zomerreeks met blogs. Thema? Kruiden! In deze en de hieropvolgende blogs gaan we in op de mooiste, lekkerste en beste kruiden die we kennen. We starten met informatie over tijm, volgende week komt basilicum aan de beurt. De weken erna volgen munt en rozemarijn. Stay tuned! 
 

Wat is tijm?

Tijm staat bekend om zijn brede toepasbaarheid in de keuken en zijn heilzame werking. Het kruid is gemakkelijk te telen er ziet er het hele jaar mooi uit. De bladkleur varieert van donkergroen tot goudgeel en gemengd en de groeiwijze verieert van dicht aan de grond tot hoge struiken. Veel tijmsoorten schitteren in de zomer met prachtige witte, roze of paarse bloemen

 

"Knip de topjes van de plant af om 'm productief te houden!"


Tijm zaaien of planten?

Tijm is van orgine een mediterrane plant. Zaai en plant de tijm later dan ook vooral uit in de volle zon, zodat de essentiële oliën het bladoppervlakte bereiken en zo een heerlijke smaak geven. Zaaien of planten maakt niet echt uit, als het maar warm genoeg is. Makkelijk als je de tijm binnen houdt, daar is het altijd warm genoeg.

De van droogte houdende plant heeft bescherming nodig tegen koude wind en natte winters. Plant tijm in losse, gedraineerde grond of grind in de lente of herfst. Teel je tijm in een pot, gebruik dan potgrond met toevoeging van fijn grind en zet de pot niet direct op de grond, zodat het water weg kan lopen.


 

"Maak tijmolie voor een smaakvolle basis van sladressing: Voeg blaadjes toe aan olijolie!"

 

Verzorging van tijm planten

Snoei tijm na de bloei om nieuwe groei te stimuleren. Knip de topjes van de plant af om 'm productief te houden. Hierdoor heb je gedurende de winter meer blaadjes om te oogsten. Wanneer je de plant niet bijsnoeit, verhoudt hij en moet de plant na drie jaar vervangen worden. Is de tijm eenmaal geplant, dan hoef je hem nooit water te geven. Tijm lijdt zelden aan ziektes: maar kan eventueel gevoelig zijn voor de rozemarijnklever. 


 

Oogsten en bewaren

Van tijm kun je jaarrond verse blaadjes plukken. Er is wel variatie in de soorten, er is wintertijm en zomertijm. Je kunt tijm prima drogen, maar de beste manier om het kruid houdbaar te houden is om het toe te voegen aan olie, boter of azijn. Pluk de blaadjes in de voege zomer wanneer de plant op zijn productiefst is, voor de bloei of juist in de late zomer na de bloei. Maak tijmolie voor een smaakvolle basis van sladressing: Voeg blaadjes toe aan olijolie. Genieten maar! 


Volgende week alles over de aromatische basilicum! 





 

      30-07-2018 16:00     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.