Tips bij het telen van bonen!

De laatste dag van de maand april is alweer aangebroken, morgen is het 1 mei. De dag waarop je de belasting moet hebben ingevuld, maar ook de dag waarop er officieel in de moestuin een hoop nieuws gezaaid mag worden. Het beste kun je nog even wachten met het zaaien van de meeste bonen, maar ik wil toch graag wat tips en ervaringen noemen. Zo kun je hopelijk de beste keuze maken bij het kiezen van welke bonenzaden je straks wilt gaan zaaien. Want er zijn ontzettend veel soorten bonen. Je ziet door de bonen het bos niet meer. 

Hoeveel soorten bonen zijn er?

Een goeie vraag! Hoeveel verschillende soorten zijn er wel niet? Meer dan 1000! Bonen vallen samen met erwten, bonen, linzen en pinda's onder de naam peulvruchten. Ik blijf nu alleen even bij de bonen, dat zijn er ook wel ruim voldoende om een blog mee vol te kunnen schrijven.

Bonen aan de grond of met stokken

De teeltwijze van bonen kun je eigenlijk opdelen in 2 soorten. De teelt aan de grond en de teelt aan stokken. Deze teelwijzen hebben ook weer verschillende namen. Zo kun je zeggen stamslabonen, lage bonen en struikbonen. Tegen de klimbonen kun je ook zeggen stokslabonen. Elk soort heeft weer z'n voor- en nadelen.

Bonen telen bij lekker weer

Zoals ik al zei, moet je eigenlijk wachten met het zaaien van de bonen tot half mei. Mijn opa hanteert zelfs altijd de regel: 'Bonen mogen de maand mei niet zien.' Waarom moet je wachten met zaaien? Dat komt doordat bonen slecht tegen kou en wind kunnen. Zorg daarom bij het maken van een tuinplan dat de bonen op een warme, beschutte plek komen te staan.

Welke grond gebruiken bij de teelt?

Je kunt bonen goed telen op verschillende grondsoorten. Let wel op dat je geen zure grond hebt, dit is iets waar bonen echt niet van houden. Verder is het belangrijk dat de grond niet te vochtig is. Dit kan één van de redenen zijn waarom je ervoor kunt kiezen om de bonenzaden eerst onder glas voor te zaaien. Dan kan de grond in de moestuin nog wat warmer en droger worden. Zo is de grond helemaal klaar voor de komst van de bonen!

De bonen drogen of vers eten

De ervaring leert dat bonen echt op ontzettend veel verschillende manieren gegeten kan worden. Zo heb je de droogbonen, die moeten zoals de naam al verklapt eerst 'drogen'. Zelf ben ik fan van verse sperziebonen, los als groente bij de aardappels. Vergeet ook de snijbonen niet, heerlijk met spek!  

 

      30-04-2018 22:39     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.