Kruidenreeks 2) Basilicum, de smaakmaker

In de vorige blog schreven we over de eerste soort kruiden uit deze zomerreeks: Tijm. Waar de werking van tijm extra gericht is op de medicinale werking, ligt de bedoeling van deze week vooral in het op smaak brengen van gerechten met een Italiaanse teint. Vaak te vinden op pizza, in kruidenboter en ook los bij een broodje kaas erg smaakvol. Verder is dit aromatische kruid heerlijk in pastasaus, salade en curry. Zeker een kruid om in je moestuin te hebben dus. Natuurlijk hebben we het hier over basilicum! 


Hoe moet ik basilicum zaaien en planten?

Basilicum staat het liefst op een warme, beschutte plaats in vruchtbare grond met goede drainage (waterdoorlating). Om een goede plant te kweken waar je vanaf het begin van de lente tot halverwege de herst plezier van hebt, kun je de plant het beste in een pot houden. Ook voor basilicum geldt zoals bij alle kruiden: Kruiden kun je binnen het jaar rond telen!
 

'Kruiden kun je binnen het jaar rond telen!'


Zaai de basilicum in potjes gevuld met vochtige potgrond op een warme, maar niet te zonnige vensterbank. Doe de zaailingen elk in een eigen pot wanneer de plantjes groot genoeg zijn om goed vast te kunnen pakken. Zet de plantjes vroeg in de zomer buiten, na de laatste kans op vorst. Haal ze de eerste twee weken 's nachts weer binnen, zodat de basilicum goed kan wennen aan het klimaat.
 

Hoe moet ik de basilicum verzorgen?

Buiten moet basilicum beschermd worden tegen de wind en tegen vorst. Bewater 's ochtends de grond rondom de plant en zorg dat er zo min mogelijk water op de blaadjes komt, dit zorgt ervoor dat schimmels minder kans krijgen. De planten groeien snel als ze in een pot staan, verpot ze daarom meerdere keren tijdens het groeiseizoen. Basilicum is een eenjarige plant, dus je moet hem elk jaar opnieuw kweken. Maar als je hem in de herfst naar binnen haalt, kun je er ook in de winter nog van oogsten. 
 

'De planten groeien extra snel als ze in een pot staan'

 

Wanneer moet ik de basilicum oogsten?

Pluk regelmatig de blaadjes en toppen van de basilicumplanten tijdens de zomer. Je kunt behoorlijk oogsten, zolang je minimaal drie stengels intact laat zodat de plant genoeg energie binnenkrijgt om weer te groeien. Was de blaadjes pas vlak voordat je ze gebruikt, anders worden ze slijmerig. Bewaar basilicumblaadjes maximaal 3 dagen in de koelkast of knip stengels van de plant en zet deze in een glas water. Ook kun je basilicum invriezen, dan blijven ze vijf maanden goed. 



Hoe moet ik basilicum bereiden?

Je krijgt de beste smaak als je pas op het laatst verse basilicumblaadjes toevoegt aan het gerecht. Er wordt gezegd dat je de blaadjes beter kunt scheuren in plaats van fijnhakken om het aroma zo goed mogelijk naar boven te laten komen. Gebruik de blaadjes in soep, salade, stoofgerechten of maak er pesto of een andere saus van. Vooral in combinatie met tomaten heerlijk! 


'Vooral in combinatie met tomaten heerlijk!' 

 

Welke ziektes kan basilicum krijgen? 

Bescherm de basilicum plant tegen slakken, deze zijn net zoals ons dol op basilicum. Daarnaast is basilicum vatbaar voor plagen van witte vlieg en mijt. Spuit de plant in met wat zeepsop en plant een teentje knoflook ernaast om deze insecten te weren.
 


Volgende keer in deze kruidenreeks: Munt! 



 

      20-08-2018 22:32     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.