-
Natuurlijke bemesting!
Met een natuurlijke bemesting doen je planten het beter dan met kunstmest. Het is beter voor de grond en de natuur blijft zoals ie is: van zichzelf zonder toevoegingen. Natuurlijke mest verzorgt je planten gelijkmatiger en langzamer met voedingsstoffen dan met kunstmest. De voedingsstoffen moet eerst 'kraken', voor ze door de plant opgenomen en omgezet worden. Bij dit proces ontstaat waardevolle humus. De meest natuurlijke mestsoorten verbeteren het vermogen van de grond om water en voedingsstoffen op te slaan. Gemengde producten leveren voor een deel snelwerkende voedingsstoffen, daar ook stoffen die traag worden omgezet.
Natuurlijke mest gebruik je nooit teveel
Het gebruik van natuurlijke mest is altijd goed: Je kunt natuurlijke mest bijna nooit overdoseren. Volg natuurlijk wel altijd de aanwijzing van de verpakking op. Een oude vuistregel: Bewerking van de grond in het voorjaar vóór het planten schept de beste voorwaarden. Zo gaat de moestuin ook het jaar rond: In het voorjaar inwerken, in de zomer bijmesten en in het najaar onderspitten.
Hoe ga je te werk als je een nieuwe plant wil bemesten? Nou zo:
1) Graaf een gat dat iets dieper is dan de plant. Vul het gat met een laag natuurlijke mest van 3 tot 5 centimeter.
2) Bedek vervolgens de mest met wat grond en zet de plant in het gat. Vul de ruimte op met de rest van de grond en druk deze goed vast.
3) Verdeel ongeveer 2 centimeter natuurlijke mest rondom de plant en geef ook voldoende water.
4) Klaar! Geef planten die extra behoefte hebben aan voeding, een beetje meer. Dit kan heel gemakkelijk met vloeibare mest bijvoorbeeld.
Hoe kan ik een nieuw bed goed bemesten met natuurlijke mest? Volg de stappen maar weer:
1) Kies welke mest je wilt gaan gebruiken voor de bemesting van een nieuw bed. Flinke bedden kun je het beste bewerken met rijpe compost of met oude koemest. Let wel op dat je dit goed laat inwerken en niet pas gaat bemesten als je bijna wilt gaan zaaien.
2) Verdeel de mest met een schop op het bed. Hark alles uit elkaar en werk het ondiep in de grond.
3) Hark de oppervlakte glad. De grond moet makkelijk uit elkaar vallen en zorg dat je geen kluiten meer in de grond hebt zitten.
4) Dat was 'm alweer! Klaar voor een nieuw seizoen.
Een betere grond door natuurlijke bemesting!
Geen reacties gevonden.