Telen in potten: een extra accent

Er valt over potten zoveel te vertellen dat het bijna lastig wordt om een keuze te maken. Beginnen met iets te vertellen over de verschillende soorten potten die in de handel zijn? De beplanting die voor potten het meest geschikt is onder de loep nemen? Of een waarschuwend woord laten horen ten aanzien van de extra zorg die potten nodig hebben? Laten we bij het begin beginnen. Over hoe het kwam dat men planten in potten, bakken en kuipen ging houden. Die trend ontstond in Engeland en in Nederland heel iets later, in de zeventiende eeuw.
 

Telen in potten

 

De tuinbazen van de grote landgoederen gingen zich in die periode steeds meer interesseren voor in onze streken niet helemaal winterharde gewassen. En in die groep groeide het met succes opkweken van sinaasappel- en laurierbomen, dadelpalmen en oleanders uit tot een soort statussymbool. Al deze soorten werden in grote kuipen en bakken gezet en overwinterden in een vorstvrije ruimte. Later in het voorjaar werden ze vervolgens weer naar buiten gebracht om het hele zomerseizoen een extra accent aan de tuin te kunnen geven. Dat is nog steeds de kracht van potten. Omdat ze verplaatsbaar zijn kan op elk moment aan iedere hoek van de tuin kleur toegevoegd worden. Zelfs te midden van bestaande beplanting. Daarom is het een goed idee om, wanneer in mei de potten weer gevuld kunnen worden met eenjarigen, een aantal daarvan in reserve te houden voor later in het seizoen. Wanneer een border dan zijn uitstraling dreigt te verliezen is het aanvullen met zo'n enkele pot met bloemen of kruiden zoals hysop, rode klaver of poleimunt vaak voldoende om het geheel weer aantrekkelijk te maken.


Telen op balkon of dakterras

 

Daarnaast is telen of planten natuurlijk een uitkomst voor mensen met balkons en dakterassen. Of voor diegenen die alleen maar beschikken over een binnenplaatsje. Roerend in zuidelijke landen is altijd het beeld van dat soort plekjes, helemaal volgebouwd met verschillende soorten en maten oude olijfblikken waarin een overvloed aan bloemen en kruiden uitbundig staat te bloeien. Maar ook bij ons kan een verzameling potten de illusie geven van een klein tuintje. En heel veel planten zullen het in zulke potten ook best goed doen als ze maar voldoende voeding (in de vorm mest) en lucht krijgen. Sterker nog, veel (vooral) kruiden doen het juist erg goed in potten.


Voldoende vocht en voeding in potten

 

Wat het laatste betreft over voldoende voeding en lucht, betekent het dat de wortels moeten kunnen krijgen blijven ademen en dat kan alleen maar als het water uit de potten kan weglopen. Een flink gat onderin, afgedekt met scherven of grof grind, is daarvoor de oplossing. Planten op dakterrassen en balkons hebben met nog een extra probleem te kampen: wind. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat planten uit het gebergte en planten die langs de kust groeien het op grotere hoogte het beste doen. Hogere heesters, zoals krenteboom, kronkelwilg, tamarisk en laurierkes, zorgen voor enige beschutting waardoor de groeiomstandigheden voor lagere planten gunstiger worden. Het best voldoen planten met klein behaard, grijs of leerachtig blad omdat zij het opgenomen vocht het langst kunnen vasthouden. Al met al zijn potten dus hartstikke handig om te gebruiken, niet alleen voor de ruimte maar voor veel meer doeleinden. 

Bron: VTWonen Magazine

      22-06-2018 20:11     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.