Wat kun je zaaien in maart? | Moestuin

Maart is de eigenlijke start-maand voor het moestuinseizoen. De temperaturen stijgen, de zon laat zich steeds meer zien en ook het groen komt af en toe al een beetje meer door in de natuur. Ook merken we het natuurlijk zelf met het lekkere weer van de afgelopen week. Zon, bijna 20 graden: het lijkt wel zomer! Heerlijk om bezig te zijn in de moestuin. Dat deden we ook massaal, want Instagram stond vol met vrolijke tuinders die in het zonnetje bezig waren. Maart: Een echte moestuinmaand!


'Bestel direct via moestuinland.nl'
 

Ondertussen zijn de eerste kiemplantjes al zeker te zien. Bij de één komt de paprika prachtig op, bij de ander staat de peper al heerlijk met z'n kopje boven de grond. Anders dan de vorige blog over het zaaien in februari, maak ik dit keer geen overzicht in een kolom. Het zijn namelijk teveel gewassen die je nu kunt zaaien, dat wordt een warboel. Ik heb 10 mooie gewassen gekozen die uitermate geschikt zijn om nu te zaaien vanaf maart. Hieronder staan ze voor je beschreven, uiteraard met een linkje zodat je ze direct kan zaaien. Veel leesplezier!
 

Wat kun je zaaien in maart?


1) Sla!
Sla is een makkelijk gewas, wat echt perfect groeit op onze Nederlandse bodem. Wat hebben we veel verschillende soorten sla hè? Sla is er natuurlijk in verschillende kleuren, groottes, vormen, etc. Van kropsla tot rucola, het valt er allemaal onder. Sla is goed te zaaien in maart, wat je vanaf half maart eigenlijk wel in de vollegrond kunt doen, maar ook onder glas perfect te doen is. Veel soorten kun je al zaaien bij een temperatuur vanaf 10 graden, zoals de 'Red & Green Salad Bowl', 'Matilda', of de 'Meikoningin'. 

2) Wortels!
Maart is een heerlijke maand voor de vroege wortels in de moestuin. Zoals het ras 'Jeanette F1', deze is perfect te zaaien bij een temperatuur van 15 graden. Als extra voordeel heb je bij het vroeg zaaien van wortels, dat je geen last hebt van de wortelvlieg. Deze is nu nog niet actief namelijk. Ook is het handig om radijsjes erbij te zaaien, deze staan verderop in het lijstje!

3) Rode bieten!
Rode bieten kunnen ook vanaf maart gezaaid worden. Heerlijke kroten, makkelijk om te telen. Als ze eenmaal ontkiemt zijn, doen het vaak ontzettend goed. Het kiemen zelf is wel wat lastig, dus probeer te kijken naar de weersvoorspelling als je in maart wilt zaaien. Geven ze de komende week goed weer op met geen kans op vorst, dan kun je lekker zaaien. Even weken in lauw water en het gaat vast goed komen. De 'Bull's Blood', is een ideaal ras voor de maand maart.

4) Prei!
Prei is in maart een ideaal gewas om onder glas te zaaien zodat je deze later kunt uitpoten. 'Rami', is een mooie zomerprei, die vanaf nu dus gezaaid kan worden. Rami kan je goed zaaien bij een temperatuur van 15 graden, dus onder glas is dit een ideale maand hiervoor. Niet te dik zaaien!

5) Radijs!
Ook radijs is een maart-gewas. Een bekende spreuk zegt het ook: 'De winter heeft ijs, de lente heeft radijs!' En makkelijk is dat je radijs al na een maand kan oogsten. Radijs kun je dus super handig bij de wortels zaaien. Dat scheelt je weer een hoop onkruid. Daarnaast doen deze gewassen elkaar erg goed, het stimuleert elkaar in de groei. Een goed ras voor het zaaien in maart is 'National 3'. 

 

6) Anijs!
Van radijs naar 'anijs'! Dit kruid is niet het gemakkelijkst om te telen, maar wel een leuke uitdaging. Anijs is vanaf half maart ook te zaaien in de vollegrond. Met een zaaitemperatuur van 16 graden is het uitermate geschikt om te zaaien in maart. Anijs kun je in heel veel gerechten verwerken. Het brengt niet alleen veel smaak, maar is ook voor diverse kwaaltjes erg goed. 

7) Bieslook!
Ook bieslook kun je zaaien in maart, al moet je daar wel echt goed het weer voor in de gaten houden. Met een voorgeschreven temperatuur van 18 graden is het namelijk wel nodig om het af te dekken als het te koud wordt. Maar.. proberen kan geen kwaad toch? Bieslook rassen die je in maart kunt zaaien zijn 'Fijne Bieslook', of de biologische variant 'Staro'.

8) Eetbare bloemen en kruiden!
Heb je veel vruchtgewassen in je moestuin staan? Dan is het belangrijk om bijenlokkers in je tuin te hebben staan. Een leuke variatie op normale bijenlokkers zijn wel de 'eetbare bloemen en kruiden'. Dit mengsel, bestaande uit allemaal verschillende bloemen, is te zaaien vanaf half maart. Het leuke aan deze bloemen en kruiden is dat je alles kunt eten! Vraagt weinig tot geen onderhoud als het eenmaal opgekomen is. Easy!

9) Spruitkool!
Spruiten zijn vanaf maart ook te zaaien. Deze groente heeft de voorkeur om onder glas gezaaid te worden. Een mooie maand om dat te doen is.. maart natuurlijk. Deze groente heeft namelijk lang de tijd nodig om een grote plant te worden en vroeg zaaien kan er voor zorgen dat je eerder dan buiten zaaien, spruitjes kan eten. Het ras 'Igor' is een kwalitatief ras, biologisch en hybride. Of één van de meest kinderrviendelijke spruiten, 'Trafalgar F1'. Tevens een hybride ras!

10) Spinazie!
Als laatste gewas kunnen we hier spinazie niet doen laten ontbreken natuurlijk. Deze groente is een echte groente die vroeg gezaaid kan worden. Sterker nog, beter juist vroeg zelfs. 'Breedblad Scherpzaad' is echte uitermate geschikt om nu te zaaien. Dit is een ras wat goed tegen de kou kan. Geeft na 2 maanden al oogst. 


Let op, voor alle gewassen geldt: Afdekken als het gaat vriezen, dit is namelijk nog wel mogelijk in maart! Veel zaai-plezier!

      02-03-2019 10:56     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Ineke Preuter -  26-02-2020

Bedankt voor de tips!!! Dat gaan we in onze moestuin die nieuwe is proberen