Rucola telen, 4 tips!

Ons land telt veel verschillende sla soorten. Botersla, kropsla, veldsla, eikenbladsla en ga zo maar door. Een wat minder bekend soort is raketsla. Nog nooit gegeten? Waarschijnlijk wel! Het is namelijk een ander woord voor rucola! Naast deze mooi naam, kun je rucola ook kennen onder de naam zandkool. In deze blog van Moestuinland.nl een aantal praktische tips en infomatie over deze lekkere en bovenal mooie slasoort!

 

Wanneer kun je rucola zaaien?

Rucola is een gewas dat vrij lang en ook nog laat te telen is. Handig, want rucola kan ook eigenlijk wel met veel gerechten gecombineerd worden. Het zaaien van rucola is eigenlijk alleen in de winter niet mogelijk, verder kun je het gewoon lekker proberen als het een beetje goed weer is zonder teveel koud of wind. Het is natuurlijk afhankelijk van het weer maar rucola groeit erg snel, dus een kans van slagen is in zekere mate sterk aanwezig.
 

Wat is het verschil tussen gewone en wilde rucola?

Rucola kennen we in de moestuinwereld grofweg als wilde rucola en gewone rucola. We laten hier de namen als ‘zwaardherik’ en ‘zandkool’ even buiten wege. Als je gaat zaaien, kies dan voor het goede soort. Gewone rucola is namelijk veel malser en minder sterk dan wilde rucola. Wilde rucola heeft veel meer een nootachtige smaak. Ook bloeien de rucola met andere soorten kleuren bloemen. De één prachtig wit, de andere schitterend geel.


Wanneer moet ik rucola oogsten?

Als je eenmaal rucola in de moestuin hebt staan en het groeit goed, dan wordt het tijd om te oogsten. De hoofdregel voor het oogsten in de moestuin, is zeker van toepassing op rucola. Die regel is namelijk dat je, als het mogelijk is natuurlijk, zo laat mogelijk moet oogsten. En dan bedoel ik niet om 11 uur ’s avonds, maar zo kort mogelijk voor het bereiden van het gewas. Na het afknippen zo snel mogelijk eten dus!
 

Hoe kun je rucola het beste bewaren?

Heb je de rucola geoogst en blijkt het voor het diner van vanavond eigenlijk te veel te zijn? Dan zul je merken dat de rucola snel slap wordt en er niet meer erg smaakvol uitziet. Als tip kan ik meegeven dat rucola het beste te bewaren is in een plastic zakje in het groentevak in de koelkast. Leg ze voor het bereiden even een uurtje in een bak met water. De rucola blaadjes zullen dan niet meer zo slap zijn.
 

      26-02-2020 20:00     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Leonie -  18-03-2020

Wat een Super site mannen!! Ik kwam jullie tegen in het tijdschrift Groei&Bloei van sept. 2018 die ik via via heb gekregen om te lezen.