-
Winterpostelein telen: Tips!
Waar gewone postelein juist houdt van warmte en veel zon, is de wintervariatie hier het tegenbeeld van. Vorst van 15 graden? Geen enkel probleem voor deze typische wintergroente. Juist daarom is het telen van winterpostelein zo leuk, en ook mogelijk in koudere dagen! Ken je postelein alleen maar van de gewone variant en heb je er een slecht beeld bij? Dan moet je winterpostelein zeker proberen!
Wat is het verschil tussen postelein en winterpostelein?
Postelein kan op 2 verschillende manieren geteeld worden. Allereerst hebben we natuurlijk de ‘gewone’ teelt, of ook wel de zomerteelt genoemd. Deze bladsoort heeft behoefte aan warmte, zon en niet te veel kou. Echter wil ik daar vandaag niet bij stil staan, maar juist de focus leggen op de tegenhanger van zomerpostelein, namelijk de winterpostelein. Een graadje of 10 vindt de winterpostelein heerlijk en wat vorst is ook geen enkel probleem.
Wanneer kun je winterpostelein zaaien?
De zaden van de winterpostelein zijn ruim genomen te zaaien van augustus tot en met oktober. Uiteraard is er verschil in ras en productie van het zaad. Kijk wat er aangegeven staat op de verpakking van het zakje om erachter te komen. De zaden van winterpostelein hebben geen behoefte aan een zware grond met veel bemesting. Wel vinden de zaden het fijn om voldoende water te krijgen na het zaaien.
Is winterpostelein telen moeilijk?
Nee, zeker niet! Alleen aangezien winterpostelein een laag gewas is, is de kans op onkruid ook erg groot. Dit is overigens bij gewone postelein ook het geval. Wat kun je hier tegen doen? Allereerst kun je natuurlijk goed schoffelen en het onkruid wieden. Schoffelen is overigens lastig met die kleine plantjes, let goed op. Een andere manier om onkruid tussen de plantjes te vermijden, is het zaaien in kleine potjes of trays en deze later uit te planten. Verder is teelt kinderlijk eenvoudig en kan er weinig mis gaan. Er komen ook weinig ziektes voor bij winterpostelein.
Lang te oogsten!
De winterpostelein vraagt naast het onkruid wieden dus weinig onderhoud. Makkelijk om te telen dus! Ook leuk aan dit gewas is de lange teeltperiode. Of beter gezegd, de lange oogstperiode. Als de postelein groot genoeg is kun je deze oogsten vanaf eind oktober tot en met maart. Bij hele strenge vorst is het wel beter om de planten af te dekken. Anders worden de bladeren geel en ook minder lekker. Afhankelijk van het weer, al binnen 5 weken te oogsten!
Geen reacties gevonden.