-
Bloembollen, alles wat je moet weten!
Bloembollen zijn er in verschillende soorten, kleuren en maten. Kleine bloembollen, dikke bloembollen, bollen in het wit, bruin of zelfs zwart. Tulpen, Narcissen, Alliums, maar ook Sneeuwklokjes en Sneeuwroem. Voorjaarsbollen en bollen om te poten in het najaar. Winterhard, of juist niet bestand tegen vorst en kou. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Hoe dan ook, je kunt met bloembollen zeker alle kanten op. Genoeg dus om even wat informatie bij te spijkeren. In deze blog: Alles wat je moet weten over bloembollen in een notendop!
Wanneer moet je bloembollen poten?
Bloembollen zijn er eigenlijk in grofweg 2 soorten. Voorjaarsbloembollen en najaarsbloembollen. De bollen voor het voorjaar, kun je in het voorjaar poten en die zullen dan in de zomer bloeien. Najaarsbloembollen, die je dus in het najaar poot, zullen tijdens de winter in de grond blijven en dan in het voorjaar omhoog komen. De plantperiode voor de najaarsbollen ligt van ongeveer september tot half december. Bepaalde bloembollen mogen eerder de grond in dan andere. Bepaalde Narcissen en de Kievitsbloem bijvoorbeeld, mogen zelfs al eind augustus gepoot worden. Tulpen daarentegen kunnen beter even wachten tot eind september.
Hoe moet je bloembollen planten?
Bloembollen kun je planten met een bollenplanter of gewoon met een schep/spade. Het is in beide gevallen goed om voor het planten de grond eerst goed los te maken, zodat de bloembollen lekker de grond in kunnen wortelen. Nadat je de grond hebt losgemaakt, kun je gaten maken waar de bollen ingaan. Voor het berekenen van de diepte van de gaten en voor de afstand tussen de bollen, kun je hetzelfde trucje gebruiken. Neem de bolgrootte, en doe dit keer 3. Dus als je een bolgrootte hebt van 5 centimeter (dit is de omtrek van de bloembol), dan kun je deze op 15 centimeter planten (3 x 5 = 15 centimeter). Dit geldt ook voor de afstand tussen de bollen, dus 15 centimeter tussen elke bol. Na het poten van de bollen, het gat dichten en iets aandrukken met de schep.
Hoe verzorg ik bloembollen?
De bloembollen kun je het beste direct na de koop planten. Wil je ze toch even bewaren, dan kan dit ook, in een koele en droge omgeving. Denk hierbij aan de kelder, zolder of andere plekken waar het koel en droog is. Controleer de bollen af en toe wel even, als ze gaan schimmelen moeten ze so snel mogelijk de grond in. Als je de bloembollen net geplant hebt, moeten ze wat water hebben. Najaarsbollen alleen dan, voorjaarsbollen hebben telkens wat water nodig. Geef de najaarsbollen genoeg water na het planten, zodat ze wortels aanmaken en goed de winter doorkomen. Afhankelijk van het weer is het zo, dat hoe eerder je de bollen plant, hoe steviger ze in de grond zitten en eerder gaan bloeien.
Kun je bloembollen telen in een pot?
Ja! Naast het telen van bloembollen in de volle grond, zijn de kleinere bloembollen erg leuk om in potten en plantenbakken te telen. Denk hierbij aan witte en blauwe druifjes, hyacinten en andere bloemen die ongeveer 10 tot 20 centimeter hoog worden. Ook voor de grond maakt het niet uit, want bloembollen doen het goed in elke grond. Het enige wat belangrijk is, is de doorlaatbaarheid van het water. Zorg voor goede drainage, zodat de bollen niet gaan rotten. Bloembollen heb je als eenjarige, meerjarige en verwilderinsbollen. Plant meerdere bollen op elkaar in de pot, zodat je het hele jaar door van bloembollen kunt genieten!
Geen reacties gevonden.