Spruitjes telen in de moestuin!

Op de vraag, wat we kunnen bedenken als alternatief van kolencentrales omdat het te duur is, gaf een kind eens als antwoord: ‘Spruitjes! We hebben er altijd veel te veel van en niemand lust ze.’ Iets in me zegt dat dit niet dé oplossing gaat worden voor het klimaatprobleem…
 

Zijn spruitjes gezond?

Welk verhaal je ook leest over spruitjes, veelal gaat het in combinatie met kinderen over de smaak ervan. Algemeen bekend is het dat deze groente niet erg geliefd is onder kinderen. De eerlijkheid gebiedt met te zeggen dat ik zelf ook geen fan was vroeger, maar nu lust ik ze erg graag! En weet je wat? Spruiten zijn echt ontzettend gezond. Ze zitten letterlijk helemaal vol met ijzer en vitamine C. Ook bevatten ze enorm veel antioxidanten.


Zeg je spruitjes of spruitkool?

Wanneer het we het in de volksmond hebben over spruiten of spruitjes, dan moeten we eigenlijk spruitkool zeggen. Dit is niet zo vanzelfsprekend als je naar spruiten kijkt. Spruiten groeien aan een hoge stam, met onder de oksels van de takken elke wat spruiten. Spruiten noemen we geen spruitkool omdat de plant dus helemaal geen kool lijkt te zijn. Echter het woord kool moeten we herleiden naar de spruiten zelf. Dit zijn namelijk gewoon allemaal kleine kolen.
 

Zelf spruitjes telen

Spruiten zijn in principe niet moeilijk om te telen. Wel vraagt het wat aandacht dat eenvoudig op te lossen is. Begin met het goed op peil krijgen van de grond. De bodem hoort namelijk voldoende bemest te zijn. Je weet nu dat het kolen zijn, en net als andere kolen zijn spruitjes ook echte veelvraten. Een goede laag met mest eronder spitten dus in het voorjaar voor een goede oogst aan spruitjes. Ook moet je niet te zware grond hebben.
 

Zijn er speciale kinderrassen spruitjes?

We kennen in Nederland vooral de groene spruitjes. Maar wist je dat je ook paarse spruiten kunt telen? De smaak hiervan komt natuurlijk wel overeen, maar heeft toch weer een eigen smaak. Een ander belangrijk moment bij het kiezen van de juiste rassen, is welk ras, welke smaak heeft. Zo zijn er rassen waarbij de smaak zo ontwikkeld is, dat ze minder bitter zijn en dus erg lekker, ook voor kinderen. Tenslotte heb je natuurlijk nog de verschillende teeltperioden.
 

      12-12-2019 22:21     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.