Radijs telen, 4 tips!

Klein en rood, soms afgewisseld met wit, rond of ovaalvormig: De kenmerken van de groente van deze week: Radijs! Bij een ieder bekend, bij een groot aantal mensen geliefd. Niet zo gek ook, radijs is namelijk niet alleen erg lekker maar ook nog eens buitengewoon gemakkelijk te telen. Na een aantal weken heb je de oogst al op je bord liggen. Hoe makkelijk is het zelf telen van groente toch ook! 
 

Welke soorten radijs kun je telen?

Als we denken aan radijs, dan verschijnt er in onze gedachten meestal een rond bolletje, rood van kleur met groene stengels. Zeker, zo kun je de radijsjes ook krijgen, maar er schuilen nog veel meer variaties van radijs over deze planeet rond. Zo bestaat er langwerpige radijs, radijs in rood-wit,  of wat dacht je van gele en paarse radijsjes? Leuk om eens wat anders te proberen. Ohja, en voor de liever-lui-dan-moe mensen, hebben we ook nog radijs in zaadlint!
 

Radijs kun je heel lang telen

In principe is radijs heel lang te telen. De zaaiperiode loopt doorgaans van maart tot en met september. Variërend van de teelt onder glas en de teelt in de vollegrond. Het kiemproces van radijs is kort, zo kun je binnen een paar dagen al de kiemtoppen zien. Daarnaast is de algemene teeltduur van radijs ook erg vlot. De meeste radijsjes kun je na het zaaien al binnen 6 tot 8 weken oogsten. Da’s snel genieten!


Hoe moet ik radijs zaaien?

Bij het zaaien van de radijs, ligt de voorkeur toch wel in het voor-, en het najaar. Radijs heeft namelijk echt behoefte aan het Nederlands klimaat en het is tenslotte eigenlijk een kleine kool. Er zit veel verschil in zaden, wat betreft de teelt in de kas of de teelt in de vollegrond. Let hierop bij het kiezen van de juiste zaden. Zaai niet tijdens hete zomermaanden, dan heb je kans op voze radijsjes en dat is niet lekker.
 

Wat neemt weinig ruimte in, in de moestuin?

Het leuke aan radijs is, naast de snelle oogsttijd, dat je er altijd wel plek voor hebt. Een radijsplantje heeft weinig ruimte nodig en wordt maar 15 tot 20 centimeter hoog. Kies in het voorjaar en het najaar voor een zonnig plekje. In de zomer kun je beter kiezen voor een plekje in de moestuin dat iets beschut is. Geef radijs voldoende water. De laatste tip: Geen probleem als radijs gaat schieten, ze hebben namelijk schitterende bloemen. En.. ze zijn eetbaar!
 

      08-01-2020 10:11     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.