Jaar van de paprika!

  Peter van de Breevaart     29/01/2018     Reacties (2)

Het jaar van de Paprika en de peper We zijn al bijna aan het einde van de eerste maand van 2018. Alsof we gisteren Kerst hebben gehad, begint over een aantal dagen februari alweer. De tijd vliegt en het moestuinseizoen begint ook langzaam op te komen. Voordat we echt februari ingaan zullen we eerst nog even ingaan op het moestuinseizoen van 2018. En dan gaan we in het bijzonder kijken naar 2 vruchtgewassen die relatief dicht bij elkaar staan wat betreft smaak. De paprika en de peper. Ik kies er natuurlijk niet zomaar voor om deze 2 pittige vruchten eens uit te lichten. Nee, daar heb ik een speciale reden voor: 2018 is namelijk uitgroepen tot het jaar van de paprika en de peper!    Wat staat er in deze blog? We mogen zowel de paprika als de peper onder de categorie vruchtgroente plaatsen. Waarbij de paprika een...

Lees meer

Boerenkool oogsten!

  Peter van de Breevaart     22/01/2018     Reacties (0)

Met drie man sterk zijn we vanmorgen naar onze moestuin gegaan om een deel van de boerenkool te gaan oogsten. Het weer zit ons mee en ook over de temperatuur valt niet te klagen. Met ruim 7 graden Celcius is het niet erg koud voor de tijd van het jaar. Wél heeft het al gevroren dit jaar en dat betekent dat de boerenkool in feite al klaar is om geoogst te worden. Samen met mijn eigen oma en moeder rijden we naar de tuin. Eenmaal bij de tuin aangekomen merken we meteen dat er al meer mensen hetzelfde idee hebben bedacht om vandaag de boerenkool te gaan oogsten. Een gezellige boel bij de tuin dus waar de sfeer altijd goed is.  Als we aankomen bij het hekje van onze tuin merk ik aan m'n oma meteen dat ze erg tevreden is over de 'môôs', zoals boerenkool in het Rijssens genoemd wordt. Mij wordt vol...

Lees meer

Aardbeien: Koninklijk gezond!

  Peter van de Breevaart     15/01/2018     Reacties (0)

In ons land kent iedereen wel de mooie, rode zomervruchten die we aardbeien noemen. We eten ze (helemaal in de zomer) best wel vaak. Maar weet je dan eigenlijk wel eens wat je eet en hoe gezond deze rode vitamine-C bom is? Een dokter uit het zuiden van ons land zei eens het volgende over aardbeien: "Het moet een droom van iedere wetenschapper zijn om een pil uit te vinden die erg gezond is en die ook nog eens lekker is. Maar deze pil bestaat al: de aardbei!" In deze blog leg ik uit hoe 'koninklijk' gezond deze zomervrucht is en waarom het zeker de moeite waard is om 'm te eten  Allereerst moet ik, als het om aardbeien gaat, even wat zeggen over de benaming van aardbeien. De naam aardbei komt van het Latijnse woord 'frage'. De aardbei staat voor kortstondig genot. Het woordje 'bei' in...

Lees meer

Winterkruiden!

  Ruben Hilberink     19/12/2017     Reacties (0)

Het is alweer aardig koud aan het worden! De dagen worden steeds korter en de moestuinen steeds leger. Dit jaar hadden we al vroeg sneeuw! Prachtige plaatjes levert het op. Je zou verwachten dat je moestuin na de winter een lege zandgrond geworden is, maar dit hoeft zeker niet zo te zijn. Er zijn namelijk, net zoals in de siertuin, planten die de winter overleven. Dit zijn trouwens vooral kruiden, zoals deze: Rozemarijn : kan aardig wat hebben, maar bij strenge vorst kan ‘ie het loodje gaan leggen. Hier hebben we in Nederland niet zo vaak meer last van. Salie: deze houdt z’n blad in de winter. Maar, als de salie niet gesnoeid wordt, zal de plant verhouten. Salie houdt van een kalkrijke grond. Als salie in een pot staat, is het zeker aan te raden om ‘m te beschermen tegen de kou. Tijm: houdt van een...

Lees meer

Altijd telen: Kiemgroenten!

  Peter van de Breevaart     14/12/2017     Reacties (0)

Een maand geleden ongeveer schreven we over de tuinkers: Een kiemgroente die niet alleen lekker, maar ook nog eens erg gezond is. Je kon lezen dat de tuinkers makkelijk het hele jaar door te telen is, omdat tuinkers makkelijk in de keuken geteeld kan worden met bijvoorbeeld hulp van de ideale Tuinkers in Zinken Teil . Tuinkers is één van de toppers als het gaat om kiemgroenten. Kiemgroenten zijn, zoals het woord het al zegt, groenten die nog in de kiemfase zitten. Normaal zaai je zaden in de grond en na een aantal dagen ontkiemt het zaad. Je laat deze dan staan en oogst pas als de groente rijp is en geoogst kan worden. Echter op dit moment is het te koud om groenten te zaaien, willen ze overleven. Om niet het telen te verleren kun je dan in de winter kiemgroenten binnenshuis gaan telen. Deze zijn snel te oogsten, en...

Lees meer

Spitten: Wel of niet doen?

  Peter van de Breevaart     21/11/2017     Reacties (0)

Wintertijd: Spitten of juist niet? Nu de winter er echt aan komt en er s'nachts al vorst te meten is, is het meeste in de moestuin wel gedaan. De zomergroenten zijn er al uit en je kan nu nog gaan genieten van de wintergroenten zoals bijvoorbeeld boerenkool en andijvie. Sommige mensen vragen zich af wat je nu nog in de tuin kan doen wat betreft de grond en mest. Vroeger was dit voor iedereen een kwestie  van een reeks handelingen die uitgevoerd moesten worden. Nadat de laatste groenten uit de grond werden gehaald werd de tuin winterklaar gemaakt door de hele tuin om te spitten. De gedachte hierachter was dat het goed zou zijn voor de structuur van de bodem. Alleen.... is dit wel zo goed voor je moestuin? Hieronder hebben we een klein rijtje beschreven met motieven die aangeven dat je beter niet kan gaan spitten....

Lees meer

Oogsten voor de vorst

  Peter van de Breevaart     07/11/2017     Reacties (0)

De moestuin in de winter Er wordt weleens gezegd: 'Wanneer de vorst z'n intrede in het land doet, dan is het moestuin seizoen eigenlijk afgelopen.' Natuurlijk zijn we het hier niet mee eens. Zo heb je in onze eerdere blogs bijvoorbeeld kunnen lezen dat boerenkool juist vorst nodig heeft, wil het lekker zoet smaken. Ook kun je diverse koolsoorten en winterprei de hele winter door nog oogsten. Maar ook als je niets meer op het land hebt staan dan kun je alsnog bezig in de moestuin. Wat dacht je van de boel eens flink opruimen. Of een winterjas over je tuintje spreiden in de vorm van compost of afgevallen bladeren. Al met al, geen excuus om de tuin een tijdelijk vaarwel te zeggen.  Rode bieten oogsten Ook voor mij was de kou van vanmorgen geen excuus om lekker aan de slag te gaan. Toen ik vanmorgen richting...

Lees meer

Eigen Volkstuin

  Ruben Hilberink     26/10/2017     Reacties (0)

Nu alweer een maand geleden hebben wij de ‘sleutels’ van onze volkstuin gekregen van de vorige eigenaar. En raad eens: de hele tuin was overwoekerd door onkruid. Het stond overal! Vooral peter is druk in de weer geweest om het onkruid weg te halen. En wat eronder vandaan kwam, was een feestje! Wortels, boerenkool, uien, courgettes, rode bieten, maar ook aardbeienplanten en bramenstruiken stonden er nog volop! De bramenstruiken hebben we laten staan, en het is de bedoeling om alle aardbeienplanten bij elkaar te zetten met een gaaskooi eroverheen. De tuin is nu helemaal netjes en we zijn van plan om komend seizoen een deel van onze zaden in te zaaien om eens te proberen hoe het allemaal werkt. Doorgewinterde moestuinders zijn we niet, maar wat niet is, kan nog komen! We vinden het namelijk erg belangrijk om naast de...

Lees meer

De eeuwige groei van tuinkers

  Peter van de Breevaart     25/10/2017     Reacties (0)

Zaden die je het hele jaar door kan zaaien? Tuinkers natuurlijk! Het makkelijkste plantje ter wereld waar al veel onderzoeken naar gedaan zijn en die ook in Nederland een eigen site heeft. Niet zo gek ook als je bedenkt dat je na het zaaien van de tuinkers zaden al binnen 1 tot 2 weken kunt gaan genieten van verse tuinkers. Lekker bij een boterham met kaas of door de soep. Misschien niet verwacht, maar tuinkers zit ook nog eens vol met de vitamines A en C. Geen groene vingers? Slecht excuus! Tuinkers telen kan iedereen. Begin er vandaag nog mee en eet volgende week al je eigen plantjes!  Tuinkers is in z'n geheel te eten. Houd je niet van verspillen, dan is dit plantje een perfect alternatief voor een krop sla. Tuinkers zaaien kunnen overal groeien. Het maakt niet uit of je ze binnen zet of buiten, in de aarde of niet....

Lees meer

Boerenkool: Tips voor de perfecte smaak!

  Peter van de Breevaart     09/10/2017     Reacties (0)

Boerenkool, tips voor het oogsten Afgelopen nacht is de eerste nachtvorst van dit najaar 2017 in Twente gemeten. Meestal is dit slecht nieuws voor tuinders; de meeste groenten moeten nu toch echt geoogst worden. Maar.. niet alle groenten hebben een hekel aan kou. Neem bijvoorbeeld de boerenkool.  Wist je bijvoorbeeld dat de zetmelen in boerenkool zich na een nacht vorst omzetten in suikers? Hierdoor wordt de boerenkool lekker zacht en zoetig. Heerlijk met dit gure weer: boerenkool met worst!  Welke boerenkool rassen zijn er? Boerenkool is een mooi halfhoog gewas met een fijngekroesd blad. Het is een stuk minder veeleisend dan bloemkool en groeit op elke grondsoort. Wel is het belangrijk dat je de grond goed nat houdt. Verder is het een goed te telen groente. De ideale kiemtemperatuur ligt tussen de 15 en 20...

Lees meer