-
Shiso groeiwijzer: Alles over Perilla in je tuin
![Shiso groeiwijzer: Alles over Perilla in je tuin Shiso groeiwijzer: Alles over Perilla in je tuin](https://moestuinland.nl/Files/7/115000/115295/PageNewsBlog/w200_521472_nl.jpg)
Perilla is een kruid dat geschikt is voor mensen die opzoek zijn naar bijzondere groentes en kruiden voor in de groentetuin of kruidentuin, die nieuwe smaken willen leren kennen. Maak kennis met Shiso of ook wel bekend als Perilla. Wereldwijd komt deze groene of rode plant voor, en niet alleen maar als eetbare plant, maar ook als decoratieve plant. In Azië wordt Shiso vooral als specerij gebruikt. Van oorsprong is Shiso afkomstig uit Zuid-China en dit kruid wordt al sinds de 3e eeuw na Christus gebruikt. In Europa kennen we Perilla nog niet zo lang, en sinds de 19e eeuw is hij pas bekend geworden, als sierplant. De heerlijk aromatische geur vult sinds kort ook vaak de Nederlandse moestuinen en kruidentuinen. In deze blog een aantal praktische tips voor beginners, over hoe je Shiso kunt kweken in Nederland.
Shiso, of Japanse munt
Eerst wat algemene informatie over Shiso. Officieel behoort Shiso tot de familie waar ook de munt vandaan komt. Dan begrijp je dat het een kruidig en aromatisch gewas is dat vooral in gerechten wordt gebruikt die wat smaakverfijning nodig hebben. De smaak van Perilla is lastig te vangen in een vergelijkbare smaak, maar als je verschillende soorten kruiden moet opnoemen dan lijkt de smaak van Shiso het meest op een combinatie van munt, basilicum en anijs. Het heeft echt een unieke smaak en is daarom een favoriete smaakmaker in de keuken. In de Japanse keuken wordt Shiso vaak als garnering gebruikt bij sushi of sashimi. Ook wordt het verwerkt in salades. In de Koreaanse keuken is Shiso vaak te vinden in soepen, marinades en wraps. Ook kun je Shiso gebruiken in siroop, cocktails en salades, wat de Westerse keuken vaak meer aantrekt.
Naast de heerlijke eigenschappen die Shiso heeft in de keuken en voor de smaakpupillen, is het ook super gezond. Een gezondheidsbommetje in verschillende opzichten. Zo heeft Shiso de volgende gezondheidsvoordelen:
-
Shiso is rijk aan antioxidanten;
-
Er zitten veel Omega-3 vetzuren in. Een plantaardige bron voor deze gezonde vetzuren;
-
Ontstekingsremmend. Vaak wordt Perilla gebruikt tegen ontstekingen en allergieën.
-
Vitamines en mineralen. Waaronder vooral de vitamines A, C en K, en ook IJzer en Calcium.
Verschil rode en groene shiso?
Shiso kennen we in een groene kleur en als rode Shiso. Er zit ook een verschil in de kleuren Shiso, zowel in de uiterlijke verwerking als in de smaak. De rode Shiso wordt ook wel gebruikt als voedselkleurstof. Ook kan de rode Shiso worden gebruikt bij het maken van umeboshi, een typisch Japans gerechten met ingelegde pruimen. De rode Shiso wordt gebruikt om de karakteristieke kleur te behouden. De groene Shiso is dan weer van toepassing bij de bereiding van Sushi en Onigiri. Ook bij gerechten met Pesto en in cocktails is de groene Perilla aan te raden vanwege de overeenkomstige kleur. Groene Shiso heeft wat meer smaak, en rode Shiso is net iets pittiger en ook wat bitterder.
Hoe moet je Shiso kweken?
Shiso is niet lastig om te kweken, ook niet in Nederland. De planten houden wel van warmte, maar vragen verder geen specifieke verzorging. Bij warm weer is voldoende water geven belangrijk, maar snoeien is voor deze eenjarige plant ook niet nodig. Kies voordat je gaat zaaien een zonnig plekje uit in de tuin. Omdat Shiso eigenlijk een kruid is, kun je dit gewas ook super goed in een kweekbak of kruidentuintje kweken. Je kunt Shiso zaaien vanaf april, en het beste kun je dit doen in kleine (pers)potjes. Plant de jonge plantjes over als ze 2 of 3 echte bladeren hebben. Doe dit pas na half mei, en dan mogen ze naar buiten. Houdt ongeveer 40 centimeter afstand aan tussen de Perilla planten. Voor 1 gezin zijn 2 of 3 planten voldoende.
De plant wordt ongeveer 80 centimeter hoog en bloeit als struikachtige plant, met vierkante stengels. De bladeren zijn ovaal van vorm, tegenoverstaand en met franjeachtige rand. De talrijke roze of groene bloempjes staan in trossen langs de bloemstelen. De planten produceren ook veel (zwarte) zaadjes. Houdt de grond tijdens de kweek goed vochtig, maar niet drassig.
Kun je alles van Shiso eten?
Alle delen van de Shiso plant zijn eetbaar: Zowel de jonge scheuten, als de bladeren, de bloemen en de zaden. De oogstperiode van Perilla is van juli tot oktober. De bladeren zijn echter moeilijk te bewaren, dus pluk daarom naar behoefte en gebruik de bladeren meteen. Dat is lekkerder en vaak bevat het dan ook nog de meeste voedingsstoffen en bovenal de meeste aroma. Oogst de bladeren als de plant minimaal 10 tot 15 centimeter hoog is. Knip de toppen van de plant regelmatig om de groei te stimuleren en om zo meer bladeren te kunnen oogsten. Laat de plant niet in bloei schieten als je de bladeren wilt blijven gebruiken in gerechten, dan worden ze minder lekker. Houdt er ook rekening mee dat Shiso zichzelf gemakkelijk uitzaait. Dus je kunt over een jaar spontaan weer nieuwe Perilla planten tegenkomen.
Naast de zaden van Rode Shiso en Groene Shiso, zijn er ook nog minder bekende soorten in omloop, van onder andere de Koreaanse Shiso die grotere en plattere bladeren heeft, of de Vietnamese soort met juist kleinere blaadjes. De rode en groene shiso zijn in Nederland vaak makkelijker te kweken en vindt je dan ook vaker in de moestuin. Als groentezaad is Shiso makkelijk te kweken, en zo kun je altijd vers oogsten. Shiso wordt ook wel Japanse munt genoemd. De Latijnse naam is Perilla frutscens crispa. Kweek je eigen Shiso in de moestuin en geniet van de heerlijke aroma!
Geen reacties gevonden.