De bijzondere kweek van 2-jarige bloemen

2-jarige bloemen zijn super interessant om te telen, maar veel mensen zijn bang dat 2-jarige planten veel werk kosten en maar weinig plezier opleveren in de tuin. Gelukkig is het niet zo statisch als de naam doet vermoeden. En daarbij, tussen de 2-jarige planten zitten super veel mooie pareltjes die je om de korte bloeiperiode echt niet mag wegzetten, alleen maar omdat ze zo kort bloeien. Daarbij geven 2-jarige bloemen veel eerder bloemen in het 2e jaar, dan andere planten en bloemen. Nog maar eens nadenken dus, voordat je aan het rek zaden van 2-jarige bloemen voorbij loopt...

Wat zijn 2-jarige bloemen?

2-jarige bloemen zijn niet zoals het is met 1-jarige bloemen, dat ze 1 of 2 jaar bloeien en daarna dood gaan. Hoewel dat dus bij de 1-jarige planten wel het geval is, is het bij 2-jarige planten net iets anders. 2-jarige bloemen zaai je in de zomer, de maand augustus is er een mooie maand voor. Leuk trouwens, als de moestuin al redelijk in bloei staat en er niet veel meer te zaaien valt. Het eerste jaar, rond het najaar, zijn er jonge planten gegroeid met vaak groene bladrozetten die nog laag aan de grond staan. Pas in het 2e jaar zullen de planten uitbundig bloeien. Vaak al heel vroeg in het jaar!

Leven 2-jarige bloemen maar 2 jaar?

Zoals ik al aangaf zijn 2-jarigen geen lang leven beschoren en sterven ze af na de bloei in het 2e jaar. Maar... dat betekent niet meteen dat ze daarmee uit je tuin verdwenen zijn. Denk maar eens aan Vingerhoedskruid (Digitalis). Deze planten zie je vaak rond juni bloeien en zie je op de meest afgelegen plekken, zoals in het bos. Deze worden niet (in de meeste gevallen) gezaaid door mensen, maar ze zaaien zichzelf uit. Zo worden de 2-jarige planten toch ineens een beetje meerjarig!

Hoe moet ik 2-jarige bloemen zaaien?

2-jarige bloemen zaai je dus rond de zomerperiode. Zo kunnen de planten groeien, sterk worden en de winter overleven. Zaai je te vroeg, dan zullen de bloemen al iets gaan bloeien en de winter niet overleven. Ook niet te laat zaaien, want dan zijn de plantjes niet groot genoeg om de winter door te komen. Je kunt het beste de zaai-instructie aanhouden van het zakje. Omdat je tijdens de zomer zaait, is het van belang dat je voldoende water geeft. Eventueel kun je het zaad afdekken met vliesdoek of een jute zak. Weghalen als de jonge plantjes boven komen. Veel inheemse bloemen zijn 2-jarig!

Bijzondere tweejarige planten

Met een beetje geluk kun je dus jarenlang genieten van de zogenaamde tweejarige bloemen. Opvallend genoeg zijn er heel wat tweejarige bloemen met hele bijzondere namen. Wat dacht je van het Vergeet-me-nietje? Maar ook, Judaspenning, Duizendschoon en Hondstong zijn opvallende bloemennamen. Overigens is het nog goed om te melden, dat de kweek van tweejarige bloemen vaak erg gemakkelijk is. Omdat ze zichzelf moeten zien voort te planten, hebben ze vaak goede eigenschappen. Je hoeft ze niet te binden of te begeleiden en ze vragen weinig aandacht. Dat, terwijl ze de meest mooie bloemen geven!

Voordelen van tweejarige bloemen:
- Tweejarige bloemen bloeien al heel vroeg in het jaar;
- Tweejarige bloemen zijn vaak erg mooi en bijzonder wat betreft vorm, kleur en bloei;
- Tweejarige bloemen zaaien zichzelf gemakkelijk uit;
- Tweejarige bloemen zijn niet moeilijk te kweken. Ze hebben weinig aandacht nodig.
- Je kunt 2-jarige bloemen vaak pas laat in het jaar (zomer) zaaien, terwijl er dan niet veel meer gezaaid kan worden.

Nadelen van tweejarige bloemen:
- Je moet een jaartje langer wachten op de bloei;
- De meeste bloemen sterven na de bloei in het 2e jaar af;
- Tweejarige bloemen moeten de winter door, en bij strenge vorst moeten ze afgedekt worden.

      27-07-2022 08:45     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.