Wat kun je zaaien in augustus? [2025-editie]

De zomer lijkt op zijn hoogtepunt, maar voor de moestuinier begint juist een nieuwe ronde: augustus is een uitstekende maand om opnieuw te zaaien. De grond is nog warm, het weer is vaak zacht, en er is genoeg tijd om snelle gewassen te oogsten of een goede basis te leggen voor de herfst en winter.
In dit artikel geven we je een overzicht van wat je in augustus kunt zaaien – zowel in volle grond als in de kas – plus praktische tips voor een succesvolle nazomerteelt.


๐ŸŒฑ Waarom zaaien in augustus?

Veel mensen denken dat zaaien iets voor het voorjaar is. Toch biedt augustus volop mogelijkheden. Probeer het eens van de andere kant te zien, waarom je juist heel erg goed in augustus kunt zaaien en wat er nog allemaal in de moestuin gekweekt kan worden. Hier een aantal redenen waar je later in het jaar ook nog super goed kunt zaaien in de moestuin:

  • De bodem is lekker warm door de zomerse temperaturen van de maanden juni en juli, dus is er een snellere kieming van het zaad.

  • Er zijn minder slakken dan in het voorjaar, want deze zijn vaak niet graag in dit seizoen actief.

  • Er komt ruimte vrij in de tuin en moestuin na de oogst van zomergewassen. De zomergewassen zijn geoogst, en er is ruimte voor boerenkool, winterpostelein, etc.

  • Vroege herfstgroenten mogelijk, met korte groeiperiode.

  • Wintergewassen voorbereiden, die al gezaaid zijn of die nog gezaaid kunnen worden.


๐Ÿฅฌ Groenten om te zaaien in augustus

1. Spinazie

  • Zaaien: tot eind augustus, direct in de volle grond

  • Oogst: vanaf eind september

  • Tip: Kies voor een herfstgeschikte soort zoals 'Winterreuzen' of 'Securo'

Spinazie kiemt snel en houdt van koelere temperaturen. Zorg voor voldoende vocht en zaai in de schaduw op warme dagen. Spinazie wordt vaak gezaaid in het voorjaar, of juist in het najaar/einde zomer. De reden hiervan, en die reden komt vaker terug bij andere gewassen, is dat de kans op doorschieten in de zomer te groot is. Zeker als je zaait met warme temperaturen, en de temperaturen dalen daarna, dan is de kans op doorschieten veel kleiner.


2. Snijsla en pluksla

  • Zaaien: tot begin september

  • Oogst: binnen 4 weken

  • Geschikt voor: open grond of pot

Snijsla groeit snel en is ideaal voor een frisse herfstoogst. Zaai elke 1–2 weken voor een continue oogst. Dit kan vanaf het vroege voorjaar, zeker onder glas. En kan laat door, ook omdat het snel te oogsten is. Ook hierbij geldt, tijdens de zomer niet zaaien, omdat de sla dan snel kan doorschieten.


3. Rucola

  • Zaaien: t/m september

  • Oogst: vanaf 3 weken

  • Let op: slakken zijn dol op jonge blaadjes

Zorg voor lichte grond en dek eventueel af met vliesdoek tegen insectenvraat. Verder is rucola een bepaalde groente of slasoort die minder vatbaar is voor doorschieten. Je kunt ook blijven oogsten, wat natuurlijk super leuk is, zeker als je ergens in augustus zaait, om tot de eerste nachtvorst te blijven doen. Let dan wel op welke rucola je kiest. Wilde rucola groeit iets trager dan ‘gewone’ rucola, maar de wilde variant is wel officieel meerjarig. Let dus even op waar je voor kiest. Kies je voor snelle groei en dus snel oogsten na het zaaien in augustus, of kies je voor langere oogstperiode, zeker met de mogelijkheden van een kas.


4. Radijs

  • Zaaien: tot september, bij voorkeur in halfschaduw

  • Oogst: binnen 3–5 weken

Snelle groeier, perfect voor kinderen of ongeduldige tuinders. Probeer eens een kleurras zoals ‘Radijs kleurenmix. Het grote voordeel aan Radijs is dat de groeiperiode super kort is, en dat je het binnen een maand eigenlijk al kunt oogsten. Dat is natuurlijk erg handig als je al verderop in het moestuinseizoen bent, en de dagen korter worden en de temperaturen lager.

Er zijn veel mensen die niet van radijs houden, maar dan raad ik ze toch echt aan om te proberen om eens een zoet soort te kweken. Zeker als je zelf radijs kweekt, is dit vaak al veel minder bitter dan radijs uit de supermarkt.


5. Veldsla

  • Zaaien: vanaf half augustus t/m oktober

  • Oogst: in de herfst of zelfs in het voorjaar

  • Winterhard: ja

Veldsla is dé klassieke wintersla. Kies een beschut plekje of kweek in een koude bak voor extra bescherming. Zoals omschreven in de bullets hierboven is veldsla van bepaalde rassen winterhard. Winterhard is niet het goede begrip helemaal, maar een beetje vorst kan het wel hebben. Zeker als je het afdekt of een kas hebt, dan kun je veldsla veel langer kweken en misschien wel jaarrond.


6. Raapstelen

  • Zaaien: augustus t/m september

  • Oogst: na 4 weken

  • Gebruik: rauw of licht gestoofd

Raapstelen groeien ook in potten. Let op uitdroging en zaai op vochtige dagen. Raapstelen zijn eigenlijk wat oudere groenten of vergeten groente. In het Engels Rapini, in het Nederlands ook wel Keeltjes, Bladmoes of Snijmoes genoemd. Vooral Namenia is erg geschikt voor het zaaien in augustus. Deze kan beter tegen de temperaturen. Evenals is Veldsla als Raapstelen een beetje bestand tegen kleine vorst. Lekker als frisse en licht pittige toevoeging in bepaalde gerechten.


7. Chinese kool

  • Zaaien: tot eind augustus

  • Oogst: in de herfst

  • Kans op doorschieten: laag in deze periode

Chinese Kool is super leuk om zelf eens te kweken. De kolen van de Chinese Kool zijn spitsvormig en vol met smaakvol en knapperig blad. Verder lekker fris en heerlijk als toevoeging in salades, in de wok of stamppot. Zorg voor vruchtbare, vochtige grond. Bescherm jonge planten tegen koolvlieg en rupsen. De zaden ontkiemen erg snel. En ook groeien de kroppen goed door en zijn ze binnen 60 tot 90 dagen te oogsten.
 


Kruiden in augustus zaaien

Niet alleen groente, maar ook bloemen en kruiden kun je nog zaaien in augustus. Niet alle kruiden zijn geschikt voor deze maand, maar de volgende kun je nog proberen om in augustus te zaaien:

  • Koriander – kiemt snel, houdt van koeler weer. Niet iedereen houdt ervan, maar zeker niet te misstaan in dit lijstje met kruiden.

  • Dille – zaai in pot of volle grond, houdt van licht vochtige grond.

  • Bieslook – zaai nu voor oogst volgend voorjaar. Ook binnenshuis natuurlijk leuk om te kweken.
     


Vooruitdenken: planten in augustus
Naast zaaien kun je ook denken aan het plaatsen van planten:

  • Prei (winterprei)

  • Boerenkool of palmkool

  • Tweejarige bloemen zoals viooltjes en stokrozen

  • Knoflook en winteruien. Deze zijn erg populair om te poten in het najaar, al is augustus eigenlijk nog iets te vroeg voor pootknoflook en winter plantuien.
     


Praktische tips voor zaaien in augustus

๐Ÿ’ง 1. Let op uitdroging
Augustus kan nog warm en droog zijn. Geef regelmatig water, bij voorkeur ’s ochtends vroeg of laat op de avond. Dit is natuurlijk anders in het voorjaar, als de temperaturen nog vrij laag zijn. Als het warm is zeker goed opletten of de grond niet uitdroogt, want dan mislukt het zaaien.
๐ŸŒค 2. Gebruik schaduwdoek of vliesdoek
Te veel zon kan jonge plantjes beschadigen. Vliesdoek helpt ook tegen insecten. Verder is het belangrijk om te beschermen tegen heftig weer na veel warme dagen zoals onweer met veel regen en hagel die de jonge plantjes kapot kunnen maken.
๐ŸŒง 3. Denk aan de herfst
Kies rassen die geschikt zijn voor de herfst of kouder weer. Sommige gewassen schieten anders snel door. Echter vaak als ze gezaaid worden in warmte temperaturen zijn ze minder vatbaar voor doorschieten, als ze later groot zijn.
๐Ÿงบ 4. Zaai in etappes
Verspreid je zaaisels over meerdere weken, zodat je langer kunt oogsten. Of plan goed wanneer iets te oogsten is. Bepaalde gewassen uit de lijst kun je ook nog in de moestuin laten staan tijdens de koude wintermaanden, en andere groenten moet je al oogst voor de nachtvorst. Houdt hier rekening mee en plan de verdeling goed.


Tot slot: wat levert augustus zaaien op?

Wie in augustus zaait, oogst in september en oktober verse groenten – precies op het moment dat de supermarktprijzen stijgen. Bovendien bereid je de tuin voor op het najaar en profiteer je van de nazomerwarmte.
Augustus is hét moment voor tweede kansen in de moestuin.

 


๐Ÿ”— Tip van Moestuinland.nl:
In onze webshop vind je ook veel biologische zaden die uitstekend geschikt zijn voor late teelten, zoals:

Ontdek ons zadenaanbod »
 

      18-07-2025 15:36     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.