Jaar van de paprika!

Het jaar van de Paprika en de peper

We zijn al bijna aan het einde van de eerste maand van 2018. Alsof we gisteren Kerst hebben gehad, begint over een aantal dagen februari alweer. De tijd vliegt en het moestuinseizoen begint ook langzaam op te komen. Voordat we echt februari ingaan zullen we eerst nog even ingaan op het moestuinseizoen van 2018. En dan gaan we in het bijzonder kijken naar 2 vruchtgewassen die relatief dicht bij elkaar staan wat betreft smaak. De paprika en de peper. Ik kies er natuurlijk niet zomaar voor om deze 2 pittige vruchten eens uit te lichten. Nee, daar heb ik een speciale reden voor: 2018 is namelijk uitgroepen tot het jaar van de paprika en de peper! 
 

Wat staat er in deze blog?

We mogen zowel de paprika als de peper onder de categorie vruchtgroente plaatsen. Waarbij de paprika een echte eigen groep kent, wordt de peper nog wel eens onder de paprika toegeschreven. Mede hierom zal ik vandaag alleen ingaan op de paprika. Misschien volgt er nog een blog over de peper. En als je na het lezen van deze blog nog vragen hebt, stuur dan gewoon even een mailtje. We proberen je dan zo goed mogelijk te helpen. In deze blog probeer ik zoveel mogelijk te noemen: Van het zaaien tot het oogsten. Van de verschillende rassen tot de verschillende soorten. 
 

Paprika

Deze warmte winnende vrucht is oorspronkelijk afkomstig uit het gebied rond de Caribische eilanden. Alle paprika's hebben één eigenschap die ze met elkaar delen. Namelijk dat de vruchten eerst groen kleuren. Pas na de rijping zullen paprika's verschillende kleuren aannemen. Groen, geel, rood, oranje en zelfs bruin.
 

Rassen

Er zijn erg veel verschillende soorten paprika rassen. Kortweg worden deze ingedeeld in vorm: De blokpaprika en de puntpaprika. De blokpaprika heeft de vorm van een mislukte appel en de puntpaprika lijkt meer op een peper, namelijk langwerpig en uiteraard in een puntje.
 

Zaaien

De paprika kun je zaaien vanaf januari. Zaaien is ongeveer mogelijk tot en met mei. De ideale temperatuur voor het zaaien van paprika zaden is tussen de 22 en 25 graden. Het zal ongeveer 10 tot 14 dagen duren voordat paprika zaden ontkiemt zullen zijn. De kiemkracht van paprika's ligt rond de 3 à 4 jaar. Zaaien van paprika zaden kan onder warm glas bij de genoemde temperatuur. Wanneer deze kiemplantjes groot genoeg zijn kun je ze optelen bij een iets lagere temperatuur.
 

De verdere groei

Verspenen is mogelijk na ongeveer 4 weken. Plaats bij het uitplanten een stok te ondersteuning, dit zal de plantjes goed doen. Begin mei uitplanten en oogsten vanaf juli tot en met oktober. Paprika kun je na de oogst ongeveer een week lang goedhouden op een koele plaats. Wanneer je paprika wilt gaan telen, vermijd dan de combinatie met koolrabi en met radijs. Deze gewassen zullen elkaar negatief beïnvloeden.
 

Blokpaprika's

Er zijn verschillende soorten paprika's. De bekendste is toch wel de California Wonder. Deze rode blokpaprika is erg lekker en zijn ook heerlijk zoet. De opbrengt van een plant is ongeveer 10 vruchten per plant. Ook zitten deze rode blokpaprika's vol met de vitamines B en C. Het broertje van deze vrucht is de gele variant, de Yellow California Wonder .
 

Puntpaprika's

Zoals je al gelezen hebt zijn er niet alleen maar blokpaprika's maar bestaan er ook puntpaprika's. Deze vruchten zijn ongeveer 15-20 centimeter lang en 5 centimeter breed. De smaak is heerlijk zoet. De plant van de puntpaprika is vaak erg stevig en groeit erg goed. Zo ook de Medrano F1 paprika, deze groeit erg snel en geeft een grote oogst.
 

Gebruik potten

Dan hebben we nog de alternatieve teeltwijzen. Wellicht wil je wel graag tomaten telen maar heb je geen tuin of geen ruimte meer in je moestuin. Dan biedt de potpaprika een uitkomst! Deze potpaprika kun je perfect telen op het balkon of gewoon in een pot wanneer je een kleine tuin hebt. De Kobold F1 paprika is hier een voorbeeld van. Deze compacte pot-paprika heeft een krachtige groei en mooie vertakking. Geeft een hoge opbrengst van glanzende vruchten.
 

Gezondheidsvoordelen

Tenslotte nog iets over de gezondheidsvoordelen van het eten van paprika. Paprika zit vol met vitamine B en vooral met vitamine C. Dit is ook een goeie antioxidant, een stofje dat schadelijke vrije radicalen kapot maakt. Dit zorgt ervoor dat je huid er beter uitziet maar ook dat er inwendige stoffen onschadelijk worden gemaakt die ziektes kunnen veroorzaken. Ook zou paprika de kans op hart- en vaatziektes verminderen. Ten slotte zitten er slechts een paar calorieën in paprika dus kun je ze naar hartenlust eten, en is het geen excuus dat je op dieet bent. 

Succes met de teelt en geniet ervan!
^Peter! 
 

      29-01-2018 14:19     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Ruben -  02-02-2018

Hoi Sigrid, We hebben sinds een paar maanden een moestuin en komend seizoen hopen we de tuin helemaal vol te hebben met super mooie groentes! Ook de paprika willen we graag proberen. Ik hoop dat je begrijpt dat we nog niet alles weten, maar dat komt vanzelf! Als je nog tips hebt, we horen het graag! Groeten, Ruben

 Sigrid -  02-02-2018

Volgens mij heeft u nog nooit paprika's of pepers gezaaid. Deze tekst is een samenraapsel van wat je op internet vindt. Bijna iedereen die paprika's, pepers en aubergines kweekt begint januari of februari. Beginnen in maart met zaaien zullen er niet veel zijn. Als je nog in mei zaait dan zal je geen vruchten hebben (tip voor je klanten). Je kan ook tomaten telen in potten. Je hebt ook struiktomaten. Kleine tip: Je kan misschien eerst met een moestuin starten vooraleer je met een webshop start.