Altijd telen: Kiemgroenten!

Een maand geleden ongeveer schreven we over de tuinkers: Een kiemgroente die niet alleen lekker, maar ook nog eens erg gezond is. Je kon lezen dat de tuinkers makkelijk het hele jaar door te telen is, omdat tuinkers makkelijk in de keuken geteeld kan worden met bijvoorbeeld hulp van de ideale Tuinkers in Zinken Teil. Tuinkers is één van de toppers als het gaat om kiemgroenten. Kiemgroenten zijn, zoals het woord het al zegt, groenten die nog in de kiemfase zitten. Normaal zaai je zaden in de grond en na een aantal dagen ontkiemt het zaad. Je laat deze dan staan en oogst pas als de groente rijp is en geoogst kan worden. Echter op dit moment is het te koud om groenten te zaaien, willen ze overleven. Om niet het telen te verleren kun je dan in de winter kiemgroenten binnenshuis gaan telen. Deze zijn snel te oogsten, en ook nog eens erg gezond. Geen groene vingers? Slecht excuus! Kiemgroente telen kan iedereen. Begin er vandaag nog mee en eet volgende week al je eigen plantjes! 

Niet alleen zelf kun je bezig gaan met de teelt van kiemgroenten, ook kun je kinderen leuke proefjes laten doen met deze kiemplantjes. Omdat het zo snel groeit is het vaak voor kinderen fascinerend om te zien hoe snel plantjes kunnen groeien en wat er uit een zaadje kan voortkomen. Want wat gebeurt er nou eigenlijk als je een zaadje laat weken in vocht? Het zaadje zal langzaam het water absorberen en zich vol laten lopen met water. Hierdoor zal het zaadje gaan opzwellen. Wanneer je een goeie camera hebt, is het leuk om dit proces op een timelapse te krijgen. Ook Youtube staat vol met voorbeelden van het kiemproces. 

Nu naar de kern van dit artikel: Kiemgroenten zijn uiterst gezond. Er zitten meer voedingsstoffen in een kiemgroente dan in de daadwerkelijke geoogste groente zelf. Bizar! Tijdens het kiemproces komen er veel enzymen vrij, die de kiemplantjes vol zetten met belangrijke, gezonde voedingsstoffen. Zo zitten kiemgroenten vol met antioxidanten die vrije radicalen onschadelijk maken. Dit is erg goed voor een mooiere huid. Echter het blijft niet alleen bij een uitwendig voordeel van de huid, maar ook in ons lichaam zal er van alles gebeuren wat een positieve uitwerking zal hebben. Zo helpen kiemgroenten bij de spijsvertering en zal het je immuumsysteem bevorderen. Dit is een algemene omschrijving voor elke kiemgroente. Maar nu heeft elke kiemgroente weer een bijzondere eigenschap aan goede vitamines en mineralen. Ik pak er 3 uit.

1)  De tuinkers blijft toch echt mijn favoriet! Dit komt misschien ook wel omdat dit een kiemgroente is die eigenlijk alleen als kiemgroente te eten is. Binnen 2 weken kun je al genieten van de tuinkers nadat je hem gezaaid hebt. Ook heeft tuinkers weinig aandacht nodig, zodat je er geen omkijken naar hebt. Enkel elke ochtend een beetje water geven en dan kun je al snel gaan genieten van tuinkers. Een kleine lekkernij!

2)  De tweede kiemgroente die ik wil aanhalen zijn de kiemplantjes van de rode kool. Deze kiemplantjes smaken echt heel erg lekker fris. Daarnaast zien ze er ook nog eens leuk uit, iets wat het extra leuk maakt als garnering. De kiemplantjes van rode kool zitten vol met antioxidanten en de vitamines A en C. Bovendien kosten de rode kool zaden slechts €0,95 voor een zakje zaad met ca. 275 zaden. Perfect dus als kiemgroente!

3)  De laatste tip als het gaat om kiemgroente, is het kiemplantje van de prei. De kiemplant van de prei heeft een echt typische prei smaak. Een scherpe smaak die vooral lekker is om als garnering erbij te doen. Lekker bij visgerechten, in de salade of op een cracker met oude kaas. Voordat deze kiemgroente te oogsten is ben je wel  ongeveer 3 weken verder, maar het is zeker de moeite waard. Pittig en scherp!

Nadat je deze blog hebt gelezen, uit verveling wellicht omdat er weinig meer in de moestuin te doen is, kun je nu snel uit je stoel opstaan en bezig gaan met het zaaien van de kiemgroenten. Het grote voordeel van het telen van kiemgroente ten opzichte van grote gewassen is dat je meestal binnen 2 weken al kunt genieten. Over 2 maanden kunnen we weer gaan zaaien in de moestuin, maar voor het zover is kun je lekker binnen bezig gaan met je eigen kiemgroenten. Zet je hele keuken vol! 

Groetjes van Peter! 

      14-12-2017 14:04     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.