Wat doen in de moestuin tijdens herfst?

De weersvoorspelling van komende week en de dagen die achter ons liggen, laten goed zien hoe veranderlijk het weer en de komende herfstdagen kunnen zijn. Van 25 graden tot nachtvorst; alles kan voorbijkomen. Hoe ga je daar als moestuinder mee om, en wat kun je eigenlijk nog allemaal doen in deze herfstperiode in de moestuin? Hier een aantal tips, en wat leuke ideeën om bezig te blijven in de tuin!

1) Bescherm gewassen tegen regen en kou

De herfst kenmerkt zich vooral door de teruglopende temperaturen, meer dagen met regen, en dus een hoger vochtpercentage. Dit heeft alles best wat invloed op de natuur, maar ook zeker voor de oogst en de kas bijvoorbeeld. De eerste tip is dan ook om kwetsbare planten en struiken te beschermen tegen regen en kou. Houd ook zeker deze dagen rekening met vroege nachtvorst, voor gewassen die hier niet tegen kunnen. Je kunt ze afdekken met vliesdoek, jute of natuurlijke hulpmiddelen zoals bladeren. Ook goed om te noteren voor mensen met fruitbomen: Pluk de laatste appels en peren. Sla het fruit op en controleer de eerder geoogste gewassen of ze niet rotten.

2) Ruim de tuin, kas en moestuin op

De herfst is een mooi moment om de tuin en de moestuin op te ruimen. Niet alleen maar voor het oog, maar ook zeker functioneel! Haal de afgevallen bladeren van de paden, terrassen en gazons, en maak er bladcompost van. Haal verder al het afval uit de tuin om de kans op ziekten en plagen te verminderen. Haal de planten weg uit de moestuin die vrucht hebben gedragen. Planten zoals snijbonen, sperziebonen, zomerkool en courgettes hebben hun tijd wel gehad. Gooi ze op de composthoop, tenzij ze door ziekten zijn aangetast. Je kunt ook al een mooie begin maken met spitten en het inwerken van organisch materiaal in de grond. Scheelt weer!


 

3) Het verzorgen van de (gewassen in) de kas

Zoals men weet, doen schimmels het goed in koele en vochtige ruimtes. Een kas is hier extra gevoelig voor, zeker als er niet voldoende daglicht naar binnen kan komen. Lap de ramen dus om schimmels te verminderen. Geef de planten in de kas ook niet teveel water meer, want dan gaan de wortels en stengels rotten. Houd de luchtvochtigheid laag om de verspreiding als grauwe schimmel te voorkomen. Ook is het een idee om de kas te isoleren. Want de prijzen van gas gaan omhoog, en mensen isoleren het huis, maar dit kan natuurlijk met een kas ook! Minder uitgebreid misschien, maar het scheelt zeker voor de planten, en helemaal als je een verwarmde kas hebt!

4) Planten en zaaien van winter pootgoed!

Hoewel de herfst vaak aangeeft dat het seizoen ten einde is, en dat het niet meer mogelijk is te zaaien, is dit allerminst waar. Het is dé tijd voor bepaalde gewassen. Denk aan het planten van winterpootgoed zoals winter plantuien, maar ook winter knoflook. Ook is het moment aangebroken om najaarsbloembollen te poten die in het voorjaar zullen bloeien. Denk aan de bekende Tulpen, Narcissen, Alliums, Crocussen, Druifjes, etc. Ook kun je Lathryus zaaien, Rabarber planten, voorjaarskool planten en groenbemesters zaaien (Winterrogge bijvoorbeeld).

Verder kun je dit nog doen in de moestuin in de herfst:

  • Bepaalde knolgewassen kunnen in de winter in de grond kunnen blijven zitten, zoals Pastinaak, Schorseneren en Koolrapen. Echter sterft het blad vaak af, waardoor je niet meer ziet waar ze zitten. Geef daarom vast aan waar de rijen zitten.

  • In de herfstperiode staat de moestuin nog vol met gewassen die geoogst kunnen worden. Vogels zien dit ook, en kunnen best een graantje meepikken. Bescherm zo nodig de winterkolen met een gaasje of een net.

  • De herfst is vaak het moment om fruitstruiken te snoeien. 

  • Beendermeel is ideaal om als natuurlijke meststof in de herfst te strooien. Deze stof geeft geleidelijk voeding aan de grond af. Dit gebeurt langzaamaan, zodat de grond wordt verrijkt in de winter.

      14-10-2022 14:22     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 jordy -  05-11-2022

Bekeer u en geloof het evangelie. "Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe." JOHANNES 3:16 SV-RJ https://bible.com/bible/165/jhn.3.16.SV-RJ