Groene Shiso (Perilla) zaden kopen
Perilla wordt steeds populairder in ons land, en dat is niet zo gek als je de smaak eenmaal geproefd hebt. Groene Shiso is aromatisch, scherp van smaak en een beetje nootachtig. Groene Shiso is lekker om roer te bakken, rauw of gestoofd te eten. Ook in de salade een bijzonder smaakvolle toevoeging. Je kunt het niet alleen als volwaardige plant eten, door de bladeren te plukken. Maar je kunt ook groene Shiso telen als kiem- of spruitgroente. Groene Shiso is eigenlijk een smaak combinatie van Basilicum, Koriander, Venkel en Munt. De bladeren van de groene Shiso zijn gekarteld en lijken erg op Brandnetel bladeren.
Wanneer moet ik Perilla zaaien?
Je kunt groene Shiso zaaien in de maanden mei, juni, juli en augustus, in potten of in de volle grond. De voorkeur ligt bij het voorzaaien in potten of kleinere potjes, en daarna uitplanten, omdat ze eigenlijk minimaal 20 graden nodig hebben om te ontkiemen. Je kunt Shiso oogsten als de plant volwaardig is en er echte bruikbare bladeren aan zitten. Bij het afknippen van 20 centimeter boven de grond, blijft de groene Shiso doorgroeien en kun je er vaker van oogsten. Verder is de teelt van groene Shiso niet zo moeilijk.
Je kunt groene Shiso dus ook telen als kiemgroente of spruitgroente. Dit kun je het hele jaar door doen, binnenshuis op natte watten of een klein laagje aarde. De Perillakers oogsten na enkele weken als de kiembladeren zich echt ontwikkeld hebben.
Feitjes over de Groene Shiso
De Latijnse naam van groene Shiso is Perilla frutscens crispa. Een verpakking bevat 2 gram zaad, wat neerkomt op ongeveer 1500 zaden. Deze Perilla 'Green Day' wordt ook wel Japanse Munt, Tiato of Biefstukplant genoemd. Waarom die bijnaam? Je raad het al, het is een goede combinatie met een lekker stuk biefstuk! De zaden kunnen diverse soorten groene Shiso produceren. Met gladde, of gekartelde bladeren.