Aardbeien: Koninklijk gezond!

In ons land kent iedereen wel de mooie, rode zomervruchten die we aardbeien noemen. We eten ze (helemaal in de zomer) best wel vaak. Maar weet je dan eigenlijk wel eens wat je eet en hoe gezond deze rode vitamine-C bom is? Een dokter uit het zuiden van ons land zei eens het volgende over aardbeien: "Het moet een droom van iedere wetenschapper zijn om een pil uit te vinden die erg gezond is en die ook nog eens lekker is. Maar deze pil bestaat al: de aardbei!" In deze blog leg ik uit hoe 'koninklijk' gezond deze zomervrucht is en waarom het zeker de moeite waard is om 'm te eten 

Allereerst moet ik, als het om aardbeien gaat, even wat zeggen over de benaming van aardbeien. De naam aardbei komt van het Latijnse woord 'frage'. De aardbei staat voor kortstondig genot. Het woordje 'bei' in aardbei is ontleend aan het Franse woord 'baie' wat 'bes' betekent. Maar een aardbei is dus helemaal geen bes maar een schijnvrucht. In onze samenleving praten mensen over de aardbei als een vrucht. Dit is echter dus niet helemaal juist. Want de aardbei is namelijk niet 1 vrucht, maar de aardbei bestaat uit tal van vruchten die op de buitenkant van de 'aardbei' zitten, de groene stipjes. Een gemiddelde aardbei bevat er algauw zo'n 200! 

Er bestaan heel erg veel verschillende soorten aardbeien. Volgens de biologie bestaan er meer dan 20 aardbeiensoorten. Wereldwijd zijn die zelfs onderverdeeld in meer dan duizend verschillende rassen! Deze verschillen dan weer in grootte, bloeitijd, kleur en smaak. Zo heb je ook aardbeien die we niet goed kennen en die niet in de schappen van de supermarkt liggen, zoals bosaardbeien. Deze aardbeien soort is weer heel anders in kleur, smaak en bloeitijd dan andere soorten aardbeien. Hetzelfde geldt voor de grootte. De bosaardbeien zijn kleiner dan aardbeien die we in de winkel zien liggen. Er zijn zelfs wedstrijden waar er gestreden wordt voor de titel van de grootste aardbei! Het record staat op naam van een Japanse boer die een aardbei heeft gekweekt van maarliefst 250 gram. Dat is ongeveer net zoveel als 2 forse appels! 

Ten slotte iets over de gezondheid van aardbeien. Aardbeien zijn echte vitamine C-bommetjes. In aardbeien zitten veel anti-oxidanten. Deze anti-oxidanten neutraliseren schadelijke vrije radicalen die schade kunnen aanrichten aan ons lichaam. Aardbeien hebben zoveel vitamine C in zich, dat 100 gram zelf genoeg is om 98% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen. Daarnaast zitten er nog meer stofjes in aardbeien die goed voor je zijn. Bijvoorbeeld het stofje quercetine. Dit is ook een anti-oxidant die de bloedvaten schoon houdt, de weerstand verhoogd en die ontstekingsremmend werkt. Ook zit er ellaginezuur in aardbeien, een stofje die kankerremmend werkt en die de huid verjongt. 

Sommige aardbeiensoorten zijn erg mooi dieprood van kleur zoals de Grandian F1 aardbei. Aardbeien danken deze verleidelijke kleur aan flavonoïden. Dit stofje is niet alleen kleurrijk maar ook is dit weer een anti-oxidant. Ook zouden aardbeien je langetermijngeheugen verbeteren. Ten slotte zijn aardbeien ook nog eens caloriearm. Er zitten maar 36 kilocaloriën in 100 gram aardbeien. Ze passen dus goed in een caloriearm dieet. Ook in dat opzicht is het dus geen straf om aardbeien te eten.

Je ziet het, er zijn geen excuses om geen aardbeien te eten. Een filosoof zei eens: Het getuigt van discipline als je aardbeien kan plukken zonder ervan te eten. Geniet van deze lekkere en gezonde zomerkoninkjes! 

Peter! 

 

      15-01-2018 19:49     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.