Kweek je eigen Malabar Spinazie
Malabar spinazie is een bijzondere variant op de normale spinazie, en komt eigenlijk uit Azië. Deze interessante plant wordt daar als meerjarige plant gekweekt, maar in ons land is Malabar Spinazie vooral als eenjarige plant bekend. De planten zijn sterke en snelle groeiers en echte klimplanten. Ze worden daarom ook wel klimspinazie genoemd, niet te verwarren met rankspinazie, dat ook net weer wat anders is. Officieel is Malabar spinazie ook geen echte spinazie, en het is er zelfs geen familie van. Malabar spinazie is super gezond en zit vol met diverse vitamine, bovengemiddeld veel.
Is Malabar spinazie groente?
Malabar spinazie wordt naast groente, ook geteeld als sierplant en als medicinale plant. Naast de bladeren die gezond zijn voor de lever, zijn ook de wortels van de Malabar Spinazie medicinaal toe te passen, en helpen daarbij vooral tegen diaree. Minder vaak worden de bladeren en bloemen gebruikt, en dan vooral als laxeermiddel en als middel tegen zwellingen. Ook zou het antibacterieel zijn en werken als antschimmel. De bladeren worden meestal gewoon als groente gegeten, net zoals spinazie. Niet laten schieten als je de bladeren nog wilt eten, want die worden dan wel bitter. Naast deze groene klimspinazie, is er ook nog de rode variant, de rode Basella 'Rubra'.
De donkere bladeren van de Malabar spinazie smaken een beetje crunchy en zijn erg lekker van smaak.
Hoe moet je klimspinazie kweken?
Voor het kweken van de Malabar spinazie kun je het zaad het beste een aantal uur laten weken in water. Als je de zaden ongeveer 10 tot 15 uur laat weken, is de start beter en ontstaat er kiemdrang. Je kunt het zaad voorzaaien in huis, in de maand maart, of direct in de tuin halverwege mei. Als je de jonge Malabar plantjes gaat uitpoten, houdt dan 30 bij 30 centimeter aan. Uitplanten mag ook niet eerder dan half mei, in verband met de mogelijke vorst. Als de kweek van de malabar spinazie goed verlopen is, kun je oogsten van juli tot en met september. Verse klimspinazie die flink kan klimmen!
Latijnse naam: Basella alba.
Verpakking bevat 0,5 gram zaad.