Kruiden telen, super gezond!

Kruiden! Persoonlijk ben ik er al jaren enorm fan van. Kruiden hebben namelijk al honderden jaren geleden bewezen dat ze niet alleen lekker smaken maar ook dat ze een positieve werking hebben op ons lichaam en onze geest. Het leuke aan kruiden is dat je eindeloos kunt combineren met de mogelijkheden. Je kunt kruiden laten drogen en het gebruiken ter decoratie. Je kunt gedroogde kruiden gebruiken als smaakmaker door diverse gerechten.

Ook kun je thee maken van allerlei soorten kruiden. In deze blog loop ik een aantal kruiden langs waarvan ik de voordelen probeer op te noemen zodat je vandaag nog wilt beginnen met het telen van je eigen kruiden. Kruidenplanten zijn overal op de aarde te vinden. Van bieslook in Europa tot anijs uit het Middellandse-Zee gebied. Elk kruid heeft zijn eigen geur, vorm en specialiteit.

In deze blog zal ik een aantal kruiden langs lopen om je zo mijn top 3 aan kruiden te laten zien. De voordelen ervan komen voorbij maar ook tips en tricks over het zaaien en telen ervan. Heb je zelf ook een lievelingskruid? Laat het ons weten! 

Bieslook
Marco Polo, een naam die veel mensen nog wel bekend voorkomt uit de geschiedenis lessen op school. Deze man heeft er volgens de boeken ervoor gezorgd dat wij nu in Europa de bieslook kennen. Bieslook, of pijpgras, komt oorspronkelijk uit China. Vooral de lichte, pittige uien smaak vind ik persoonlijk erg lekker. Het is goed te combineren met gerechten die iets scherper van smaak mogen worden. Bieslook kun je gebruiken bij een omelet, door de soep, bij de bis of gewoon als decoratie. Als je de bieslook in stukjes knipt ziet de maaltijd er gelijk een stuk frisser uit.

Overigens als je bieslook wilt gebruiken, kook het dan nooit mee. Hierdoor gaat de smaak echt verloren en dat is zo jammer. Ondanks dat je weinig eet van bieslook, is het toch erg gezond. Er zitten namelijk veel vitaminen en mineralen in. Ook schijnt bieslook te helpen tegen de ontwikkeling van kankercellen. Er zouden namelijk fytonutriënten in bieslook zitten die kankercellen laten doodgaan. Ten slotte werkt bieslook ook bloeddrukverlagend. Redenen genoeg om deze Chinese kruiden eens te gaan telen!


Munt
Het volgende kruid wat mijn voorkeur heeft is munt. De mogelijkheden met munt zijn weer heel anders dan die van bieslook. Munt werd al bij de oude Egyptenaren gebruikt en dat is ook niet zo wonderlijk als je weet welke effecten het eten (of drinken) van munt heeft op je gezondheid.

Zo kun je munt gebruiken tegen de misselijkheid en tegen hoofdpijn. Verder is munt ook erg goed voor de spijsvertering. Menthol geeft de maag namelijk rust. Ook bevordert het de werking van de speekselklier waardoor je mond bij het eten of drinken een antibacteriële schoonmaakbeurt krijgt. Niet zo gek hè, dat er in bijna alle vormen van mondwater munt verwerkt zit? Ook voor de andere planten in de moestuin is munt er bevorderlijk. Muntplantjes trekken namelijk bijen en vlinders aan. Deze zullen dan weer de andere gewassen bevruchten: 2 vliegen in 1 klap.

Trouwens, over vliegen gesproken; Munt helpt ook als je gestoken bent door een mug. Muntthee is ook erg lekker om te maken! Een oud gezegde over muntthee: 'Het dagelijks drinken van een kopje muntthee, zal de apotheker zeker failliet doen gaan'. Lijkt me een mooi streven, toch?

Lavendel

De geur van lavendel... Wie krijgt er geen deja vú van naar de heerlijke vakanties in Frankrijk? In uitgestrekte weilanden zijn daar de lavendel bedden te zien, een prachtig gezicht! Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten is dat lavendel ook kruiden zijn en dat je ze dus kunt eten. Jaja, deze paarse bloemetjes ruiken niet alleen erg lekker, ze smaken ook nog eens fantastisch.

Iets wat ik zelf wel eens gemaakt heb met lavendel is lavendelsuiker. Niet zo heel erg bekend volgens mij maar wel echt super lekker! Meng het met gewone suiker en laat het erin trekken. Je kunt het daarna overal bij gebruiken als gewone suiker alleen is de smaak net iets lekkerder en heeft het een lichte lavendel geur.

Een andere manier van het gebruik van lavendel is het maken van lavendel limonade. Internet staat vol met verschillende recepten hiervoor. Lavendel werd vroeger vooral symbolisch gezien als oppepper bij gevechten bijvoorbeeld, of bij angstige momenten. Tegenwoordig kun je daar beter een stressbal voor gebruiken want lavendel heeft veel meer andere positieve effecten op je gezondheid. Zo heeft het een kalmerende werking op het zenuwstelsel. Ook zou het werken bij een depressie. Wat lavendel dan ook doet, de geur doet al veel goed!


Laatste tip die geldt voor het gebruik van alle kruiden. Gebruik niet er niet teveel van: 'Eenvoud siert de maaltijd!' 
Groetjes Peter! 

      06-02-2018 13:35     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.