Eetbare bloemen telen in de moestuin

Rood, geel, blauw of misschien wel meerkleurig! Bloemen geven zoveel extra kleur en fleur aan je eten, dat het van een simpel gerecht binnen no-time een Haute Cuisine wordt. Er zijn super veel bloemen die eetbaar zijn en dus gecombineerd kunnen worden met gerechten. Maar ook als individu zijn bepaalde bloemen echt een versnapering en een genot voor de inwendige mens. Met de kleuren van eetbare bloemen kun je makkelijk een alledaagse salade, pizza of broodje naar een hoger niveau tillen. Bijkomend voordeel van bloemen in je moestuin is, dat ze natuurlijke bestrijders aantrekken. Zo trekken Goudsbloemen gaasvliegjes aan die op hun beurt weer de bladluis bestrijden. Verder lezen dus!

Welke bloemen kun je eten?

Er zijn heel veel verschillende soorten bloemen die je kunt eten. Je hebt kleurrijke bloeiers, kruidachtige bloeiers en ook hele simpele bloemen die je kunt eten. Hier is mijn top 5 van eetbare bloemen: 

  1. Oost-Indische Kers: Deze prachtige klimplant is een heel goede eetbare bloem. De bloemen zien er niet alleen erg mooi uit, maar ze zijn ook echte smaakmakers! De smaak van de Oost-Indische Kers is wat pittig en kruidig. Een beetje zoals peper eigenlijk!

  2. Komkommerkruid of Borage: Deze sierlijke blauwe bloemetjes zijn fris van smaak en zien er bovenal ontzettend mooi uit! Vooral bij visgerechten erg lekker. De smaak is fris als een komkommer, en ziltig als een oester. Bijzonder!

  3. Artisjok: Deze grote bloemen zijn bijzonder van uitstraling en smaak. Bovendien is deze paars of groene bloeier kerngezond! De distelkop is heerlijk als je deze vult met gehakt of een kaasmengsel. Internet staat vol met heerlijke Artisjok recepten!

  4. Goudsbloem: Deze eetbare bloem is simpel, maar mag niet ontbreken in het rijtje met favorieten. De bloemen zien er prachtig uit en smaken eigenlijk heel neutraal. De goudskleurige bloemen geven een gave tint aan je salade, brood en pizza. De kleuren van de Goudsbloem spatten er echt uit!

  5. Courgette bloemen: Misschien heb je net zoals ik vaak veel te veel courgettes. Dit los je leuk op door de bloemen te oogsten en te eten. Leuk als decoratie ook! De bloemen kun je vullen met kaas en dan frituren. In Italië erg populair en veel gegeten. Zeker een aanrader als je eens eetbare bloemen wilt gaan telen en eten!

Kun je bloemen van kruiden eten?

Veel mensen hebben thuis of in de moestuin wel een klein hoekje met kruiden. Dit zogenaamde kruidenhoekje is lekker om vers te gebruiken, maar kun je ook gebruiken als eetbare bloemen. Wist je dat van bijna alle keukenkruiden de bloemen te eten zijn? En deze eetbare bloemen zijn vaak ook nog eens erg smaakvol! Probeer de doorgeschoten Bieslook eens! SMaakt naar look en is erg lekker in de kruidenboter of salade. Of wat dacht je van Venkel? Doorgeschoten Venkel bloeit prachtig met gele bloemen, die weer heerlijk smaken en eetbaar zijn. Lekker als soep! Ook de bloemen van Munt of Kamille hebben een lekkere smaak en zijn breed toepasbaar in de keuken.

Hoe moet je eetbare bloemen oogsten?

Als je eetbare bloemen wilt gaan telen en eten, zijn er een aantal tips die je wellicht goed kunt gebruiken. De belangrijkste regel bij het nuttigen van eetbare bloemen, is dat ze zo vers mogelijk zijn. Dan is de smaak het lekkerste, vers en is de structuur op z'n best. Hier wat tips voor de teelt en oogst van je eigen eetbare bloemen:

  • Pluk de eetbare bloemen zo jong mogelijk. Dit is lekkerder dan grotere en oudere bloemen die vaak wat bitterder van smaak zijn;

  • Pluk de eetbare bloemen vroeg op de dag, voordat de zon er al een tijdje op heeft kunnen staan. Dit komt de smaak ten goede;

  • Als je eetbare bloemen wilt bewaren, bijvoorbeeld om ze 's avonds te eten, bewaar ze dan als boeket. Bijvoorbeeld in het water en op een koele plek.

  • Zijn de eetbare bloemen toch wat verlept? Geef ze dan wat ijswater en ze zullen even weer wat kracht krijgen;

  • Wil je je eigen eetbare bloemen gebruiken op warme gerechten? Strooi ze dan pas op het laatste moment over je gerecht.

Welke eetbare bloemen kan ik gebruiken bij desserts?

Vaak hoor ik de vraag: 'Welke eetbare bloemen kan ik bij een dessert gebruiken om het wat op te vrolijken?' Kies voor de heerlijk smakende Hibiscus bloemen, Bergamotbloemen of kies bloemen van de Seringe. Deze laatste zijn heerlijk fris van smaak en lijken op de smaak van Limoen. Ook de bloemen van Lavendel kun je goed in ijsgerechten verwerken. Mooi van kleur natuurlijk, maar ook lekker van smaak (zeepachtig, op de positieve manier). Vlierbloesem is ook een aanrader, lekker zoet van smaak. En als er dan nog niets passends bij zit, kun je altijd nog gaan voor de Fuchsia's, Viooltjes of Orchideeën. Deze hebben niet echt smaak, maar zijn ter decoratie erg passsend!

Nog meer eetbare bloemen

Na het lezen van deze blog nog steeds niet genoeg gehoord over eetbare bloemen? Hier nog een leuk lijstje met bloemen die je ook kunt eten: Gewone Vlier, Rozen, Anjer, Ganzenbloem, Daglelie, Kaasjeskruid, Paardenbloem, Cosmea, Klaproos, Engelwortel, Korenbloem, Tijm, Pompoen en Jasmijn. Onthoud altijd dat niet elke bloem eetbaar is, en zoek het dus altijd nog even extra op. Ook moet je oppassen voor bestrijdingsmiddelen. Zeker als je ze niet zelf gezaaid hebt, maar gekocht in de winkel. Gebruik doorgaans altijd van 'grote bloemen' alleen de bloemblaadjes. Je wilt niet 'kauwen' op een bloem. Kun je niet kiezen? Probeer dan eens ons zakje zaden met een Eetbare bloemen mix. Succes!

      13-07-2021 10:20     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.