Kun je zelf anijs telen? (Tips)

Als er ergens een baby wordt geboren, is het in veel gezinnen een traditie om beschuit met muisjes te eten. Maar wat zit er eigenlijk in die blauwe en roze balletjes. Anijs! Het is een aparte smaak die we eigenlijk niet goed meer kennen. Toch zit het overal in: Wist je bijvoorbeeld dat er anijs zit in likeur, gebak, brood of peperkoek. En dus ook in onze bekende muisjes. En ja, anijs is ook zelf te telen. Hoe? Dat ga ik je vertellen!
 

Werkt anijs als medicijn?

Anijs behoort niet tot de meest bekendste kruiden die je kunt telen in een moestuin. Raar eigenlijk, anijs is namelijk super lekker en ook nog eens hartstikke gezond! Wist je bijvoorbeeld dat anijs ontzettend goed werkt als je last hebt van de luchtwegen zoals hoest, taaislijm of zelfs astma. Voortaan dus geen vies drankje meer tegen het hoesten, maar gewoon een boterham met muisjes! Een ander voordeel van dit kruid is dat het helpt tegen problemen in de maag. Rommelbuik, maagkrampen of winderigheid? Neem een beetje anijszaad en het zal als sneeuw voor de zon verdwijnen.
 

Geef de plant voldoende water

Wat is er nou leuker dan het eten van groente en kruiden die je zelf geteeld hebt? Ook anijs kun je zelf telen. Oké, het vraagt de nodige aandacht, maar een uitdaging ga je toch niet uit de weg?! Voor het telen van anijs kun je het kiezen voor de teelt in potten of in de vollegrond. Anijs komt oorspronkelijk uit de omgeving van de Middellandse Zee. Ik hoef niet uit te leggen dat het daar altijd lekker warm is. De anijsplant heeft dus behoefte aan warmte. Tegelijk heeft de plant voldoende vocht nodig. Kies daarom wat voor jou de beste teeltwijze is. Maar zorg dus voor voldoende:

  • Water;
  • Zon;
  • Weinig wind.


Kun je anijs zelf zaaien?

Zaai de anijs direct in de vollegrond, in het late voorjaar. Overpoten vindt deze plant namelijk niet zo leuk. En houd dus rekening met een lekker warm plekje, zo heeft de plant het helemaal naar zijn zin. Als je teelt in potten kun je het beste ook deze periode aanhouden. Beeld je daarvoor in alsof je leeft in het warme Italië. Veel zon, lekker warm en af toe een beetje regen. Is het buiten wat kouder, dan zet je de thermometer gewoon wat hoger. Op deze manier voelt de plant zich helemaal thuis en zal hij een goede oogst geven aan prachtige bloemen met veel anijszaad!  
 

De zaden gebruiken!

Stel je voor, je hebt een prachtige zomer gehad en de anijsplant heeft goed gebloeid. De zaden komen na de bloei tevoorschijn. Na de oogst kun je ze het beste nog een weekje binnen laten drogen. Daarna kun je ze malen en verwerken. Het internet staat vol met de lekkerste recepten met anijs: Anijscake, kabeljauw met anijs, anijsmelk, koffie met anijs: Ik kan nog wel even doorgaan. Loopt het water je al in de mond? Zaai dan vandaag nog je eigen anijs!
 

Ga direct naar de Anijs zaden!

      06-04-2019 11:05     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Bella -  22-04-2023

Er is een groot verschil tussen anijs en steranijs, dus over welke heeft u het?

 Sabrina Jansen -  01-05-2019

Heerlijk anijs, dat het zo veelzijdig was wist ik niet. Ik ben pas gestart met bloggen over moestuinieren, wellicht vind je het leuk om mijn laatste blog te lezen: https://yoo.rs/04bf01ea9fc3e8750a89feba03d65070/blog/moestuin-beginnen-1556720426.html?Ysid=109323 Deze blog sla ik op bij mijn favorieten, want ga zelf ook proberen anijs te kweken, bedankt!