De eeuwige groei van tuinkers

Zaden die je het hele jaar door kan zaaien? Tuinkers natuurlijk! Het makkelijkste plantje ter wereld waar al veel onderzoeken naar gedaan zijn en die ook in Nederland een eigen site heeft. Niet zo gek ook als je bedenkt dat je na het zaaien van de tuinkers zaden al binnen 1 tot 2 weken kunt gaan genieten van verse tuinkers. Lekker bij een boterham met kaas of door de soep. Misschien niet verwacht, maar tuinkers zit ook nog eens vol met de vitamines A en C. Geen groene vingers? Slecht excuus! Tuinkers telen kan iedereen. Begin er vandaag nog mee en eet volgende week al je eigen plantjes! 

Tuinkers is in z'n geheel te eten. Houd je niet van verspillen, dan is dit plantje een perfect alternatief voor een krop sla. Tuinkers zaaien kunnen overal groeien. Het maakt niet uit of je ze binnen zet of buiten, in de aarde of niet. Zolang je tuinkers zaden maar voldoende water geeft zullen ze hun uiterste best gaan doen om te gaan groeien. Overigens wil ik daarmee niet de profesionaliteit van tuinkers onderuit halen en tuinkers in een groepjes van onkruid plaatsen. Ja, ze groeien goed en snel maar ze hebben wel echt voldoende water nodig. Goeie tip van moestuinland voor al je zaden en planten: Water geven moet je bij voorkeur in de ochtend doen, in plaats van in de middag of avond. Op deze manier nemen planten het vocht beter op en dan zijn ze weer droog voordat de zon ondergaat.

Terug naar de tuinkers. Het maakt dus niet uit waar je de tuinkers zaden wil gaan zaaien. Zolang het maar een beetje grip heeft is het goed. Wel moet ik zeggen dat tuinkers lekkerder smaakt als het gegroeid heeft in aarde. Dit schijnt te komen doordat de kiemen dan meer voedingsstoffen krijgen. Wanneer je de zaden hebt gezaaid zal het slechts een enkele dag duren voordat je de eerste kopjes boven kunt zien komen. Wanneer de tuinkers een mooi lengte heeft gekregen, kun je de tuinkers in de koelkast zetten. Dit verminderd de groei van tuinkers, zodat je langer kunt genieten van vers afgeknipte tuinkers. Overigens groeit tuinkers niet opnieuw aan nadat je het hebt afgeknipt. Dit geeft natuurlijk niet want in een zakje zaden van moestuinland zitten ruim 4000 (!) zaden. Meer dan genoeg om lang van te kunnen genieten. Wil je eigenlijk alleen maar proberen of je tuinkers leuk vindt? Probeer dan onze zinken teil met tuinkers zaden. Deze staat prachtig in de keuken en geeft je elke dag verse tuinkers! 

Wanneer je regelmatig tuinkers wilt gaan eten, zorg dan dat je 1 of 2 keer in de week een paar zaden zaait. Op deze manier ben je altijd verzekerd van verse tuinkers. Ook kun je kinderen leuke proefjes laten doen met tuinkers. Omdat het zo snel groeit is het vaak voor kinderen fascinerend om te zien hoe snel plantjes kunnen groeien. Op Youtube zijn ook filmpjes te vinden met een timelapse van de groei van tuinkers. Geef kinderen een handjevol met zaden en laat ze er voor zorgen. Dit roept bij kinderen ook een gevoel van verantwoordelijkheid op, wat erg goed is bij de ontwikkeling van een kind.

Heb je nog geen tuinkers zaden in huis? Wacht dan niet en klik na het sluiten van deze blog direct op de zoek button van moestuinland en type in: 'Tuinkers zaden!'

Groetjes Peter!  

      25-10-2017 21:11     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.