Wat kun je nog zaaien in oktober?

Het is inmiddels oktober, en de bladeren vallen van de bomen. De moestuin raakt leger en leger, en eigenlijk wil je jaarrond telen. Hoewel dit zeker mogelijk is, is het vooral een kwestie van plannen. Als je optijd zaait, kun je in de winter nog veel in de moestuin hebben staan. Denk alleen maar aan de bekende wintergroenten, zoals Winterpeen, Winterprei, Boerenkool en Spruitkool. Maar, zoals gezegd moet je deze wel optijd voorzaaien en is oktober te laat om deze gewassen nog te gaan zaaien. Daarom in dit artikel een handreiking om in oktober nog nieuw leven te blazen in de moestuin.
 

Wat kun je nog zaaien in oktober?

Het is belangrijk op te merken dat wat je in oktober kunt zaaien of telen sterk afhankelijk is van je grondsoort en de specifieke weersomstandigheden in jouw regio. Wat in oktober geplant kan worden, varieert aanzienlijk van plaats tot plaats. Hier zijn echter enkele gewassen en planten die doorgaans in oktober kunnen worden gezaaid of geplant in Nederland, op voorwaarde dat de weersomstandigheden geschikt zijn:

1. Knoflook: Knoflook wordt meestal in de herfst geplant voor een oogst in de zomer van het volgende jaar. Oktober is een geschikte tijd om knoflook te planten.

2. Veldsla: Veldsla is een koudebestendige bladgroente die goed gedijt in koelere temperaturen. Je kunt veldsla in oktober zaaien voor een late herfst- of winteroogst.

3. Spinazie: Spinazie is een andere bladgroente die goed groeit in koel weer. Het kan in oktober worden gezaaid voor een late herfst- of vroege winteroogst. Hiervoor heb je speciale winterspinazie.

4. Winterpostelein: Winterpostelein is een vorstbestendige bladgroente die je in oktober kunt zaaien. Het groeit goed in koudere maanden en kan in de winter worden geoogst.

5. Raapstelen: Raapstelen zijn snelgroeiende bladgroenten die geschikt zijn voor de herfst- en winterteelt. Ze kunnen in oktober worden gezaaid.

6. Kervel: Kervel is een kruid dat goed groeit in koelere temperaturen. Het kan in oktober worden gezaaid in een kruidentuin.

7. Overwinterende erwten: Sommige soorten erwten, zoals wintererwten, kunnen in oktober worden gezaaid en zullen de winter overleven voor een vroege voorjaarsoogst.

8. Winteruien en sjalotten: Net als knoflook kunnen winteruien en sjalotten in oktober worden geplant voor een latere oogst. Deze winter plantuien kun je bij Moestuinland.nl krijgen in zowel gele, als rode plantuien. Dit voorkomt de uienvlieg, ten opzichte van het poten in het najaar.

 

Jaarrond gewassen telen

Het is altijd een goed idee om lokale tuincentra te raadplegen of te informeren bij ervaren tuinders in jouw omgeving om specifieke aanbevelingen te krijgen, aangepast aan jouw regio. Het weer kan sterk variëren, en de timing voor het zaaien en planten kan verschillen op basis van de lokale omstandigheden. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de eerste vorstdata in jouw regio en te zorgen voor bescherming van gevoelige gewassen als dat nodig is. Maar in de meeste gevallen zijn bovenstaande gewassen allemaal wel mogelijk in ons land.

Onthoud dat het belangrijk is om de specifieke aanbevelingen voor je regio en klimaatzone te volgen. Zorg ook voor de juiste bodemvoorbereiding en geef de zaden voldoende tijd om te kiemen voordat de winterse kou invalt. Het kan ook nuttig zijn om gebruik te maken van bescherming, zoals koudetunnels of koudeframes, om de groeiende gewassen te beschermen tegen vorst en extreme weersomstandigheden.

 

      20-09-2023 21:09     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.