Aan de vruchten kent men...

We kunnen ons vast allemaal nog wel de bloedhete zomer van vorig jaar herinneren. Temperaturen van boven de dertig graden lieten ons landje niet koud. Integendeel, we zweetten ons helemaal lek en het water was niet aan te slepen. Ook de moestuin had het er zwaar onder, en vergeet de gietende tuinders ook niet. Echter zit er ook een grote ‘maar’ aan deze klaagzang… We hebben het afgelopen jaar namelijk ontzettend veel courgettes, tomaten, paprika’s en andere vruchtgewassen kunnen eten door deze hitte. Vruchtgewassen geven namelijk extra veel vruchten bij warm weer!

Vruchtgewassen hebben veel vocht nodig

Overigens is het natuurlijk wel belangrijk dat de vruchtgewassen voldoende vocht krijgen. Meestal bestaan deze vruchten namelijk grotendeels uit water.  Denk maar aan komkommer, courgette en pompoen. Daarbij smaken ze meestal veel lekkerder en zoeter met meer zon dan normaal.  Dit komt door de aanmaak van glucose. Om terug te komen bij het begin: De zomer van 2018 was dus door de vele zonuren, uitermate geschikt voor deze vruchtdragende gewassen. Ik heb destijds hierdoor zo ontzettend veel bramen gegeten, dat ik waarschijnlijk een poosje met een blauw/paarse teint door Rijssen ben gegaan…

Hoe dan ook, vruchtgewassen zijn in de moestuin dus afhankelijk van het weer. Zoals we het weer niet kunnen beïnvloeden bij een Elfstedentocht, zo kunnen we dat voor de moestuin en de vruchten ook niet doen. En gelukkig maar. Echter kun je deze smakelijke natuurproducten wel een handje helpen. Plaats ze dan bij het zaaien of uitplanten gewoon op een zonnige plek, het liefst met weinig wind. Let op de stand van zon, waar raakt deze de vruchtgewassen het meest? Ook de stand om 12 uur is hierbij belangrijk, waar de planten dus geraakt worden als de zon op het hoogst staat.
  

Wat zijn vruchten?

Leuk en aardig allemaal, maar wat zijn vruchten nou eigenlijk? Ik noemde al een paar van deze: Courgette, tomaat en pompoen. Eigenlijk zijn vruchten een rijp geworden bloem. Een plant krijgt bloemen en uit deze bloemen ontstaan de vruchten. Nu is het moeilijk te zeggen wanneer iets nu onder vruchten valt, en wanneer niet. Niet alle bloemen die rijp worden zijn namelijk per definitie een vrucht.  Toen Ruben en ik aan de start stonden van moestuinland.nl, hebben we alle zaden opgedeeld in categorieën. Dat was toch even goed categoriseren toen daar maïs, ananaskers en komkommer voorbij kwamen. In beginsel namelijk allemaal vruchten. Gelukkig kwamen we er snel uit en hebben we de meeste gewassen een eigen categorie gegeven. De overige vruchtgewassen kregen een gezamenlijke pagina.

Komend moestuin-seizoen staan er ook weer een aantal mooie vruchtgewassen in mijn moestuinplan. Waaronder de Atlantic Giant: een pompoen met overgewicht. Deze kunnen namelijk een gewicht van ruim 250 kg krijgen! Ook de aardbeien, komkommers en courgettes hebben in de tuin alweer een mooi plekje toegewezen. Tenslotte is de vrucht van eigen arbeid de zoetste. Vergeet het belangrijkst bij vruchten niet: Zorg voor voldoende bestuiving van de toekomstige vruchten: Bijen, vlinders en hommels! Daarover volgende column meer, mét een leuke verrassing!

      22-05-2019 11:37     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.