Stengelsla of aspergesla (Celtuse) zaad kopen
Stengelsla, aspergesla of palmboomsla is een onbekende sla soort, die daarentegen in China nog wel razend populair is en als 'normale' sla wordt gegeten, zoals wij hier krop-, of botersla eten. Het is dus een slasoort van Chinese afkomst, en daar wordt deze groente Wosun genoemd. In principe wordt deze stengelsla geteeld voor de stengel, maar je kunt eigenlijk alle delen van deze sla gebruiken. Zo zijn de jonge bladeren, onderaan, erg lekker in de salde. De stengel is dus waar het eigenlijk allemaal om draait, en daar komt ook de naam palmboomsla vandaan. Deze stengel heeft een beetje een nootachtige smaak. Deze is vanbinnen zacht van structuur en groen van kleur. De smaak wordt verschillende opgevat. Sommigen vinden het overeenkomen met asperges, andere totaal niet, en vinden komkommer een betere vergelijking voor stengelsla.
Palmboomsla zaaien en telen
Je kunt de zaden van deze Aspergesla onder glas zaaien en direct in de volle grond zaaien. Je kunt het zaad voorzaaien in de maanden maart en april onder glas of binnenshuis. Verspenen als de plantjes ongeveer 6 centimeter hoog zijn. Ook kun je vanaf half maart buiten ter plaatse de zaden in de grond zaaien, waarbij je dit op regels doet. Als de teelt goed verloopt kun je ongeveer na 50 tot 60 dagen de bladeren oogsten voor de salade of sla. Een paar weken erna kun je de stengel ook oogsten en dus de hele plant, respectievelijk in de maanden mei tot en met september. Doe dit als de stengelsla planten ongeveer 40 centimeter hoog is. De teelt is niet moeilijk en leuk om eens te proberen en de Chinese cultuur in huis te halen.