Kruidenreeks 4) Rozemarijn

Rozemarijn is het hele jaar groen en ziet er het hele jaar goed uit. Het kruid ruikt en smaakt bovendien heerlijk. Het is een favoriet van bijen als het in de herfst in bloei staat. Tevens weerhoudt de geur van rozemarijn vlinders, motten en kevers om hun eitjes dichtbij te leggen. Handig voor in de moestuin! Rozemarijn kun je super goed in potten telen. Makkelijk en snel even wat water geven, binnen of buiten. Zo kan iedereen dus rozemarijn telen: Of in de moestuin, of ergens in de gewone tuin, of gewoon lekker binnen. Net zo gezellig toch? 
 

Altijd vers: Zelf rozemarijn telen! 

De zaden van rozemarijn doen er erg lang over om te ontkiemen. Wees niet te ongeduldig, het heeft een beetje tijd nodig. Als je de rozemarijn wilt overpoten, doe dit dan in de lente of in de herfst. Hoewel rozemarijn vorstbestendig is, kan de combinatie van kou en drassigheid fataal zijn voor de jonge planten. Kies daarom een zonnige, beschutte plek met grond die goed water doorlatend is. Ook kun je hiervoor boomschors, grind of bladcompost door je grond spitten, zodat het water sneller wegstroomt. 
 

'Wees niet te ongeduldig met rozemarijn'


Rozemarijn vraagt het hele jaar door maar weinig onderhoud. Alleen moet je na het bloeien wel snoeien om te voorkomen dat de planten rommelig gaan groeien en verhouten. Wat je afgesnoeid hebt, kun je bewaren om nieuwe plantjes te laten groeien. Je kunt je uiteraard ook gebruiken om na het drogen te koken. Geef rozemarijn genoeg water, en zeker in droge periodes mag rozemarijn wel de nodige vocht hebben. De naam rozemarijn wordt ook wel vertaald met 'dauw der zee'. Geen uitleg meer nodig dat het wel wat vocht nodig heeft als de adem van de zee. 
 

Eindelijk: Rozemarijn oogsten! 

Hoe moet je rozemarijn eigenlijk oogsten? Breek voorzichtig dunne takjes af van de hoofdstam. Bij de bereiding strip je de blaadjes van de oneetbare, houtachtige tak af. Tenzij je het gebruikt ter garnering, dan knip je er een hele taf vanaf. Aangezien de rozemarijnplant het hele jaar groen is, is de rozemarijn ook het hele jaar vers voorhanden. Je kunt rozemarijn goed drogen, maar invriezen gaat niet. 
 

'Rozemarijn is een sterk kruid'


Als bereiding van rozemarijn kun je heel veel dingen doen. Strooi wat takjes rozemarijn op je geroosterde aardappelen of over het vlees. Vooral lamsvlees is een goede combinatie! Ook is het heerlijk bij ovenschotels, tomatensaus, gebakken vis of gerechten met ei. Ook kun je de takjes toevoegen aan azijn of olie voor extra smaak. Dat is echt typisch iets Italiaans, een takje rozemarijn in de olie. Wees wel voorzichtig met de dosering, want rozemarijn is een sterk kruid. Het kan als smaak gaan overheersen als je teveel gebruikt. Wat dat betreft is het net alcohol: Geniet, maar neem het met mate! :-)

      31-10-2018 11:45     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.