Regen, wat doet het met je moestuin?

Regen, regen, regen… Het lijkt maar niet te stoppen! Toch is het helemaal niet zo slecht dat het nu wat meer regent. Afgelopen zomer was ontzettend warm en droog, iets wat we normaal gesproken niet vaak hebben in Nederland. Het grondwater is nog steeds niet op het oude niveau, hier in Overijssel. Wat doet nou al die regen met je moestuin?

Je plantjes hebben in grove lijnen 3 dingen nodig: vocht, zon en voeding. Stel nu dat het komende zomer weer lang warm en droog blijft, dan kan de grond toch nog even profiteren van de lange regenbuien die er nu zijn! Het grondwater komt hoger en hierdoor hebben je plantjes hier nog een tijdje plezier van.

Zon

Aan de andere kant gaan regen en zon niet vaak samen. Wanneer het zoveel regent, wordt het aantal zonuren drastisch minder. Iets wat voor je moestuin vaak niet goed is, omdat zon doet groeien! Maar dat hoeft nu nog niet zo’n probleem te zijn, omdat de meeste gewassen nog niet hard aan het groeien zijn op dit moment. Dit wordt half april des te belangrijker!

Voedingsstoffen

Voedingsstoffen kunnen uitspoelen bij heel veel regen. Wanneer de tuin bijvoorbeeld blank van het water komt te staan, zullen voedingsstoffen wegspoelen naar stukken grond waar je het minder nodig hebt, of misschien richting putten, waardoor het afgevoerd wordt naar het riool. Het kan zijn dat planten voedingstekorten krijgen door de bodem waar ze op staan. Gebruik daarom bij planten die licht geel worden een beetje vloeibare plantenvoeding. Dit kan de plant weer wat opweg helpen!

Tomaten

Heb je graag tomaten in je tuin? Een gouden tip: plaats een afdakje boven de tomatenplanten. Tomaten houden niet van regen, maar wel van zon! Vandaar dat ze het zo geweldig deden afgelopen zomer! Het heeft op het droogste deel van de zomer weken achter elkaar niet tot nauwelijks geregend! Natuurlijk hebben ze ook voldoende vocht nodig, geef daarom regelmatig water over de wortels, en zo min mogelijk over blad, bloemen en vruchten.

Petrichor

Heb je wel eens van Petrichor gehoord? Dit is een term die de geur moleculen van plant- en dierenresten beschrijft die in de lucht terechtkomen bij regen. Als het regent komen er moleculen vrij die in de aarde zitten. Vooral als het lang droog is geweest ruik je bij regenval een kenmerkende geur, Petrichor dus!

      13-03-2019 12:43     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.