Oogsten voor de vorst De moestuin in de winter
Er wordt weleens gezegd: 'Wanneer de vorst z'n intrede in het land doet, dan is het moestuin seizoen eigenlijk afgelopen.' Natuurlijk zijn we het hier niet mee eens. Zo heb je in onze eerdere blogs bijvoorbeeld kunnen lezen dat boerenkool juist vorst nodig heeft, wil het lekker zoet smaken. Ook kun je diverse koolsoorten en winterprei de hele winter door nog oogsten. Maar ook als je niets meer op het land hebt staan dan kun je alsnog bezig in de moestuin. Wat dacht je van de boel eens flink opruimen. Of een winterjas over je tuintje spreiden in de vorm van compost of afgevallen bladeren. Al met al, geen excuus om de tuin een tijdelijk vaarwel te zeggen. 

Rode bieten oogsten
Ook voor mij was de kou van vanmorgen geen excuus om lekker aan de slag te gaan. Toen ik vanmorgen richting de tuin fietste was het maar net iets boven 0, en dat heb ik geweten ook.  Met halfbevroren handen kwam ik bij de tuin aan. De zon scheen gelukkig wel en dat maakte een hoop goed. De boerenkool stond er nog mooi bij en ook de overige gewassen in de grond leken de koude nacht te hebben overleefd. Echter moest de nood niet te lang duren, want dan zouden ze het waarschijnlijk niet vol gaan houden. Genoeg nagedacht, nu aan het werk! Eén voor één heb ik alle rode bieten uit de grond gehaald. Na een paar zweetdruppels en wat moeite verder, had ik toch mooi 2 tassen vol met rode bieten. Met een grote glimlach ben ik daarna de hele moestuin gaan schoffelen in de veronderstelling dat de grond moest blijven ademen, ook in de koudere periode. Ook dit kostte me wat moeite, maar het resultaat mag er zeker zijn! 

De tuin achterlaten
De tuin ziet er nu weer verzorgd en goed uit. Afgelopen week heeft Ruben de bladeren uit de tuin verwijderd en vandaag is de grond weer lekker losgemaakt. Zo blijf je bezig met het onderhoud. Maar vervelen?.. dat doet het niet. Het is niet alleen ontspannen om in de tuin bezig te zijn, ook is het erg gezellig om zo nu en dan eens een praatje te maken met een andere tuinder of met een verwonderde voetganger die langs loopt. Zo zie je dat iedereen vrolijk wordt van het telen van eigen groente. Zo ging ik dan ook vandaag weer de tuin uit en ik sloot af met een hekje. #

#tevreden!


Peter! 
      07-11-2017 17:41     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.