-
Boerenkool: Tips voor de perfecte smaak!
Boerenkool, tips voor het oogsten
Afgelopen nacht is de eerste nachtvorst van dit najaar 2017 in Twente gemeten. Meestal is dit slecht nieuws voor tuinders; de meeste groenten moeten nu toch echt geoogst worden. Maar.. niet alle groenten hebben een hekel aan kou. Neem bijvoorbeeld de boerenkool. Wist je bijvoorbeeld dat de zetmelen in boerenkool zich na een nacht vorst omzetten in suikers? Hierdoor wordt de boerenkool lekker zacht en zoetig. Heerlijk met dit gure weer: boerenkool met worst!
Welke boerenkool rassen zijn er?
Boerenkool is een mooi halfhoog gewas met een fijngekroesd blad. Het is een stuk minder veeleisend dan bloemkool en groeit op elke grondsoort. Wel is het belangrijk dat je de grond goed nat houdt. Verder is het een goed te telen groente. De ideale kiemtemperatuur ligt tussen de 15 en 20 graden. Dat betekent dat de herfstteelt vanaf ongeveer mei in de volle grond kan en voor het winterteelt is dat ongeveer juni. Weet je niet wat voor soort teelt je in de tuin hebt? Een handige truc is dan om te kijken naar de kroezen. De hoogste en grofst gekroesde rassen zijn het best bestand tegen koude omstandigheden. Daarnaast zijn winterrassen donkerder groen dan herfstrassen. De rassen die geschikt zijn voor de herfstteelt zijn bijvoorbeeld onze Halfhoge Groen Gekrulde Boerenkool. Een echt winterras is bijvoorbeeld de Westlandse Winter Boerenkool. Bij herfstrassen is de maximaal te verdragen vorst slechts 1-2 graden onder nul. De winterrassen kunnen makkelijk 15 graden vorst hebben.
Krijgt boerenkool een lekkere smaak door vorst?
Afgelopen nacht heeft het een enkele graad gevroren. Juist voor winterrassen is dit perfect. De zetmelen die in de boerenkool zitten zetten zich namelijk na een nacht vorst over in suikers. Hierdoor smaakt de boerenkool zachter en zoeter. Ik hoor je denken: 'Dan leg ik de boerenkool toch gewoon een nacht in de vriezer?' Nee, dan ervaart de boerenkool niet hetzelfde als een paar nachten vorst. Dit heeft te maken met de overgang van temperatuur. Dit moet geleidelijk gaan. Als je verse boerenkool zo van het veld in de vriezer legt waar de temperatuur twintig graden onder nul is, dan heeft dat geen effect. Het verse bladmateriaal moet langzaam afkoelen, dan pas zetten de zetemelen zich goed om in suikers.
Boerenkool gaan masseren. Hè?
Ja, je leest de kop goed: 'Boerenkool masseren.' Nog nooit gedaan? Probeer het dan maar eens en je zult merken dat de smaak, als ook de textuur er stukken op vooruit gaan. Dit komt doordat de boerenkool van zichzelf best wel een stevige structuur heeft. Waar we al eerder schreven over de ferme kroezen van het winterras in de eerste alinea, kan dit best wel een minpuntje zijn voor onze fijnkauwers. Niet iedereen houdt van een stevige structuur in de groenten. Dit lossen we op door de boerenkool in kleine bladeren te scheuren. Leg ze in een kom en doe er een eetlepel olijfolie en een snufje zout bij. Begin dan de bloemkool rustig zo'n 60 seconden te masseren. Het kneden maakt de vezels een stuk zachter en dit resulteert in superzachte boerenkool. Daarnaast heb je een leuk antwoord als iemand aan je vraagt wat jij vandaag hebt gedaan. Je reageert non-chalant: 'Wat ik vandaag gedaan heb? Oh, ik heb boerenkool gemasseerd.'
Veel succes en geniet van de boerenkool!
Groetjes Peter!
Geen reacties gevonden.