Kruidenreeks 3) Munt, gezond en lekker

Ondertussen zijn we na een aantal weken aangekomen bij de derde blog in de kruidenreeks. Deze keer staat munt centraal. Wat kun je er allemaal mee, bij welke gerechten past het en hoe kun je munt telen. Lees snel verder in de blog hieronder!

Munt is een van de meestgebruikte culinaire kruiden, van in de thee tot in een klassieke saus voor lamsvlees en nieuwe aardappeltjes: de mogelijkheden zijn eindeloos. Daarnaast trekt het kruid ook nuttige insecten aan zoals vlinders, gaasvliegen en zweefvliegen. Kortom, genoeg leuke dingen om met munt te doen!

Munt telen in de moestuin of in potten?

Munt is een winterharde vaste plant die je makkelijke kunt vermeerderen door te stekken. Munt houdt van vruchtbare grond met goede waterdoorvoer in de halfschaduw. De meeste muntsoorten woekeren, dus het kan handig zijn om een bodemloze pot in te graven en de plant daar in te poten. Ook kun je natuurlijk kiezen om de muntplant niet in de moestuin te telen maar gewoon los in een pot. Houd twee planten in de buurt van de keuken, één om van te plukken, de ander om ondertussen aan te laten groeien.
 

'Je kunt munt doorplukken'


Pluk de plant regelmatig. Zo blijft hij nieuwe, smaakvolle blaadjes aanmaken. Snoei de munt na de bloei terug tot net boven de grond en geef de plant wat voeding om ervoor te zorgen dat hij nog een goede herfstoogst heeft. Vermeerder de planten in de herfst door ze te scheuren. Schep de plant uit de grond en hak hem met een spade in stukken. Gooi het oude middenstuk weg en herplant de jonge scheuten die aan de zijkant zaten. Dun muntplanten in potten uit door ze te scheuren en de gescheurde stukken te herplanten. Zet de potten in de winter op voeten, zodat het water goed uit kan lopen.
 

Munt kun je blijven oogsten

Zoals bij de meeste kruiden, is het lekkerst wanneer de oliën in de plant het meest intens smaken.  Je kunt beginnnen met oogsten zodra je blaadjes boven de grond ziet komen in de lente en je kunt doorplukken tot de eerste vorstperiode. Door regelmatig de toppen te plukken, wordt de plant gestimuleerd om nieuwe scheuten aan te maken.

Ingevoren munt is een goede optie als er geen verse munt te krijgen is. Was de blaadjes, scchud ze droog en hak ze fijn. Verdeeel de munt over een ijsblokjesvorm zonder er water bij te doen. Haal de bevroren blokjes uit de vorm en bewaar ze in diepvries zakjes.

 

'Munt trekt nuttige insecten aan'


Controleer de muntplant regelmatig op roest. De stengels zwellen dan op en er komen oranje plekjes op de blaadjes. Graaf aangetaste muntplanten uit en gooi ze in de afvalbak. Muntroest blijft minimaal drie jaar in de grond zitten. Plant op die plek de komende jaren geen munt, bieslook en dragon.

      03-10-2018 09:48     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 H.Aalpoel -  01-08-2022

Ik zoek de muntsoort die ik kan gebruiken in de KRUUDMOES wat we maken hier in Twente en de ACHTERHOEK wij noemen het hier BRUINE BEREN. Ik zie een overeenkomst met het kleuren plaatje aan deze bladzijde. Kunt u mij vertellen welk e soort dat is?? Mevrouw Aalpoel h.aalpoel@concepts.nl