Moestuin-update 2

Peter en ik zijn al maanden aan het bedenken wat we toch allemaal willen testen in onze nieuwe moestuin. Ik zelf ben heel erg benieuwd naar het tuinieren zonder te spitten: Permacultuur. Mijn oma kwam met een boek van de bieb hierover, TUIN smakelijk van Vera Greutink. Super interessant. 

Permacultuur

Een grote rol binnen de permacultuur speelt compost. Het is iets waar ik niet zo mee opgegroeid ben, omdat mijn ouders het vies vonden, zo'n hoop in de tuin. Toch is het zonde, wat mij betreft, om al dat 'groenafval' zomaar in de groene container te stoppen om vervolgens de tuin van belangrijke voedingsstoffen te ontzien. Zo zijn wij elk jaar thuis druk bezig alle bladeren weg te harken, om ze vervolgens te dumpen in de container. En raad eens hoe onze grasmat er uit zag: kale plekken, veel onkruid en vooral meer mos dan gras. Ik zeg niet dat het door het weghalen van het blad komt, of door onze grasmaaier die de grassprietjes bij elkaar verzameld, maar het gras heeft er natuurlijk niet om gevraagd, om keurig schoon gemaakt te worden. Waar moet het gras van groeien, behalve water, licht en zuurstof? Van voeding, denk ik!

Compost

Composteren is, zegt Vera, een natuurlijk proces waar je niets bijzonders voor hoeft te doen. Als je plantenresten lang genoeg op een hoop laat liggen, worden die vanzelf omgezet tot compost. Ze heeft het over de bruin-groenbalans in je compost. Het bruine: de takjes, stro of zaagsel, en het groene: grasmaaisel, keukenresten en onkruid. Als je in 1 keer veel nat materiaal toevoegt zoals maaisel of keukenafval, meng het dan een beetje met het droge materiaal, om de hoop niet te nat en niet te droog op verschillende plekken te laten zijn.

Composthoop

Je kan kiezen voor een composthoop, maar ook voor bijvoorbeeld een compostbak. Hiervoor heb je minder ruimte nodig, en het ziet er netter uit. Wil je niet dat je composthoop wegwaait, gebruik dan gaas om het geheel een beetje bij elkaar te houden. 

Wij gaan in ieder geval proberen de moestuin te onderhouden zonder te spitten! We houden jullie op de hoogte!

Groeten!
Ruben 

      31-03-2018 14:27     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.