Knolselderij, een vergeten groente?

Deze tweejarige plant is niet zo bekend is ons land. Toch is knolselderij of knolselderie erg veelzijdig. De knol die je oogst kan namelijk rauw, gekookt of zelfs gefrituurd gegeten! De plant van deze knol wordt tussen de 50 en 80 centimeter hoog en de vrucht is een dikke knol van ongeveer een kilo zwaar. Het vruchtvlees heeft een crème-achtig kleur en heeft een zeer opmerkelijke smaak. Knapperig en tegelijkertijd zeer voedzaam.


Knolselderij zaaien

Knolselderij kun je in ons lang erg goed zaaien. Deze groente heeft namelijk echt een Nederlands klimaat nodig om te groeien. De zaaitijd van knolsolderij ligt over het algemeen genomen in de maanden februari tot en met april. Zaai de zaden in een kas, met voorkeur bij een afnemende maan. Uitplanten als de kiemplanten ongeveer 4 à 5 bladeren hebben naar andere kweekplekken. Pas uitplanten in de moestuin rond juni. Houdt bij het uitplanten ongeveer 35 centimeter afstand tussen de knollen aan.


Uitplanten

Het uitplanten van knolselderij vraagt de nodige aandacht. De kiemplanten moeten namelijk echt sterk genoeg zijn om uitgeplant te worden. Knip de uiteinden van de wortels net zover af totdat ze nieuwe scheuten kunnen gaan maken. Wanneer je ziet dat de spilwortel zich gaat delen, iets onder de verdikking, kun je de tweede keer gaan uitplanten.


Vruchtrijke grond

De grond waarin de knol komt te staan moet een losse en rijk bemeste grond zijn. Lekker los maken dus voordat je gaat uitplanten. In de herfst kun je grond flink verreiken met mest of compost. Ook kun je de knol iedere maand met mest voeden. Uiteraard totdat de knol verschenen is, daarna niet meer doen.


Verder met telen

Schoffel voldoende rond de knolselderij, niet te diep maar wel dat de grond lekker luchtig is. Bij het water geven niet over de plant sproeien, maar aan de wortel van de plant bewateren. Gele bladeren verwijderen en opletten of er geen vliesjes bij het loof zitten. Direct de bladeren weghalen waar larven opzitten.


Knolselderij oogsten

Knolselderij moet je oogsten voordat de koud in het land is. Dit doe je door de bladeren weg te halen en de knol uit de grond te trekken. Dan nog wel even de wortels weghalen. Oktober en november zijn meestal de maanden waarin deze groente wordt geoogst. Knolselderie is op een frisse en droge plaats redelijk lang te bewaren. Sommige mensen bewaren het zelfs in zand, zonder het te wassen. Mogelijk kun je de knol dan wekenlang bewaren.
 

Samenvatting:

Zaaien in een kas februari tot en met april bij een afnemende maan;
Regelmatig water geven, goed schoffelen en voeding geven;
De knolselderij 2 keer overplanten: na  4 à 5 bladeren en na deling van de splitwortel;
Oogsten voor de koud, in oktober en november.
Knol wordt 35 centimeter groot, plant kan de 80 centimeter hoogte halen;
Goedecombinates: Koolsoorten, komkommer, augurken, slasoorten, prei en tomaat;
Geschikte rassen: Goliath (Verbetering van Prager Reuzen. Goed bestand tegen schieten)


 

      21-02-2019 13:27     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.