Hoe kweek ik groente in een kas?

Een kas is een ideale uitkomst voor groente, fruit en kruiden die het buiten (nog) te koud hebben. Zeker in ons koude kikkerlandje, is het niet mogelijk om elk gewas te telen zonder de hulp van deze glazen of plastic stolp waar je in kunt tuinieren. Denk maar aan veel vruchtgewassen zoals paprika, peper, tomaat, meloen, aubergine en komkommer. Tegenwoordig zijn er ook soorten zaden waarmee je ze buiten kunt telen, maar dan ben je altijd erg afhankelijk van de temperatuur en het weer. En zeg nou zelf... er is in ons land niets zo veranderlijk als het weer.

Welke groente ik kan in een kas telen?

Bij de meeste mensen die een kas nemen en die graag willen tuinieren, gaat er een teleurstelling aan vooraf. Namelijk nadat ze buiten in de volle grond hebben geprobeerd om gewassen te telen, maar die het er te koud hebben gehad en geen vruchten hebben gegeven. Een kas is hiervoor echt een uitkomst, omdat het er warmer is dan in de open lucht, en ook omdat het er niet waait. Tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en meloenen zijn gewassen die je goed in een kas kunt telen. Deze vruchtgewassen zijn namelijk allemaal warmteminnend, wat betekent dat ze een bepaalde warmte nodig hebben om te kunnen groeien en om vruchten aan te maken/rijpen. 

Hoe richt ik een kas in voor verschillende planten?

Je kunt een kas op verschillende manieren inrichten. De meest ideale kas is in mijn optiek een kas waar je zowel op de grond aarde hebt waar planten inkunnen, als ook waar je verschillende lagen hebt om potjes en bakken op te zetten. Vooral een open grond met aarde is erg geschikt voor bepaalde gewassen zoals de tomaat, omdat ze zo minder snel gebrek hebben aan water, als dat ze in potten zouden staan. Daarnaast kun je de kas inrichten met schappen om potjes op te zetten. Zo kun je snij- en sperziebonen goed voorzaaien in een koude kas. Ook de andere vruchtgewassen die ik al eerder heb genoemd, kun je dan makkelijk zaaien in potjes en in de stelling zetten.

Wat zijn de nadelen van een kas?

Een kas kan erg handig zijn en in sommige gevallen zelfs onmisbaar. Maar een kas kent uiteraard ook nadelen. Als eerste is de prijs voor veel mensen een nadeel en een reden om geen kas te nemen. Al zijn er tegenwoordig ook veel plastic kassen te vinden die goedkoper zijn, of tweedehands kassen van vaak nog goede kwaliteit. Een ander nadeel is dat in een kas geteelde gewassen vooral vatbaar zijn voor spintmijten en witte vliegen. Dit is natuurlijk niet altijd zo, maar de kans is gewoon groter. Hier zijn echter wel veel biologische hulpmiddelen voor.

Een laatste nadeel van een kas is dat de vruchten in de kas niet altijd bestoven kunnen worden door insecten. De meeste vruchtgewassen zijn niet zelf-bestuivend en moeten door insecten bestoven worden. Dit kan niet altijd in een kas, zeker niet als deze niet ver genoeg open kan. Dit is makkelijk te verhelpen door de planten zelf te bestuiven met een pincet. 

Wat zijn de voordelen van een kas?

Na de nadelen mag ik gelukkig ook eerlijk zijn over de voordelen een kas. Het grootste voordeel van een kas is dat je de temperatuur er zelf grotendeels kunt regelen en dat de conditie in een kas veel beter is dan buiten de kas. Het is er eerder warm en zo kun je veel sneller zaaien. Vaak kun je in februari al veel dingen in een kas zaaien, zodat je ze voor de zomer al kunt oogsten. Daarnaast kun je veel meer gewassen telen, omdat niet alle gewassen dus in de volle grond groeien in Nederland. Deze hebben het buiten te koud, en kunnen in de kas wel goed genoeg groeien en vruchten maken.

Een ander voordeel is dat je er lekker in kunt werken als het buiten regent. Je staat altijd droog en kunt dus tuinieren mét en zonder regen. Ten slotte is een kas erg handig omdat je planten beter in toom kunt houden. Zo kun je ze makkelijker begeleiden, door ze met een draad omhoog te begeleiden. Deze kun je eenvoudig boven aan de kas vastmaken. Dit kan ook handig zijn voor het oogsten van de meloenen, door ze in een netje te hangen aan een touwtje aan het plafond.

Waar moet ik op letten bij het kweken in een kas?

De kas biedt dus meer ruimte om te telen en om bepaalde gewassen te kunnen kweken. Doordat het in een kas vaak warmer is, droogt de grond ook sneller uit. Let daarom altijd goed op de grond van de planten, en geef zo tijdig water om uitdroging te voorkomen. Zeker in warme maanden met de zon op de kas, is dit erg belangrijk. Dan kan het zo snel gaan, dat als je een dag niet bent geweest om water te geven, dat je planten al bijna het loodje leggen. Zorg verder voor voldoende ventilatie in de kas om ziektes en plagen tegen te gaan.

Ook is het goed om de kas schoon te houden, omdat er snel aan de buitenkant vuiligheid en opwaaiend zand tegenaan kan waaien. Zeker als je de kas in een zandomgeving hebt staan. Zorg dat de ramen af en toe eens schoon gemaakt worden, zodat de zon goed door de ramen kan komen. Daarnaast verwijder je met het schoonmaken ook sporen van schimmels, larven en poppen van insecten. De binnenkant hoeft alleen 1 keer in het najaar gedaan te worden, als de planten er uit zijn.

Waarom moet ik een kas nemen?

Kortom, er zijn zowel na- als voordelen aan een kas. Ben je graag aan het tuinieren en heb je er plek voor, dan is het echt een aanrader. Je kunt namelijk veel langer tuinieren, zowel in de regen als ook langer in het jaar. Zorg voor een goed geventileerde kas, maar ook een kas die goed geïsoleerd is. Wil je namelijk in de wintermaanden ook gebruik maken van de kas, dan kun je met een simpelen verwarming, een kachel of verwarminginstallatie de kas even wat opstoken. Zo blijft de warmte er veel langer in, en dat scheelt in de stookkosten. Maar ook in de vroege maanden blijft de warmte van de zon veel langer in de kas. En als het te warm is, hoef je alleen maar een raampje open te zetten. Simpel! 

      17-05-2021 13:30     Reacties ( 4 )
Reacties (4)
 Mug -  13-05-2024

Leer eens goed lezen...

 Ik ben de eige niet -  17-10-2022

Poeplul

 smeerkees -  17-10-2022

Welke groente ik kan in een kas telen? Dan mot er wel wat bij zetten om welke groente het gaat "dombo".

 John -  13-11-2021

Leuk artikel, maar is mis nog een beetje de juiste tijd om verschillende planten te zaaien in de kas